Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Decanter 2020
  • 22.09.2020. 17:00
  • London, Engleska

Decanter 2020: BiH osvojila 2 zlatne i 11 srebrnih medalja

Ove godine vinari iz naše zemlje odnijeli su 2 zlatne medalje, sa Premimum Cabernet Sauvignon i Žilavkom. Najviše nagrada otišlo je u Mostarsko vinogorje.

Foto: Depositphotos/pinkcandy
  • 688
  • 163
  • 0

Nakon mjesec dana ocjenjivanja, danas, 22. septembra stigli su dugoočekivani rezultati 17. izdanja Decanter World Wine Awards.

Više od 16.500 različitih etiketa iz 55 zemalja svijeta, na slijepo je probalo 116 vodećih svjetskih vinskih stručnjaka, uključujući 37 Masters of Wine i devet Master Sommelier. Takmičenje je rezultiralo sa 50 Best in Show, 178 platinastih, 537 zlatnih, 5.234 srebrnih i 7.508 bronzanih medalja.

Vina iz Bosne i Hercegovine ove godine osvojila su dvije zlatne medalje, u pitanju su vinarija Jungić sa Premium Cabernet Sauvignon i Podrum Vilinka sa Žilavkom, oba vina ocijenjena su sa visokih 95 bodova. Za razliku od prošle godine kada su domaći vinari osvojili 10 srebrnih, ove je taj broj povećan za još jednu. Najviše "srebrnih" vina dolazi iz Hercegovine, čak četiri, iz Mostarskog vinogorja. Maksimalan broj bodova u ovoj kategoriji, ukupno 93 ponijelo je bijelo vino Zlatna dolina Žilavka, berbe 2019. godine, vinarije Hercegovina. Od svih drugoplasiranih, dominantna su crna vina

Decanter 2019 - BiH vinarije na najprestižnijem vinskom natjecanju osvojile 28 medalja

Kada je riječ o bronzi, ove godine je sedam domaćih etiketa ponijelo tu titulu, a najviše nagrada odnijela je vinarija Keža, čija su vina ocijenjena sa 88 bodova i to su Žilavka, Cabernet Sauvignon i Premimum Merlot, iz Ljubuškog. U ovoj kategoriji takođe dominiraju crna vina.

Vinari u susjednoj Hrvatskoj bili su uspješniji nego na prošlogodišnjem Decanteru. "Svakako bih istakao vinare iz okolice Varaždina i Ludbrega koji su po prvi puta značajnije nominirali svoja vina na ovo prestižno ocjenjivanje", rekao je poznati hrvatski sommelier i jedan od čalnova komisije na najvećem svjetskom ocjenjivanju vina u Londonu, Siniša Lasan

Najbolja od najboljih ponovo Francuska

Vina na ovom takmičenju ocjenjuju se u nekoliko ciklusa. U prvom se na slijepo kušaju sva i kategoriziraju prema bodovima komisije. Zlato mora imati 95 - 96 bodova, srebro 90 - 94 boda, bronza 86 - 89 bodova dok za oznaku odobrenja kao prihvatljivo, jednostavno vino ono mora imati najmanje 83 - 85 bodova. 

Najbolje ocijenjena u prvom krugu, zlata, sljedeće se sedmice ponovo probaju, s tim da su ovoga puta kategorizirana tako da ocjenjivači znaju odakle uzorci dolaze (država, regija i podregija) od koje je vrste grožđa vino napravljeno, koja je godina berbe te raspon prodajne cijene butelje istog. 

Pobjednici tako određenih kategorija osvajaju platinaste medalje. Kako bi bili proglašeni najbolji od najboljih, vina sa platinastim odlikama se degustiraju još jednom u pripetavanju te je tako kreiran popis 50 najboljih vina svijeta prema Decanter 2019. 

A među njima i ove godine prednjači Francuska sa čak 12 vina iz Bordeauxa, Champagnea, Alzasa, Burgundije, Provanse i Loire. 

Ovu vinsku velesilu slijede Italija (8), Australija (6), Portugal (5) te Španija (4). U TOP 50 svoje su mjesto pronašle i druge poznate vinske nacije kao što je Argentina, Mađarska, Novi Zeland, Gruzija, SAD, ali i UK, Gruzija, Švicarska. 

Više svježine s istoka Europe 

Organizatori ističu i Moldaviju čija istorija vinogradarstva počinje rezultirati odličnim vinima za globalnu pozornicu - dvije su njihove etikete među 50 najboljih, Cabernet Sauvignon Rosé 2019 te Purcari 2019 napravljeno od 100% Viorice, tamošnje autohtone sorte bijelog grožđa.

Treba spomenuti i susjednu Sloveniju čije je bijelo vino Leonardo, vinarije Simčič iz Primorske regije, takođe uvršteno među 50 najboljih. 

Regionalna predsjednica za sjevernu, središnju i istočnu Europu, Beth Willard, komentarisala je: "Mislim da je došlo do ukupnog poboljšanja kvaliteta, uglavnom zato što su vina doista uravnotežena i svježa, ali pokazuju nevjerovatan sortni karakter što je zaista uzbudljivo.

Sjajno je vidjeti crna vina iz istočne Europe, iz Moldavije, Rumunije i Mađarske, koja pokazuju puno više svježine", zaključila je. 


Tagovi

Decanter DWWA Vinari Vinarije Najbolja vina Zlatne medalje Srebrme medalje Bronzane medalje Podrum Vilinka Crna vina


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]