Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 04.07.2017. 13:30

Bayer savjeti za vinogradare 04.-10.07.2017.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

  • 2.155
  • 104
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Cvatnja vinograda je završila. Bobice rastu pa je preporuka zaštititi vinograd protiv plamenjače i pepelnice Profiler 2,5 l/ha i Falcon 0,4 l/ha. U vinogradima srednje i zapadne Hrvatske vinograde napada zlatna žutica koja je jako opasna za vinogradare. Zlatnu žuticu prenosi američki cvrčak koji nije opasan za vinograde dok nije zaražen. Preporučujemo špricanje Decis-om 0,4 l/ha i njime štitimo vinograd od sivih i žutih moljaca.

Nakon cvatnje preporuka je uklanjanje nepotrebnih mladica i skraćivanje mladica kako bi dobili prozračne vinograde i smanjili napade bolesti i štetnika. Zadnjih nekoliko tjedana nije bilo kiše no za razvoj pepelnice kiša ne treba, dovoljna je vlaga ili jutarnja rosa.

Osim zlatne žutice u srpnju se javlja fitoplazma crno drvo ili BN fitoplazma (koja nije toliko opasna kao zlatna žutica i sporije se širi) te ESCA . Protiv ovih bolesti nema lijeka. Trsovi zaraženi fitoplazmom se krče, a trsovi zaraženi ESCA-om se ne trebaju krčiti nega se uzgoji novo stablo iznad spojenog mjesta.

Rane sorte grožđa su pred zatvaranjem pa je preporuka špricanje vinograda protiv sive plijesni Teldor 1,5 l/ha.

Kloroza je sve prisutnija u vinogradima pa se nakon cvatnje vinograde gnoji folijarno ili preko tla sa željezom. Prihrana vinograda dušikom obavlja se također nakon cvatnje.

23.06. Rast bobica

Mlade vinograde također treba špricati ili kontaktnim preparatima Antracol WG 70 2 kg/ha i močivi sumpor prema preporuci proizvođača svakih sedam dana ili sistemičnim Mikal Premium 3kg/ha i Falcon 0,4 l/ha svakih 14 dana. Napomena! Teldor uvijek dodati prvo u vodu.

Korovi se mogu ošpricati s Bastom u trake s 1,5 l/ha ili čitavu površinu vinograda s 4-5 litara. Na mlade vinograde (do tri godine) Basta se ne preporučuje.

23.06. Prejaka doza folijarnog gnojiva

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 -924; petar.zivkovic.ext@bayer.com

_____________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Izrazito nestabilno s kišnim grmljavinskim nevremenom i padom dnevnih i noćnih temperatura vladalo je od sredine prošlog tjedna u Istri Primorju, a uz manje oborine na zadarskom području. Na pojedinim lokacijama središnje Istre, Motovuna, Pazina, okolice Višnjana, vinogradari zbrajaju štete od prošlo nedjeljne tuče koja u prvom trenutku nije izgledala kao da će izazvati veće štete. Ipak nastale štete kod pojedinih proizvođača su veće od 30%.

30.06. Primjer slabije oplodnje

Nakon dužeg sušnijeg razdoblja, kiše i nevrijeme su izazvale probleme u smislu zaštite loze, naročito vinogradarima koji su ranije prestali s aplikacijom sistemično kurativnih pripravaka ili su iz razloga sušnog vremena produžili razdoblje između dva tretiranja.

30.06. Uvijanje lista - zlatna žutica

Kod tih proizvođača je zabilježena pojava kasne peronospore na mladim novo izraslim vršnim listovima i zapercima. Zaraza smanjuje asimilacijsku površinu što može rezultirati i smanjenom mogućnošću nakupljanja ukupnog sladora u grožđu. Vinogradar mora reagirati, zaustaviti širenje zaraze i omogućiti nastavak normalnog razvoja loze.

Za proizvođače koji su uspjeli održati plamenjaču pod kontrolom, kao i za one koji moraju "gasiti požar" i suzbiti simptome, preporučujemo pripravak Verita u dozi od 3kg/ha. Tretman s Veritom daje jamstvo sigurnosti zaštite za iduće petnaestodnevno razdoblje. .

Fenofaza zatvaranja grozda je vrijeme za drugo tretiranje loze protiv sive plijesni. Ovo je ujedno najznačajnije i najučinkovitije prskanje protiv sive plijesni, jer spore botritisa koje su smještene u unutrašnjosti grozda trebaju biti uništene prije zatvaranja. Simptomi koji se javljaju u jesen, a uslijed većih kiša i vlaga, rezultiraju truleži grožđa pred dozrijevanje.

To je upravo posljedica netretiranja loze u ovo vrijeme. Zato sivu plijesan suzbijamo sada, sa najkvalitetnijim botricidom Teldor u dozi od 1,5l/ha.

25.06. Štete od tuče

Prognoza za ovaj tjedan ukazuje na sunčano, toplo vrijeme, više relativne vlage zraka do kraja tjedna, kad je opet mogućnost manjih oborina. Visoka temperatura s visokom relativnom vlagom zraka je idealan medij za infekciju i širenje pepelnice. Infekcije pepelnicom su zabilježene uzduž jadranskog pojasa.

Za zaštitu od pepelnice i dalje preporučujemo sistemične pripravke:

  • Falcon 0,5L/ha na mjestima gdje je najači pritisak od pepelnice, a Falcon se nije koristio više od dva puta
  • Folicur EW 250 0,5l/ha tamo gdje smo već iskoristili Falcon dva puta i gdje pritisak bolesti nije toliko naglašen
  • Nativo WG 0,2 kg/ha ukoliko nije korišten tri puta, a očekujemo mogućnost infekcije.
  • Luna Experience koja ujedno djeluje i na sivu plijesan

Vrijeme je i za tretiranje protiv druge generacije američkog cvrčka (Scaphoideus titanus), uzročnika zlatne žutice vinove loze Flavescence dorèe.Simptomi su žućenje lista (kod crnih sorata smeđenje), uvijanje lišća od ruba prema dolje. Rubovi lišća počinju se uvijati prema naličju tako da list poprima kopljasti izgled. Patološke promjene vidljive su i na mladicama. Skraćeni su internodiji pa je lišće gušće raspoređeno. Odrvenjavanje mladica je poremećeno, tj. mladice potkraj ljeta ili početkom jeseni ne odrvenjavaju, već ostaju zelene pa se tijekom zime smrzavaju. Cijeli se grozdovi smežuraju i suše. Oboljeli trsovi obično odumiru nakon dvije do tri godine. Američki cvrčak (Scaphoideus titanus) sisanjem sokova prenosi fitoplazmu FD unutar loze koja izaziva već opisane simptome. Vinogradar mora pratiti pojavu štetnika (žute ploče) i pravovremeno regirati u smislu zaštite. Suzbijanje američkog cvrčka provodimo pripravkom Decis.

25.06. Štete od tuče (2)

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229; dean.crnosija.ext@bayer.com

__________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Prognoza bez kiše za slijedeći vikend nam govori da se nastavlja povoljno okružje za vinogradare što se tiče suzbijanja plamenjače no priča s pepelnicom nije završila. Da ponovimo, pepelnici ne treba kiša, optimalne temperature za njen razvoj i širenje su oko 30 stupnjeva i više te ukoliko se zanemari može se eksplozivno širiti te poharati cijeli urod. Pošto je ostalo samo par prskanja do kraja sezone zaštite, zaista bi bila šteta ispustiti iz ruku berbu koja, u najmanju ruku obećava izvrsnošću u vinogradima koji nisu poharani travanjskim ledom. Da treba biti oprezan govore pojedinačni pozivi iz cijele Dalmacije o mjestimično primjećenim simptomima zaraze pepelnicom, naročito na osjetljivijim sortama. No one su u dobro štićenim vinogradima Bayerovim programom vrlo rijetke, na razini nekoliko boba po vinogradu i lako rješive, ali ih ne treba i zanemariti.

U svim vinogorjima možemo, ukoliko se ovo vrijeme nastavi za naredna prskanja, načelno reći da su zadnja sistemična te u nizu sorti koje će se ranije brati možemo već razmišljati o karencama. Naravno, ukoliko se okiši, vinogradari se moraju prilagoditi vremenskim situacijama, a ne datumima svetaca kao planiranom danu prestanka zaštite (Sv. Petar i Pavao, npr. u imotskom kraju, treba vinograde štititi bar do Sv. Ilije, ako ćemo po svecima).

Fenofaze vinove loze su se, prema konzultacijama sa kolegama i vinogradarima uskladile s višegodišnjim prosjekom. To nam sve obećava vrsnu berbu. Na ekstremnijim položajima, kao i na onim koji su dobiveni melioracijom krša ne bi bila loša jedna dobra kiša, jer ukoliko se nastavi sušno vrijeme i ekstremne vrućine, zabrinutost od suše je opravdana. Za ovakve vinograde preporučam korištenje aminokiselinskih hraniva preventivno da se izbjegne odbacivanje lišća u donjim etažama, a time i forsirana prijevremena zrioba.

Preporuke za zaštitu ostaju slične prošlom tjednu jer je naglasak ostao na pepelnici. Za suzbijanje pepelnice preporučujemo upotrebu pripravaka Nativo 75 WG ili Falcon EC 460 koji ima i kurativna svojstva, naravno ukoliko ga nismo već do sada koristili dva puta. Za suzbijanje plamenjače izvrsan izbor je Antracol Combi, izvrsni kombinirani pripravak. Ukoliko ne nađete Antracol Combi, izvrstan izbor su Profiler ili Verita, naravno ukoliko niste prekoračili ograničenje broja upotreba.

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel.ext@bayer.com

_______________________________________________________________________________________

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinova loza Pepelnica Plamenjača Zaštita Siva plijesan


Partner