Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Marin Remetin
  • 01.04.2017. 07:30

5.000 loza Plavca malog kod agronoma Remetina

Marin Remetin bavi se uzgojem potomka križanja crljenka kaštelanskog i dobričića, a zahvaljujući tome, može se podičiti dobrim prinosima Plavca malog čija težina na godišnjoj razini doseže i osam tona.

  • 3.729
  • 181
  • 0

Osim uzgoja cvijeća, Marin Remetin bavi se uzgojem potomka križanja crljenka kaštelanskog i dobričića, a zahvaljujući tome, može se pohvaliti dobrim prinosima Plavca malog čija težina na godišnjoj razini doseže osam tona.

Plavac mali stigao u Kaštele prije desetak godina

Ovaj proizvođač jedne od gospodarski najznačajnije sorte podregije Primorske Hrvatske, više od jednog desetljeća koliko je i sam vinograd star, obogaćuje bajkovito područje Marceline u Kaštelu Starom s oko 5.000 loza.

Remetin godišnje proizvede osam tona grožđa, a po kilogramu postiže 10 kn

"Na naše je lokalitete Plavac mali stigao prije desetak godina, kada sam i sam zakoraknuo u uzgoj, a zahvaljujući tome, u ovo vrijeme mogu iskazati zadovoljstvo prinosima i kvalitetom samog grožđa.

Marin Remetin

Kada govorimo o lokalitetu, bitno je naglasiti da isti daje dobre rezultate te da smo na najbolji mogući način sljubili sortu i prostor", priča agronom Remetin koji unatoč dobrim karakteristikama sorte (koje kazuju da Plavac mali daje puna, mekana vina užitnog okusa i fine arome), ne oplemenjuje grožđe u vino, nego isto plasira u Zadruge gdje za ovo nebesko plavo božanstvo postiže 10 kn/kg.

Sorta ponajboljih proizvodnih osobina na terenima Marceline krasi Kaštel Stari

"Plavac mali se pokazao kao dobra i kvalitetna sorta malih uzgojnih zahtjeva, redovite i sigurne rodnosti, male osjetljivosti prema bolestima i dobrom prikladnosti za škrta i suha tla, no tome unatoč, ne pretvaram grožđe u vino. Govorimo li o berbi, ista se odvija uz pomoć radne snage tijekom nekoliko dana koncem listopada, a govorimo li o prinosima na statistički način, nužno je istaknuti 2016.-tu godinu koja je po tom pitanju zabilježena kao godina vrhunaca.

Na žalost, nije sve uvijek bilo bajno, a da je tome tako dokazuje i 2014. godina koja se pokazala izrazito lošom. Te nas je godine poharalo kišno ljeto koje osim što je prepolovilo prinose, uzrokovalo je i slabiju kvalitetu grožđa", dodaje Marin koji u posljednje vrijeme nema problema s bolestima i štetnicima na vinovoj lozi.

Tradicija i ljubav rezultirali dobrim rezultatima, stani na kraj i eroziji

Zalog njegovih rezultata nije navodnjavanje, jer isto ne koristi zahvaljujući visokom nagibu vinograda koji dobro podnosi sušu, no ustaljeni visoki kriteriji rada i znanja koje je njegov pradjed prenio na djeda, djed na oca, otac na njega, pridonose očuvanju tradicije koja je tajna njegova uspjeha.

Marin Remetin i Roberta Kljenak

Savladao je i otežani uzgoj na kosim terenima, zaštitio vinograde od erozije, te tako posadio loze u pravcu istok - zapad te vratio i isplatio visoka ulaganja u proizvodnju. Zbog svega navedenog, vjerujemo da se sada, baš poput nas, Marinom mogu ponositi i njegovi preci.


Tagovi

Marin Remetin Plavac mali Kaštel Stari Vinogradarstvo Erozija u vinogradima


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]