Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz vina
  • 22.12.2017. 15:00

8.000 hektolitara uvoznog vina palo na analizi

Hrvatska je pooštrila kontrole, a znate li iz kojih zemalja najviše uvozimo vino?

Foto: Bigstockphoto/Yastremska
  • 1.617
  • 80
  • 0

Na hrvatsko je tržište u proteklih godinu dana spriječeno stavljanje 8.000 hektolitara vina iz uvoza! Naime, kako doznaje glasslavonije, od prosinca 2016. do danas uzorkovano je 570 pošiljki različitih uvoznih vina, ukupne količine 84.725 hektolitara. Od ukupnog broja uzorkovanih vina u 35 slučajeva uzorkovana vina, u ukupnoj količini od .8000 hektolitara, nisu prošla na analizi i nije bilo dopušteno stavljanje tih vina na tržište Hrvatske.

Kako navode, a prema podacima Ministarstva poljoprivrede, Hrvatska prema zemljama namjene najviše vina uvozi iz zemalja bivše države, odnosno trećih zemalja, čak 50%, a udjel vina iz Europske unije je oko 46%. Najviše smo uvezli vina iz Makedonije, a izvezli u Bosnu i Hercegovinu. Izvoz vina u 2016. iznosio je 3.608 tona, u vrijednosti od 10,5 milijuna eura.

Iz ukupno promatrane strukture izvoza po zemljama proizlazi da je Hrvatska najviše vina izvezla na tržište Europske unije (oko 41 %), a u zemlje bivše Jugoslavije, odnosno u treće zemlje, oko 37%.

Podsjećaju, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić lani je donio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o registru vinograda, obveznim izjavama, pratećim dokumentima, podrumskoj evidenciji i proizvodnom potencijalu, kojim se propisuje jedinstveno postupanje u kontroli kakvoće vina pri stavljanju vina u promet. Od tada sva vina iz uvoza moraju na analizu i ocjenu prije puštanja u promet, jer je cilj pratiti sljedivost vina.

Inače, zaključuje Glas Slavonije, 23.400 ha bila je ukupna površina pod vinogradima u Hrvatskoj 2016., 123.651 tona grožđa proizvedena je u 2016. godini te je 760.000 hl proizvedeno vina u 2016.

Foto: Bigstockphoto/Yastremska


Izvori

Glas Slavonije


Tagovi

Vino Uvoz Izvoz


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).