Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 20.06.2017. 10:30

Bayer savjeti za vinogradare 20.-26.06.2017.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

  • 1.825
  • 89
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Cvatnja vinograda je završena ili je pri kraju. U zapadnim dijelovima kontinentalne Hrvatske vegetacija je za nekoliko dana ranija nego u istočnim dijelovima. Kada cvatnja završi ili je pri kraju preporuka je vinograde zaštititi protiv tri najznačajnije bolesti vinove loze (plamenjača, pepelnica i siva plijesan). Preporuka je Teldor 1,5 l/ha, Luna Experiance 0,375 l/ha i Mikal Premium 3 kg/ha. Ovakav redoslijed preparata ide u vodu ili spremnik. Špricanje nakon cvatnje je jako bitno jer ako se u toj fenofazi vinograd razboli nastaju velike štete na mladim grozdovima i prinos će biti znatno umanjen.

U vinogorjima gdje ima fitoplazme (Zapadna Hrvatska) obavezno je špricanje protiv američkog cvrčka i cikada koji su vektori za prijenos zaraze fitoplazme. Obaveza je svakog vinogradara dva puta špricati insekticidima nakon cvatnje. Preporuka je Decis 0,4 l/ha. Decis uspješno štiti vinograde od napada sivih i žutih moljaca. U vinogorjima gdje nema fitoplazme također je poželjno špricanje insekticidima kako bi se usporilo širenje fitoplazmi.

18.06. Plamenjača

Preporuka je da se korovi između redova unište ako je moguće prije cvatnje zbog toga što nakon cvatnje kada se formira bobica prašina se diže na bobice pa je zaštita vinograda otežana.

Kloroza je sve prisutnija u vinogradima pa se nakon cvatnje vinograde gnoji folijarno ili preko tla sa željezom. Prihrana vinograda dušikom obavlja se također nakon cvatnje.

Mlade vinograde također treba špricati ili kontaktnim preparatima Antracol WG 70 2 kg/ha i močivi sumpor prema preporuci proizvođača svakih sedam dana ili sistemičnim Mikal Premium 3kg/ha i Falcon 0,4 l/ha svakih 14 dana.

Napomena! Teldor uvijek dodati prvo u vodu.

18.06. Grozd dobro oplođen

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 -924; petar.zivkovic.ext@bayer.com

_________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Vremenski uvjeti u vinogradarskim podregijama sjeverne Dalmacije, Primorja, Kvarnera i Istre nisu bili stabilni u proteklom tjednu, pa su male količine kiše pale u svim navedenim vinogradarskim podregijama. Novih oborina nema na vidiku, što iz perspektive zaštite vinove loze ukazuje da ova vinogradarska godina ne bi trebala biti "peronosporna". Za zadarsko područje sezonu već sad možemo nazvati sušnom. Ukoliko kiša ne padne u idućih 10-tak dana, tamo gdje je moguće, vinogradari će trebati navodnjavati. S druge strane, dugotrajno sušno razdoblje će polako izazivati fiziološke probleme u razvoju vinove loze, a vezano uz visoke temperature i visoku relativnu vlagu i nastavak problema s pojavom i razvojem pepelnice.

18.06. Jak napad pepelnice

Na gotovo svim položajima od Istre do Dalmacije je zabilježena pojava pepelnice. Pepelnica kao medij za svoj rast i razvoj ne traži kišu, već je dovoljna i visoka relativna vlaga zraka i visoke temperature. To znači osobitu pažnju vinogradara i odabir najkvalitetnijih pripravaka za ovu bolest. Luna Experience je novi kombinirani fungicid (fluopiram+ tebukonazol) širokog spektra djelovanja,s primjenom u dozi od 0,375 l/ha. Fluopiram je nova djelatna tvar i odlikuje jedinstvenim načinom djelovanja, širokim spektrom djelovanja i primjenom u velikom broju kultura. Osim visokoučinkovitog djelovanja na pepelnicu, djeluje i na sivu plijesan. Falcon u dozi od 0,4 l/ha uz sumporni pripravak prema preporuci proizvođača predstavlja pouzdan odabir. Falcon 0,4l/ha koji u svom sastavu ima tri djelatne tvari protiv pepelnice i na nju djeluje preventivno, sistemično kurativno te eradikativno što znači da rješava problem i nakon pojave simptoma bolesti. Laički rečeno "pere" napadnute djelove grozda.

17.6.2017 - Intenzivni porast bobica - Pošip

Što se plamenjače tiče i dalje preporučamo aplikaciju sredstava sistemičnog djelovanja. Za proizvođače koji su uspjeli održati plamenjaču pod kontrolom, suzbiti simptome i nemaju fruktifikaciju, preporučujemo pripravak Profiler u dozi od 3kg/ha. Tretman sa Profilerom daje jamstvo sigurnosti zaštite za iduće 10-14 dnevno razdoblje ovisno o količine vlage. To praktički znači zadnji tretman do primjene kontaktnih pripravaka protiv plamenjače kao zadnjeg prskanja. Na mjestima gdje je infekcija plamenjačom eventualno prisutna i zahtjeva tretman tzv. kurativnim sistemicima preporučujemo nastavak prskanja sa sistemičnim i kurativnim pripravcima iz palete Bayera, a to je Verita u dozi od 2,5-3 kg/ha. Isto tako, preporučujemo tretman sa pripravkom Mikal Premium F 3 kg/ha, ukoliko već nije primjenjen tri puta. Vinogradar koji želi smanjiti populaciju grinja u ovoj sezoni, ali važnije i značajno suzbijanje potencijala razvoja prve generacije iduće vegetacije preporučujemo akaricid Envidor u dozi 0, 4l/ha.

Ukoliko vinogradari imaju problem sa štitastim ušima, tretman s novim insekticidom Movento učinkovito rješava problem svih sisajućih štetočinja. Osim štitastih ušiju to su grinje, cvrči i sl.

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229; dean.crnosija.ext@bayer.com

______________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Vremenske prilike proteklog tjedna s visokim vrijednostima vlage zraka, temperaturama do 30°C bile su izrazito pogodne za razvoj pepelnice i zaraze vinove loze od ove opasne bolesti. Vinova loza je sada u najosjetljivijoj fazi sto se tiče ove bolesti. Bobice su u fazi intenzivnog porasta i postaju izvrstan medij za napad pepelnice. Iz skoro svih vinogorja dolazi do poziva u vezi s pojavom pepelnice u vinogradima. Vremenska prognoza za slijedeći tjedan predviđa vrlo vruće i suho vrijeme, čime se smanjuje opasnost od zaraze plamenjačom, tj. praktično da prestaje. Ali u isto vrijeme uvjeti su idealni za razvoj pepelnice, pa i za njenu "eksploziju". Zbog toga još nije vrijeme za odmor i opuštanje u vinogradima. Vinogradi su još u fazi bujnog, čak i prebujnog rasta zbog visoke sume aktivnih temperatura za ovo doba godine, mnogi još nisu opljevljeni. Isto tako, jer je to prerano, vinogradi nisu očišćeni u fazi grozdova te je svaki prelazak samo na sumporne pripravke vrlo rizičan. Isto tako su jako opasna rastezanja intervala između prskanja.

Ponavljamo, u ovakvim uvjetima se zaštita vinograda ne bazira na plamenjači već na pepelnici!

Treba koristiti najbolje pripravke na tržištu, a to su svakako Falcon i Luna Experience. Vrlo važno je poštivati doze i koncentracije, zavisno od tehnike aplikacije. Falcon i Luna Experience su praktično jedini izbor i tamo gdje je već došlo do zaraze pepelnicom te se koriste prema određenom protokolu.

17.06. Maraština, Drniš

Za suzbijanje plamenjače preporučujemo pripravak Profiler. Vinogradari koji su koristili Mikal Premium F samo dva puta mogu koristiti ovaj pripravak još jednom.

Mnogo je poziva zbog prebujnog rasta pa preporučujemo vinogradarima da slobodno skrate vrške vinove loze 20-30 cm iznad žice. Ovu radnju će trebati ove godine obaviti više puta.

Za one koji imaju problema sa štitastim ušima preporučujemo Movento. Aminokiselinski pripravci se mogu miješati sa pripravcima navedenim za suzbijanje plamenjače i pepelnice.

Da ponovimo: Ovo je vrijeme pepelnice. Koristiti najbolje pripravke - Falcon ili Luna Experience. Ukoliko vidite pepelnicu na bobama, odmah potražite jedan od ova dva proizvoda i nazovite. Brza reakcija kod ove bolesti je iznimno važna!

17.06. Debit, Stankovci

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel.ext@bayer.com

_______________________________________________________________________________________

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinova loza Pepelnica Plamenjača Zaštita Siva plijesan


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?