Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 08.06.2015. 18:00

Bayer savjeti za vinogradare 08.-14.06.2015.

Luna Privilege je novi fungicid u Bayer paleti proizvoda za vinogradarstvo i ove godine se na tržištu nalazi u pakiranju od 1 l što je prikladno za vinogradre koji imaju imaju hektar ili više vinograda.

  • 859
  • 40
  • 0

Iza nas je tjedan stabilnih vremenskih uvjeta, a takav predviđaju da će biti i ovaj. Uskoro je će završiti cvatnja većine sorti pa pročitajte koje vam savjete za zaštitu nakon cvatnje donose Bayer stručnjaci!

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

U idućih nekoliko dana cvatnja će završiti na većini sorti grožđa u svim vinogorjima kontinentalne Hrvatske. Toplo vrijeme ubrzalo je cvatnju.

Apoplektično venuće

Nakon cvatnje preporučuje se prskanje pripravcima Teldor (1,5 l/ha) protiv sive plijesni, Falcon (0,4 l/ha) protiv pepelnice i Mikal Premium (3kg/ha) protiv plamenjače. Luna Privilege je novi fungicid u Bayer paleti proizvoda za vinogradarstvo i ove godine se na tržištu nalazi u pakiranju od 1 l što je prikladno za vinogradre koji imaju imaju hektar ili više vinograda. Oni bi mogli vinograde zaštititi protiv bolesti kombinacijom pripravaka Luna Privilege (0,5 l/ha) i Mikal Premium (3 kg/ha). Naime, iskustva pokazuju da Luna Privilege odlično štiti vinograde od dvije najznačajnije bolesti, sive plijesni i pepelnice. Vinograde treba štititi prema preporuci tj. ako cvatnja traje i prošlo je više od 14 dana, tada se vinogradi moraju zaštititi i u cvatnji. Isto tako, ako nije prošlo 13 do 14 dana od zadnjeg prskanja, nije potrebno prskati, pa čak i ako je cvatnja završila.

Nakon cvatnje postoji mogućnost pojave moljaca u vinogradu. Kod jačeg napada potrebno je štititi vinograde pripravkom Decis (0,4 l/ha). Korovi u vinogradu uspješno se mogu riješiti pripravkom Basta (2 l/ha) u trake ispod trsova. Mlade vinograde koji su posađeni ove godine u svibnju također je potrebno zaštititi protiv bolesti. Preporučujemo Antracol WG 70 (2 kg/ha) i Nativo (0,2 kg/ha). Grinja se može pojaviti na mladim vinogradima i puno je opasnija nego na rodnim vinogradima jer mladica ostane prerano bez listova i suši se. Envidor (0,4 l/ha) smanjuje napad grinja na vinogradima.

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Iza nas je tjedan stabilnih vremenskih prilika koje su proizvođačima pružili prigodu za hvatanje zakašnjelih agrotehničkih zahvata, uključujući i zaštitu vinograda, bilo da se radi o redovitoj planskoj zaštiti ili o kurativnom tretmanu za smanjenje eventualne štete nastale u cvatnji. Vremenska prognoza za tekući tjedan najavljuje stabilno vrijeme, ali s visokim temperaturama i visokom relativnom vlagom zraka. Uz maksimalne dnevne temperature i do 32 °C, relativna vlažnost zraka će se kretati od 89% - 93%, što je naznaka proizvođačima da, uz probleme plamenjače koji su još uvijek visoko rizični (kondenzacija vlage na listu zbog razlike temperatura noću i danju), u ovom stadiju razvoja vinove loze i zaštita od pepelnice polako prelazi u glavni fokus pozornosti vinogradara. Ta opasnost će u ovim vinogradarskim podregijama dominirati idućih mjesec dana. Ovakvi prognozirani vremenski uvjeti predstavljaju idealan medij za razvoj pepelnice (luga, oidija..), lat. Uncinula necator.

Dajla, Istra - malvazija

Kraj cvatnje je i trenutak kada je u plan zaštite obvezno uvrstiti i jedan proizvod iz grupe botricida, odnosno sredstva koje djeluju na sivu plijesan. Upravo je sada trenutak za prvi od tri obvezna tretmana. Botritis je u tzv. "spavajućoj" fazi, hrani se mrtvom organskom tvari (ostacima cvjetova) i ukoliko ne reagiramo sa zaštitom, gljiva botritisa ostaje u formiranom grozdiću i čeka povoljan trenutak za stvaranje štete u kasnijoj fazi razvoja grožđa. Stoga se ovaj tjedan preporučuje kombinacija tri visoko učinkovita pripravka iz palete Bayer programa zaštite u vinovoj lozi. Mikal Premium (3 kg/ha) sa tri djelatne tvari koje osiguravaju kontaktnu, sistemičnu, preventivnu i kurativnu zaštitu od plamenjače. Teldor (1,5 l/ha) kao najsigurniji pripravak u zaštiti od sive plijesni te Nativo (0,2 kg/ha) koji sa dvije djelatne tvari u svom sastavu omogućuje sigurnu zaštitu od pepelnice i u uvjetima najvećeg pritiska bolesti koje u ovim agroekološkim uvjetima sigurno možemo očekivati.

Od radova u vinogradima koji su izvršeni prošli tjedan, s nastavkom u sljedećem, su uvlačenje mladica u armaturnu žicu (radovi bi trebali biti privedeni kraju), plijevljenje zaperaka i vršikanje mladica. Početkom sljedećeg tjedna, prema vremenskoj prognozi, postoji mogućnost oborina do 5mm kiše, što upućuje na potrebu redovite zaštite krajem ovog tjedna sa odabirom visokokvalitenih sredstava za sve bolesti, jer će se uvjeti za infekcije nastaviti.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Uz nekoliko malih pljuskova, protekli tjedan je prošao s vrlo visokim dnevnim temperaturama, često iznad 30 °C, što nije pogodovalo razvoju biljnih bolesti, naročito plamenjače. U vezi s tim možemo reći da je loza u svim vinogorjima gotovo potpuno zdrava. Ni za sljedeći tjedan prognoze ne najavljuju neke veće oborine i to je dobro za vinograde jer će cvatnja proći bez velikih problema. No, pozivamo na oprez jer ovo vrijeme visokih temperatura i visoke vlage zraka je idealno za razvoj pepelnice te bi bilo zaista šteta da ova bolest nanese štete u do sada besprijekorno zdravim vinogradima.

Imotski - trnjak, puna cvatnja

U većini vinograda loza je u drugoj trećini cvatnje ili je cvatnja već završena. S time dolazi do promjena u strategiji zaštite. Ukoliko se duže vrijeme nastave ovakve vrućine, kao što smo upozorili, počinje vrijeme pepelnice i preporučuju se najefikasniji pripravci. Za zaštitu od plamenjače kao prvi izbor preporučuje se Mikal Premium (3 kg/ha). Za suzbijanje pepelnice u onim vinogradima gdje je cvatnja završila preporučuje se novi proizvod, bez premca u zaštiti od pepelnice, Luna Experience (0,375 l/ha) ili Falcon (0,4 l/ha) za vinograde gdje cvatnja nije završila.

Završetak cvatnje je i vrijeme za prvo i vrlo važno prskanje protiv sive plijesni. Preporučuje se Teldor (1,5 l/ha) i to da bi bilo ekonomičnije, zasebno prskanje u zonu grozdova. Za one vinogradare koji se iz različitih razloga odluče da ne idu u prvo prskanje protiv sive plijesni, preporučuje se korištenje pripravka Luna Experience jer, osim sto postotnog djelovanja na pepelnicu, iz iskustva s terena pokazuje i snažno djelovanje na suzbijanje sive plijesni.

U nekim vinogradima je prisutan ponik korova. Za suzbijanje korova preporučujemo pripravak Basta u koncentraciji 1%, a time ćemo ujedno istovremeno riješiti mladice iz baze vinove loze i donjeg dijela panja ukoliko nisu očišćeni. Za sljedeći tjedan ne očekujemo pogoršanje vremena, što bi pojednostavilo zaštitu, međutim, zaštita se mora provoditi prema programu i apeliramo da se koriste propisane doze.

Jeste li znali?

Dokazi o proizvodnji vina u Europi povezani su sa arheološkim nalazištima u sjevernoj Grčkoj i datiraju 4.000 godina prije Krista.


Dokumenti


Tagovi

Bayer Bayer vinogradar Savjeti za vinogradare Mikal Premium Luna Experience Zaštita vinograda Nativo Envidor Korovi u vinogradu Završetak cvatnje Luna Privilege Falcon Moljci u vinogradu Plamenjača vinove loze


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.