Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autocesta Struma
  • 17.12.2016. 13:30

Autocesta prijeti Keratsudi - bijeloj sorti grožđa

Svaka obitelj ovdje ima svoje vino jer to je dio naše tradicije. Ako autocesta Struma prođe kroz ovu dolinu, to će biti katastrofa za naše vinograde, kaže lokalni bugarski poljoprivrednik.

  • 1.706
  • 191
  • 0

Dolinu jugozapadne Bugarske uz rijeku Struma krasi autohtona vinska sorta bijelog grožđa Keratsuda koja raste samo u ovoj regiji. Karakterizira je kasno dozrijevanje u drugoj polovini rujna, bujan rast i visoka plodnost koja rezultira visokim prinosima. Zemljište u ovom dijelu Bugarske i granično područje mediteranske klime osiguravaju dobre uvjete za stvaranje unikatnog kvalitetnog vina. Sorta je relativno otporna na sušu, mraz i bolesti što lokalnim vinogradarima i vinarima olakšava proizvodnju.

"Ovu općinu naseljava više od 3.000 stanovnika, a osnovna djelatnost je poljoprivreda. Imamo više od 100 poljoprivrednih proizvođača koji se bave biljnom proizvodnjom i dodatno 150 gospodarstava koja se bave stočarstvom. Pretežno smo poljoprivredna regija", kaže zamjenik gradonačelnika Kresne Valentin Stoičkov, malog grada iz ove regije.

Zadnjih 20 godina ovdje se govori o izgradnji autoceste. To je izazvalo brojne kontroverze i polemike u javnosti. Neki nestrpljivo iščekuju izgradnju autoceste jer smatraju da će im donijeti nove razvojne mogućnosti i sigurnosne standarde, a drugi su protiv izgradnje predviđene trase jer misle da ugrožava biljnu i životinjsku raznolikost ovoga kraja.

Svaka obitelj ima svoj vinograd

Stav dijela javnosti o izuzetnoj važnosti poljoprivrede za lokalne proizvođače potvrdio nam je lokalni proizvođač vina i rakije Dimitri Vasilev: "Svaka obitelj ovdje ima svoje vino jer to je dio naše tradicije. Ako autocesta Struma prođe kroz ovu dolinu, to će biti katastrofa za naše vinograde. Bila bi to opasnost za našu autohtonu sortu Keratsudu. Da, želimo autocestu, ali neka ide istočnom alternativnom trasom, a ne uz rijeku i kroz naše vinograde."

Autocesta Struma dio je međunarodnog pravca (Hamburg - Solun) koji povezuje četiri države: Bugarsku, Rumunjsku, Grčku i Srbiju. Izgradnja autoputa sufinancirana je iz EU sredstava, neke trasae su već izgrađene i stavljene u funkciju, dok trasa dionice u regiji Kresne još uvijek nije konačno definirana.

Ekolozi stali u obranu klanca Kresna

Projekt je stopiran zbog jake reakcije aktivista koji su stali u obranu interesa zaštite životne sredine. Naime, trasa bi trebala prolaziti i kroz 17 kilometara dugačak tjesnac Kresne uz rijeku Struma po kojoj je pravac dobio ime. A on je stanište više tisuća različitih vrsta životinja i biljaka i 21 endemske vrste. Taj koridor dijelom je projekt Natura 2000 kao stanište posebnog statusa u skladu s direktivama EU.

"Autocesta Struma će negativno utjecati na posebno brojnu populaciju životinjskog i biljnog svijeta. Ekosustav ovog lokaliteta je jedinstven i moramo ga sačuvati", izjavio je aktivist Daniel Popov, koji se gotovo dva desetljeća bori za očuvanje klanca Kresna, a predstavnik je nevladine organizacije CEE Bankwatch.

Danas se govori o četiri različite trase, ali ni za jednu još nije postignut konsenzus. Sva predožena rješenja imaju manjkavosti i protivnike. Brojna udruženja okupljena oko zajedničke inicijative zalažu se za projekt koji neće ugroziti krajolik, kao ni njegovu floru i faunu. S druge strane bugarska vlada i građevinska poduzeća žele ubrzati izgradnju ovog puta kako bi završili projekt i povukli novac iz fondova EU.

Ovaj pravac je i logistički važan jer je orijentiran prema luci Solun, a koriste ga i brojni turisti na svom putovanju prema Grčkoj.

Dolazi vrijeme kada će morati da se pronađe kompromis, a ovdašnji vinari se nadaju da će se naći način koji neće ugroziti dugogodišnju tradiciju uzgoja Keratsude - ove rijetke i specifične vinske sorte.


Tagovi

Struma Keratsuda


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)