Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino
  • 15.02.2019. 19:00

Dragoslav Ivanišević: Loza u dobroj kondiciji pred novu sezonu

"Prošla proizvodna godina bila je problematična, ali smo na kraju imali jednu lepu jesen. Loza je spremno ušla u zimu. Ono što je dobro da do sad nismo imali velikih mrazeva, ali ni temperaturnih kolebanja od 10 do 15 stepeni", kaže Dragoslav Ivanišević.

Foto: Đorđe Simović
  • 298
  • 35
  • 0

Vinogradari i vinari juče su proslavili svog zaštitnika, Svetog Trifuna. U Sremskim Karlovcima oni su se tradicionalno okupili na oglednom dobru Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejsažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Prava prilika  za razgovor sa direktorom Departmana Dragoslavom Ivaniševićem.

Da li praznik posvećen Svetom Trifunu simboličan ili se može sagledati u širem kontekstu?

Ovo je zaista bitan datum s obzirom na to da danas tradicionalno počinje rezidba vinove loze. Na manjim gazdinstvima ovo je pravi momenat kada bi trebalo započeti rezidbu, ali na većim imanjima rezidba je već otpočela kako bi se ovaj posao mogao završiti na vreme. Ovo okupljanje je zaista i prava prilika da analiziramo kakva je bila predhodna berba tako što ćemo gostima poslužiti lanjsko mlado vino. 

Od čega zavisi rodnost vinograda?

Prošla proizvodna godina je bila problematična

Prema narodnom predanju, padavine za Svetog Trifuna ukazuju na kišnu, a lepo vreme na sušnu godinu. Na žalost, imamo ovaj drugi scenario. Ali da se vratimo struci, u kakvoj kondiciji je loza pred novu sezonu?

Loza je u dobroj kondiciji s obzirom na to da nismo imali velikih mrazeva do sad. Negde je sporadično bilo niskih temperatura ali ne na širem području. Dobro je da nismo imali velikih oscilacija, da se za dan-dva promeni temperatura za 10-15 stepeni. Prošla proizvodna godina je bila problematična, ali smo na kraju imali jednu lepu jesen. Loza je spremno ušla u zimu. Dok se grožđe ne obere ne znamo šta smo uradili, a pred nama je cela vegetacija.

Da možete da naručite vreme, kakvo bi ono bilo za kraj februara, mart i april?

Nama vinogradarima bi sada odgovaralo stabilnije vreme, ne toplo, dakle niže pozitivne temperature da bi mogli da orežemo vinovu lozu i obavimo sve ostale operacije u vinogradu. Još padavina bi dobrodošlo, bez obzira na sneg pošto smo prošle jeseni imali veliki deficit. Bolje da se kiša sada ispada nego u vreme vegetacije. Važno je samo da se ne pojave pozni prolećni mrazevi kako je bilo prošle godine.

Dragoslav Ivanišević, direktor Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejsažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta (Foto: Đorđe Simović)

Vina isključivo od sorti i klonova selekcionisanih na Departmanu

Kakva su vaša ostala vina iz lanjske sezone: italijanski rizling, probus ...

Mi se trudimo da maksimalnu pažnju posvetimo vinogradima ali i preradi grožđa. Ono što je interesantno da mi pravimo vina isključivo od sorti i klonova koji su selekcionisani na našem Departmanu.  Ideja je da samim vinogradarima i vinarima pokažemo šta se od tog grožđa može napraviti. Berba italijanskog rizlinga je bila dosta ranija. Mesec dana pre nego što je uobičajeno. Brali smo ga u trećoj dekadi avgusta. Strahovali smo šta će od toga ispasti ali nakon prvih rezultata u podrumu više smo nego zadovoljni. Ima jako lepe arome i reč je o jako potentnom vinu. Kada je reč o crnim sortama probus je zahvaljujući lepoj jeseni uspeo da postigne fenolnu zrelost. To vino tek treba da odležava godinu do dve da bi dobilo pravi kvalitet. 

Mi vinoljubci dosta očekujemo i od vaše nove sorte – dionis. Kakva su vaša predviđanja?

Reč je o dosta mladoj sorti. Očekivanja su velika. Njena najveća prednost je da je dosta otporna na plamenjaču i pepelnicu. Pogodna je vrlo za organsku proizvodnju i alternativne vidove vinogradarstva. I za sad, daje odličan kvalitet vina u nivou najboljih zapadnoevropskih sorti. Za sad još nismo našli manu ovoj sorti.

Šta raditi u vinogradu prve godine posle sadnje?

U planu izgradnja nove vinarije

I za kraj razgovora – planovi Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejsažnu arhitekturu u 2019.

Imamo velikih planova kada je u pitanju nastava, edukacija proizvođača i razvoj oglednih polja. Ceo fakultet ulazi u novi ciklus akreditacije, i tu unosimo inovacije kada su u pitanju studijski programi. Kada je u pitanju praksa pokrećemo jedan novi objekat na Gladnošu za voćarsko-vinogradarsku proizvodnju. I na kraju, planiramo izgradnju nove vinarije.

Vinovu lozu je orezao kum slave Lazar Savin

Povodom Svetog Trifuna uz svečani čin rezanja slavskog kolača, vinovu lozu je orezao kum slave Lazar Savin, prodekan za finansije Poljoprivrednog fakulteta u Novom  Sadu. Službu je održao protojer Jovan Milanović paroh saborne crkve i profesor Bogoslovije u Sremskim Karlovcima.


Foto prilog


Tagovi

Vino Godina berbe Kvalitet Poljoprivredni fakultet Dragoslav Ivanišević Voćarstvo Vinogradarstvo


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.