Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Iločki podrumi
  • 28.09.2014. 17:45

Berba grožđa pri kraju - otkupljena većina uroda!

Premalo sunca, a previše kiše, mogla bi ukratko sažeti ovu godinu u vinogradarstvu.

Foto: depositphotos.com
  • 427
  • 57
  • 0

Premalo sunca, a previše kiše, mogla bi se ukratko sažeti ova godina u vinogradarstvu. Poglavito u onim vinogradima čiji vlasnici ili zakupci nisu previše ulagali u zaštitna sredstva, a koja su se ove godine jednostavno morala primjenjivati, i to vrlo često. U Srijemskom vinogorju, kako kažu neki od tamošnjih vinogradara, malo je vinograda u kojima su zabilježene ozbiljnije bolesti ili trulež, jer je većina Iločana koji imaju vinograde već toliko iskusna da i bez preporuke stručnjaka znaju što im je i kako činiti u pojedinim razdobljima i vremenskim situacijama.

U vinogradima Iločkih podruma koji obrađuju 309 hektara vinograda u rodu, a uz to "nadgledaju"i oko 400 hektara vinograda kooperanata, berba grožđa je pri kraju. Po riječima voditeljice vinarske proizvodnje Iločkih podruma, enologinje Vere Zime, kiše koje su učestalo padale, a i dalje padaju, otežale su berbu ali i sazrijevanje grožđa.

"Urod će bez daljnjega biti nešto manji, a sama godina lošija. Ali, na to smo već navikli u vinogradrastvu. Ne možete očekivati da svaka godina, poput primjerice 2011., bude idealna. Ipak je ovo tvornica pod vedrim nebom", kaže Vera Zima dodajući kako u Iločkim podrumima planiraju ubrati više od 3 milijuna kilograma grožđa te proizvesti oko 2 milijuna litara kvalitetnih vina.

Zima također navodi kako je pri kraju otkup grožđa od kooperanata te je do sada već otkupljeno oko 80 % uroda. Poznate su i otkupne cijene. Tako će se grožđe prve kategorije (graševina, chardonnay, rajnski rizling, frankovka i cabernet sauvignon) otkupljivati po fiksnoj cijeni od 2,50 kn po kilogramu, dok će se ostale sorte otkupljivati po fiksnoj cijeni od 2,25 kn po kilogramu. Grožđe prve kategorije koje bude iznimne kvalitete otkupljivat će se po cijeni od 2,70 kn po kilogramu grožđa.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Vinogradi Berba Grožđe Otkup Srijemsko vinogorje Vera Zima Bolesti Kiše Iločki podrumi Godina Stručnjaci Zaštitna sredstva Trulež


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.