Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocenjivanje vina
  • 23.01.2019. 18:00

Bernard Kozina: Vina koja dolaze na ocenjivanje su izuzetnog kvaliteta

"U poslednjih nekoliko godina kod vrlo malog broja uzoraka se mogu pronaći neki "nedostaci" odgovarajućeg nivoa opšteg kvaliteta, što je za svaku pohvalu proizvođačima", otkrio je Bernard Kozina, predsednik ocenjivačkog poverenstva ocenjivanja vina na 22. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru.

Foto: Mostarski sajam
  • 360
  • 46
  • 1

Bliži se 22. izdanje Međunarodnosg sajma privrede u Mostaru u sklopu kog će se, tradicionalno, održati i ocenjivanje vina. Prošla godina je za vinogradare, a onda i vinare, bila vrlo uspešna. Na ovom takmičenju će se naći vina domaćina, ali i iz mnogih susednih zemalja, pa i dalje. 

Šta vinari mogu da očekuju, koliko je važno samo ocenjivanje, kakvi su trendovi u uživanju u ovoj kapljici bogova te o mnogim drugim temama, za Agroklub je otkrio prof. dr. sc. Bernard Kozina, predsednik ocenjivačkog poverenstva.

Ipod članka možete preuzeti prijavni obrazac i na vreme svoje vino prijaviti na ovo prestižno ocenjivanje. 

Broj uzoraka između 90 i 120 

U sklopu 22. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru održaće se podsajamska manifestacija "Sajam vina i vinogradarske opreme" i ocenjivanje vina. Koliko uzoraka očekujete ove godine i iz kojih zemalja? 

Već duži niz godina broj uzoraka se kreće između 90 i 120, zavisno od trenutne zainteresovanosti  proizvođača za nastupom na ocenjivanju i učestvovanju na manifestaciji, a zasigurno ima veze i sa opštim kvalitetom vina iz pojedinih proizvodnih godina. U svakom slučaju, formirana je jedna stabilna grupa proizvođača vina zainteresovanih  za nastup na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, što je važno za sigurno održavanje ove podsajamske manifestacije, a dogovoreno je sa upravom Sajma da će se zajedničkim naporima u narednim godinama pokušati i povećati broj izlagača i uzoraka vina na ocenjivanju. Većinu uzoraka na ocenjivanje daju proizvođači iz Republike Bosne i Hercegovine, što je i logično, jer je ovo jedno od najrelevantnijih mesta za prezentaciju vina i objektivnu ocenu njihovog opšteg kvaliteta. Uz domaće proizvođače redovno nastupaju i vinari iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, a u pojedinim godinama pristižu vina iz Makedonije, Slovenije i Mađarske.

Prema kojoj metodi se ocenjuju vina? 

Vina se ocenjuju prema službenoj OIV metodi na 100 bodova, koja je trenutno najprihvaćenija metoda organoleptičkog ocenjivanja vina u svetu. Komisija za ocenjivanje je uvek međunarodnog karaktera, a učestvuju isključivo licencirani degustatori sa višegodišnjim stažom u tom poslu.

Bogatstvo vinarske proizvodnje u BiH 

Bernard Kozina: Grupa bronzanih medalja se smanjuje, a povećava grupa zlatnih

Koliko je važno ocenjivanje vina i jesu li te važnosti svesni naši vinari? 

Svako objektivno i relevantno ojenjivanje vina, kao što je i ovo na Sajmu u Mostaru, proizvođačima daje nepristranu i realnu sliku stanja i kvaliteta njihovih vina. To je prilika za svakog proizvođača da na osnovu postignutih rezultata kritički sagleda i propita sve ono što je, ili nije, dovoljno dobro učinio u proizvodnom ciklusu od vinograda do konačnog punjenja vina u boce, to je prilika da svoja vina uporedi sa drugima, posebno onima bolje ocenjenim, pa da na kraju zaključi šta bi se moglo menjati u pravcu unapređenja kvaliteta vina, ili da jednostavno uživa u postignutim rezultatima. Naravno, vinari su vrlo svesni važnosti ocenjivanja i postignutih rezultata, zato većina i učestvuje redovno na ovakvim manifestacijama. A osim toga, takmičenje je u ljudskoj prirodi, raditi bolje, proizvesti bolje, biti uspešniji, sve su to zdrave pretpostavke napretka i razvoja.

Izjavili ste da ste dugi niz godina bili prilično kritični prema domaćim vinima, a onda su sorte vina koje su poslednjih godina dolazile na Mostarski sajam promenile vaše mišljenje. Kakva su vina koja dolaze na ovaj sajam i kakvu im budućnost predviđate? 

Istina je da sam u više navrata bio vrlo kritičan, na sreću pokazalo se s pravom, jer su očigledno brojni propusti u tehnologiji proizvodnje vina ispravljeni, a veštine i znanja po tom pitanju značajno unapređeni. Tako u poslednjih nekoliko godina kod vrlo malog broja uzoraka se mogu pronaći neki "nedostaci" odgovarajućeg nivoa opšteg kvaliteta, što je za svaku pohvalu proizvođačima. Dakle, vina koja nam sada dolaze na ocenjivanje, bez ikakvog preterivanja, zaista su visokog i izuzetnog kvaliteta- To najbolje vidimo po rezultatima i distribuciji odličja, jer nam se grupa bronzanih medalja smanjuje, a povećava grupa zlatnih medalja. Iskreno, voleo bih, a i prilično sam uveren da će se ovaj trend unapređenja kvaliteta vina još dugo, dugo držati.

Autohtona žilavka je vrlo cenjeno vino

Autohtone sorte velika šansa

Kozina je prokomentarisao i da glavni problem vinogradarsko vinarskog sektora BiH leži u činjenici da se radi o skromnim veličinama ukupnih površina vinograda, pa tako i skromnim količinama vina koja se proizvedu u odnosu na većinu vinogradarsko vinarskih zemalja u svetu:

"Međutim, ono što svakako ohrabruje jeste primeren i visok kvalitet vina sa jedne strane, a sa druge strane činjenica da se stranom tržištu nude jedinstvene, autohtone sorte žilavka i blatina. U tom smislu treba tražiti i pronaći mesto vinima iz BiH na globalnom tržištu. Razvoj i unapređenje vinogradarstva i vinarstva bazirano na ovim sortama, ali i drugim sortama autohtonog karaktera, prije svega trnjka, uz naravno praćenje i razvoj tehnike i tehnologije proizvodnje grožđa i vina, dugoročno gledano daje sigurnost postojanosti i uspešnosti ovog sektora u budućnosti.


Dokumenti


Tagovi

Ocenjivanje vina Bernard Kozina Mostarski sajam Žilavka Blatina OIV metoda Trnjak


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Mostarski sajam

Rodoč bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
tel: +387 36 350 194, e-mail: info@mostarski-sajam.com web: http://www.mostar-fair.com/