Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 12.06.2017. 15:30

Bayer savjeti za vinogradare 12.-19.06.2017.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

  • 2.031
  • 96
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Cvatnja vinograda je završena ili je pri kraju. U zapadnim dijelovima kontinentalne Hrvatske vegetacija je za nekoliko dana ranija nego u istočnim dijelovima. Kada cvatnja završi ili je pri kraju preporuka je vinograde zaštititi protiv tri najznačajnije bolesti vinove loze (plamenjača, pepelnica i siva plijesan). Preporuka je Teldor 1,5 l/ha, Luna Experiance 0,375 l/ha i Mikal Premium 3 kg/ha. Ovakav redoslijed preparata ide u vodu ili spremnik. Špricanje nakon cvatnje je jako bitno jer ako se u toj fenofazi vinograd razboli nastaju velike štete na mladim grozdovima i prinos će biti znatno umanjen.

U vinogorjima gdje ima fitoplazme (Zapadna Hrvatska) obavezno je špricanje protiv američkog cvrčka i cikada koji su vektori za prijenos zaraze fitoplazme. Obaveza je svakog vinogradara dva puta špricati insekticidima nakon cvatnje. Preporuka je Decis 0,4 l/ha. Decis uspješno štiti vinograde od napada sivih i žutih moljaca. U vinogorjima gdje nema fitoplazme također je poželjno špricanje insekticidima kako bi se usporilo širenje fitoplazmi.

Preporuka je da se korovi između redova unište ako je moguće prije cvatnje zbog toga što nakon cvatnje kada se formira bobica prašina se diže na bobice pa je zaštita vinograda otežana.

Kloroza je sve prisutnija u vinogradima pa se nakon cvatnje vinograde gnoji folijarno ili preko tla sa željezom. Prihrana vinograda dušikom obavlja se također nakon cvatnje.

10.06. Plamenjača

Mlade vinograde također treba špricati ili kontaktnim preparatima Antracol WG 70 2 kg/ha i močivi sumpor prema preporuci proizvođača svakih sedam dana ili sistemičnim Mikal Premium 3 kg/ha i Falcon 0,4 l/ha svakih 14 dana.

Napomena! Teldor uvijek dodati prvo u vodu.

10.06. Grozd dobro oplođen

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 -924; petar.zivkovic.ext@bayer.com

_________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Cijeli prošli tjedan je obilježen vrlo visokim temperaturama praćenim visokom relativnom vlagom zraka što predstavlja idealne "školske" uvjete za napad pepelnice. To se upravo i dogodilo na pojedinim lokalitetima gdje proizvođač nije usmjerio pažnju prema kvalitetnoj zaštiti vinograda od ove bolesti. Kako će vrijednosti relativne vlage zraka i dalje biti visoke, to predstavlja idealne uvjete za pojavu i širenje pepelnice. Za suzbijanje ove bolesti preporučujemo najefikasniji fungicid na tržištu Falcon. Kao partner Falconu dodajemo i sumporni pripravak prema preporuci proizvođača samo kao dodatnu sigurnost od napada pepelnice jer je učinak te kombinacije sinergijski (zajednički) i 100% siguran. Preporučujemo jedan od sumpornih pripravaka WG formulacije.

Vremenska prognoza za ovaj tjedan daje naznaku nestabilnog vremena sredinom tjedna, sa oborinama u svim vinogorjima sjevernog Jadrana. Područje Zadra će i ovaj put ostati bez kiše. Kiša u ovoj fenofazi razvoja i potrebama loze za vlagom je dobrodošla s tehnološkog stanovišta, ali predstavlja dodatnu opasnost za pojavu, širenje i razvoj plamenjače. Stoga još ne preporučujemo prijelaz na kontaktne antiperonosporne pripravke, već naprotiv nastavak primjene proizvoda s kurativnim djelovanjem.

10.06. Kraj cvatnje Perhati - Istra

Mikal Premium F je i dalje potreban u zaštiti vinograda jer nas plamenjača još uvijek može iznenaditi iz razloga prošlotjedne te prognozirane ovotjedne kiše. Važno je ponoviti za vinogradare kojima su vinogradi u fenofazi kraja cvatnje: u plan zaštite obvezno uvrstiti i jedan proizvod iz grupe botricida, odnosno sredstva koje djeluju na sivu plijesan. Upravo je sada trenutak za prvi od tri obvezna tretmana. Botritis je u tzv "spavajućoj" fazi, hrani se mrtvom organskom tvari (ostacima cvijetova) i ukoliko ne reagiramo u smislu zaštite, gljiva botritisa ostaje u formiranom grozdiću i čeka povoljni trenutak za stvaranje štete u kasnijoj fazi razvoja grožđa. Teldor uvrštavamo u plan zaštite kao najsigurniji pripravak u zaštiti od sive plijesni.

Za vinograde zaražene štitastim ušima i ovaj tjedan treba pratiti fazu razvoja štetnika i intervenirati na vrijeme. Uš je fazi migracije na nove zelene dijelove loze gdje će nanositi daljnju štetu hraneći se sisanjem sokova loze. Za suzbijanje koristimo novi insekticid iz palete proizvoda tvrtke Bayer - Movento. Jedini je dvosmjerni sistemik na tržištu koji zahvaljujući tome ima svojstvo suzbijianja i najtvrdokornijih, skrivenih štetnika. Suzbija sve štetnike koji se hrane sisanjem, pa će uz djelovanje na štitastu uš vrlo efikasno djelovati i na grinje, ličinke cvrčaka, filokseru i sl.

Kvalitetan odabir sredstava za zaštitu i kvalitetna aplikacija istih su prioritet vinogradaru u idućem kratkoročnom razdoblju.

Lijevo - 10.06. Kraj cvatnje (2), desno - 10.06. Kraj cvatnje (3)

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229; dean.crnosija.ext@bayer.com

_____________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Protekli tjedan je protekao većim dijelom bez oborina, uz pojedinačne pljuskove što nije previše utjecalo na opće stanje vinograda u smislu bolesti. Vinogradi su u svim vinogorjima zdravi te možemo reći da je, što se bolesti tiče, godina idealna i vinogradari su do sada bez većih problema uspjevali zaštititi svoje vinograde. Međutim, povišenjem temperatura pojačava se opasnost od pepelnice. Pepelnica za zarazu ne treba kišu i to svaki vinogradar treba imati na umu. Idealni uvjeti su temperature između 25-35 °C te povišena vlažnost zraka koju osjećamo kao sparinu. Kratko rečeno, u slijedećim danima su ti uvjeti u našim vinogradima i treba otvoriti "četvere oči" što se tiče pepelnice, ali i drugih bolesti.

Vinova loza je zbog još dobrih količina vlage u tlu u jako velikom porastu, mladice rastu velikom brzinom te se zelena masa brzo povećava. Zbog toga vinogradari moraju koristiti pune doze sredstava za zaštitu. Preporuke za zaštitu ostaju iste kao protekli tjedan. Za kontrolu plamenjače preporučujemo Mikal Premium F. Ukoliko je Mikal Premium već korišten tri puta, preporučujemo pripravke Verita ili Profiler. Ukoliko će biti korišten pripravak Profiler onda mu partner za pepelnicu treba biti pripravak Falcon. Zbog visokih temperatura nije preporučljivo ići u vinograde s punim dozama sumpornih pripravaka.

09.06. Merlot, Imotski

Zbog biologije bolesti vinogradari bi trebali odraditi i prskanje protiv sive plijesni jer je prvo tretiranje protiv ove bolesti baš ovo iza cvatnje i iznimno važno u strategiji borbe protiv iste. Preporučujemo odlični Teldor SC 500. Možemo ga koristiti skupa s pripravcima za suzbijanje plamenjače i pepelnice ili posebnim prohodom samo u zonu grožđa, zbog nešto manjeg utroška. U vinogradima gdje je bobica već nešto veća folijarna gnojidba se treba pomalo zasnivati na povećanim količinama kalija.

Za suzbijanje štitastih ušiju preporučujemo Movento u propisanim dozama. Još jednom apeliram na kolege iz poljoljekarni da daju pravi savjet vinogradarima glede razlika između doze i koncentracije jer to je također važno u kvalitetnoj aplikaciji.

10.06. Cabernet sauvignon (obnavljanje zelene mase, bez uroda), Proložac

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel.ext@bayer.com

_______________________________________________________________________________________

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinova loza Pepelnica Plamenjača Zaštita Siva plijesan


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]