Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 19.11.2021. 07:30

Copa-Cogeca: Istorijski niski prinosi grožđa, ali kvalitet izvrstan

Rast troškova sirovina, energije i transporta ugrožava konkurentnost EU vina na međunarodnom tržištu, upozorili su iz Copa-Cogecae.

Foto: Depositphotos/Miljan
  • 117
  • 17
  • 0

Copa-Cogeca je nakon završene berbe u većini evropskih vinograda ažurirala septembarsku prognozu o ovogodišnjim prinosima grožđa. Ali, predviđanja od pre dva meseca su potvrđena - prinosi su značajno manji. Međutim, pozitivna strana je izvrstan kvalitet plodova.

Prema ovom krovnom udruženju evropskih poljoprivrednika, većina zemalja, a pogotovo tri najveće kada je u pitanju proizvodnja - Italija, Španijka i Francuska doživele su značajan pad koji je uporediv sa marketinškom 2017/18. godinom.

Prolećni mrazevi, sušna razdoblja leti, tuča i ekstremne temperature u septembru uz pojavu biljnih bolesti u nekim zemljama glavni su krivci za istorijsko niske prinose. 

Pad proizvodnje u većini zemalja navjećih proizvođača (Izvor: Copa-Cogeca)

Klimatske promene su očekivano jedna od najbitnijih tema s kojima se sektor svakodnevno bavi, a za čije su sprečavanje potrebna najveća ulaganja. Ta je tema dominirala i u raspravama tokom događaja pod nazivom "Vino, posao i zabava" gde se pričalo o budućnosti resora, a glavni organizator je ovo udruženje.

Konkurentnost EU vina na svetskom tržištu

"Ovogodišnji događaji povezani sa klimatskim promenama pokazuju u kojoj meri one utiču na poljoprivredu i ukazuju na izazove sa kojima će se vinogradarstvo i vinarstvo suočiti u budućnosti", kazao je Luka Rigoti, predsedajući događajem.

Međutim, dodaje da su vinogradari itekako svesni tih izazova te da je uspostavljeno nekoliko održivih projekata koji su potkrepljeni sertifikatima kvaliteta.

"Kako bi nastavili da idu tim putem, treba im odgovarajuća sredstva i vreme uz puno istraživanja i pristup inovativnim tehnologijama", pojasnio je. 

Kako tvrdi, upravo su im ti instrumenti neophodni za održavanje konkurentnosti EU vina na međunarodnim tržištima.

Govoreći o trenutnoj tržišnoj situaciji, predsedajući je okarakterisao teškom. I to uprkos tome što postoje pozitivni pomaci na tržištu zbog potrošnje koja se oporavila nakon otvaranja ugostiteljskog sektora i nastavka izvoza nakon suspenzije američkih carina vezanih za spor Airbus/Boeing.

"S druge strane, s velikom zabrinutošću potvrđujemo da su se troškovi proizvodnje i transporta povećali eksponencijalno. Tačnije, porasli su oni za sirovine, energiju i transport u nekim slučajevima na neodržive i neopravdane razine, čime se ugrožava konkurentnost", naveo je.


Tagovi

Copa-Cogeca Vino Berba grožđa Prinosi Kvalitet Troškovi Konkurentnost


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.