Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkupna cijena
  • 28.08.2013.

Čeka se otkupna cijena grožđa

Beljski vinari potvrdili su da će danas biti održan sastanak s baranjskim vinogradarama vezan uz otkup grožđa jer žele saslušati mišljenje vinogradara

Foto: RGBStock.com
  • 1.416
  • 106
  • 0

Iako je otkup grožđa od baranjskih vinogradara prestao još dok je vlasnik vinarije bio Nijemac Rudolf Siegfrid Einhellig, a praksu je nastavilo Belje, odnosno Agrokor, nakon gotovo deset godina, Belje je najavilo kako će otkupljivati grožđe od domaćih vinogradara. Karoly Horvat, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Vinogorje Baranja sa sjedištem u Kneževim Vinogradima, čiji članovi obrađuju stotinjak hektara vinograda, navodi za Glas Slavonije, "U svakom slučaju, pozdravljamo odluku Belja", ali oprezno dodaje kako će ''pametniji'' biti nakon sastanka s predstavnicima Agrokora, koji će biti održan danas u 18 sati u kušaonici u Kneževim Vinogradima.

Riječ je, naravno o otkupnoj cijeni koja se očekuje. Horvat ističe kako će svaki vinar pojedinačno odlučiti hoće li svoje grožđe prodati ili ne, ali tek nakon što čuju službenu otkupnu cijenu.

"Ne mogu ništa točnije reći, no najave koje smo čuli nisu baš optimistične", tvrdi Horvat, objašnjavajući kako se spominje cijena od 2,5 kuna za kilogram grožđa, što je iznos za koji, najvjerojatnije, većina vinogradara neće prodati svoje grožđe. No, kako ne želi ništa govoriti unaprijed, kaže kako valja čekati sastanak i onda komentirati.

Što se proteklih godina tiče, baranjski vinogradari su viškove grožđa prodavali raznim nakupcima. Prošle godine je Agrokor otkupljivao nešto grožđa u Vukovaru, ali zbog relativno niske cijene (približno 3 kune za kilogram), većini Baranjaca nije se isplatilo voziti grožđe na otkupno mjesto, budući da su im troškovi prijevoza bili preskupi s obzirom na zaradu.

Dio anketiranih vinogradara i vinara planira prodati grožđe Agrokoru i sretni su zbog početka otkupa. No i oni tvrde da je najbolje pričekati današnji sastanak kako bi saznali po kojoj cijeni ga žele otkupiti. Drugi dio vinara, iako pozdravljaju odluku, ne želi prodavati grožđe, nego će ga, pretvoreno u vino, čuvati u vlastitim podrumima. Za razliku od ratara, vinogradari od ove vinogradarske godine očekuju mnogo. Napokon je za vino odlična godina, a zadovoljavajućem stanju vinograda može naštetiti samo ledotuča. Berbe ranih sorti počet će najvjerojatnije sredinom rujna.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Otkupna cijena Belje Udruga vinogradara i vinara Vinogorje Baranja Agrokor Sastanak Karoly Horvat


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]