Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 11.07.2017. 13:30

Bayer savjeti za vinogradare 11.-17.07.2017.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

  • 2.438
  • 119
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Grozdovi su pred zatvaranjem iako su ranije sorte grožđa zatvorile grozdove. Svakog dana sve je slabiji napad plamenjače, ali se pojačava napad pepelnice i sive plijesni. Preporučujemo špricanje vinograda Profiler 2,5 kg/ha, Nativo 0,2 kg/ha i Teldor 1,5 l/ha, a po potrebi se može dodati i močivi sumpor prema preporuci proizvođača. Kada se zatvore grozdovi tada špricanje protiv sive plijesni postaje neučinkovito.

Zlatna žutica se pojavljuje ovih dana i obveza je svakog vinogradara kada primjeti bolesne trsove obavijestiti Savjetodavnu službu ili Fitosanitarnu inspekciju te iskrčiti zaražene trsove. Preporučujemo uništavanje cikada i američkog cvrčka prenosioce fitoplazme s Decisom 0,4 l/ha.

Osim zlatne žutice u srpnju se javljaju fitoplazma crno drvo ili BN fitoplazma (koja nije toliko opasna kao zlatna žutica i sporije se širi) te ESCA . Protiv ovih bolesti nema lijeka. Trsovi zaraženi fitoplazmom se krče, a trsovi zaraženi ESCA-om se ne trebaju krčiti nega se uzgoji novo stablo iznad spojenog mjesta.

Kloroza je sve prisutnija u vinogradima pa se nakon cvatnje vinograde gnoji folijarno ili preko tla sa željezom. Prihrana vinograda dušikom obavlja se također nakon cvatnje.

07.07. Grozdovi pred zatvaranjem

Mlade vinograde također treba špricati ili kontaktnim preparatima Antracol WG 70 2 kg/ha i močivi sumpor prema preporuci proizvođača svakih sedam dana ili sistemičnim Mikal Premium 3kg/ha i Falcon 0,4 l/ha svakih 14 dana. Napomena - mladi vinogradi se špricaju do kraja rujna i ne smije se špricanje prekinuti kao kod rodnih vinograda krajem srpnja.

Napomena! Teldor uvijek dodati prvo u vodu.

Korovi se mogu ošpricati s Bastom u trake s 1,5 l/ha ili čitavu površinu vinograda s 4-5 litara. Na mlade vinograde (do tri godine) Basta se ne preporuča.

07.07. Uredan vinograd

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 -924; petar.zivkovic.ext@bayer.com

_________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Kao i protekli tjedan vladalo je stabilno vrijeme s izrazito visokim temperaturama. Malo osvježenje sredinom tjedna s vrlo malo oborina je bilo u Istri. Sušno vegetacijsko razdoblje najdulje traje u zadarskom području gdje je u vegetaciji palo najmanje oborina s trendom nastavka i idući tjedan. Suša već poprima zabrinjavajuće razmjere za sve poljoprivredne kulture. U Istri postoji mogućnost manjih oborina i sredinom ovog tjedna. Vruće, bez oborina i visokom relativnom vlagom zraka nastaviti će se i u idućih sedam dana prema prognozi. Sve to vinogradaru znači manji strah od daljnih infekcija plamenjačom u slijedećem razdoblju, ali i posebnu pozornost na pepelnicu.

Samo ponavljamo: visoka temperatura s visokom relativnom vlagom zraka je idealan medij za infekciju i širenje pepelnice. Spori pepelnice nije potrebna kiša, odnosno kapljica vode za infekciju, već samo visoka vlaga.

Lijevo - 07.07. Malvazija, desno - 07.07. Pepelnica

Krajnji je trenutak za tretman protiv sive plijesni ukoliko grozd nije zbijen odnosno zatvoren do te mjere da sredstvo ne može probiti u unutrašnjost grozda gdje bolest obitava i čeka povoljan trenutak za nanošenje velike šteta ujesen ukoliko ona bude kišna.

Za sivu plijesan preopučujemo tretman sa najkvalitetnijim botricidom Teldor u dozi od 1,5l/ha. Za zaštiu od pepelnic uz Lunu experience i dalje preporučujemo sistemične pripravke:

  • Falcon 0,5L/ha na mjestima gdje je najjači pritisak od pepelnice, a Falcon se nije koristio više od dva puta
  • Folicur EW 250 0,5l/ha tamo gdje ste već iskoristili Falcon dva puta i gdje pritisak bolesti nije toliko naglašen
  • Nativo WG 0,2 kg/ha ukoliko nije korišten tri puta, a očekujemo mogućnost infekcije

Za proizvođače koji su uspjeli održati plamenjaču pod kontrolom, suzbiti simptome i nemaju fruktifikaciju, preporučujemo pripravak Profiler. Kao i protiv sive plijesni, i za suzbijanje američkog cvrčka zadnji je trenutak suzbijanja, spriječavanja širenja odraslog oblikakoji sisanjem sokova prenosi fitoplazmu unutar loze. Spriječavanje ovog štetnika vršimo pripravkom Decis.

Lijevo - 07.07. Fitoplazme, desno - 07.07. Fitotoksičnost na bobicama

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229; dean.crnosija.ext@bayer.com

_______________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Vrijeme vrućine i nažalost suše se nastavlja. To nisu dobri uvjeti za plamenjaču, ali jesu za pepelnicu te imamo dojava o njenoj pojavi, ali kao i proteklih dana to su zaraze sporadično na bobama no opreza nikad dosta. Vinogradi koji se mogu natapati hitno trebaju vodu, a onima koji se ne mogu natapati može se malo pomoći primjenom aminokiselinskih pripravaka. No dobra kiša bi svima napravila dobro. U vinogradu su sada intenzivni radovi vršikanja i vinogradari ne trebaju čekati već odmah početi s ovom radnjom. Isto tako ono vinogradari koji obrađuju međuredni prostor trebaju obaviti, ako je zbog suše i strukture tla to moguće plitku obradu da zatvore pore i spase zadnje zalihe vlage, ali isto tako da rahljenjem pripreme tlo za možebitnu kišu.

07.07. Chardonnay, Imotski

Što se zaštite tiče idemo prema zadnjim sistemičnim prskanjima i preporuke ostaju kao i prošli tjedan. Preporučujemo Antracol Combi za zaštitu od plamenjače te Nativo 75 WG za suzbijanje pepelnice. Osim direktnog djelovanja na pepelnicu, Nativo ima i supresivno djelovanje na sivu plijesan te je odličan izbor za ovaj dio vegetacije. Za suzbijanje sive plijesni ovo je ključno prskanje i praktično zadnje vrijeme i svima koji to nisu još odradili preporučujemo upotrebu pripravka Teldor SC. Kasnija prskanja nakon zatvaranja grozda nemaju učinkovitost ni blizu kao ovo. S Teldorom, ukoliko ima potrebe, možemo koristiti i Decis za suzbijanje druge generacije grozdovih moljaca.

U nekim osjetljivijim sortama (chardonnay) trenutno mogu štete načiniti i druga generacija erinoznih grinja šiškarica. Preporučujemo upotrebu pripravka Envidor SC, a time rješavamo i probleme na početku s akarinozom.

Rane sorte (pošip, muškat bijeli i žuti, razne stolne sorte) polako ulaze u zonu karenci pa treba paziti.

09.07. Pošip, Imotski

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel.ext@bayer.com

_________________________________________________________________________________________

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinova loza Pepelnica Plamenjača Zaštita Siva plijesan


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]