Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aukcija
  • 22.12.2020. 07:30

Bačva vina na aukciji prodata za više od 150.000 evra

Na "Zachys" aukciji je prodata bačva od 288 litara vina sa imanja u Burgundiji, i to za vrtoglavu svotu novca.

Foto: Depositphotos/zlikovec (ilustracija)
  • 186
  • 28
  • 0

Bačva vina od 228 litara, jedina takva koju svake godine proizvede Žan Mari Furie na svom imanju u francuskoj Burgundiji, nikada do sada nije bila dostupna javnosti. Ali, ove godine, na evropskom izdanju aukcije kuće "Zachys" (SAD) prodata je za čak 136.400 funti, što je oko 150.630 evra, odnosno 660 evra po litri! 

Reč je o vrlo malom vinogradu sorte Pino noar, a koji se prostire na svega 0,046 hektara u mestu Šambol Muzinji, u vinskoj regiji Kut d' Nji, u samom srcu Burgundije.  

Inače se crno Šambol-Muzinji vino smatra najzanimljivijim sa ovoga mikrolokaliteta. Njegov bogat buke koji sadrži note ljubičica, jagoda i malina preko suve šljive, tartufa do životinjskih, zahteva sofisticirana jela punih i slojevitih ukusa. 

Furie ga je inače flaširao u 1,5 litarske magnum boce, ali će novi vlasnik sam moći da odredi format punjenja, navodi thedrinksbusiness

Na aukciji su zaradili i ostali proizvođači

Bačva je prodata u sklopu aukcije finih vina, a kupci su bili iz Njujorka, Londona, Pariza i Tajpeja.

Osim ovoga, prodata su i mnoga druga pića. Tako je skoro 1.300 lotova zaradilo 2,3 miliona funti, a mnogi su nadmašili već visoke procene. Tako su prodate i dve bačve japanskog viskija Karuizava Perl Gejša Šeri za 34.720 funti, šest boca vina La Romani s vinarskog imanja Komt Ližer-Belaira iz 2009. godine za 27.280 funti, dok je još šest vina Korton Šarlemažin iz Koče-Durija iz 2014. prodato za 22.230 funti.

"Zachys" aukcije se održavaju online, a prema rečima Kristi Erikson, evropske voditeljke ove aukcijske kuće, COVID-19 ih ne ometa u prodaji. 

"Evropska sezona prodaje postigla je velik uspeh i s aukcijama u Hong Kongu i Njujorku mogla bi da dovede do najuspješnije godine do sada", zaključila je Erikson.


Tagovi

Aukcija Vino Bačva Francuska


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]