Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 14.06.2018. 18:30

Želite da oblikujete kamenjar? Ove biljne vrste su idealne!

Izgradnja kamenjara omogućuje vrtlarima neograničenu igru sa mnoštvom biljnih vrstа, čiji bi izražaj bio manji ako bi se sadile na tradicionalan način.

Foto: Pixabay/ZbigniewB
  • 3.580
  • 25
  • 0

Oblikovanje i stvaranje kamenjara jedan je od najzabavnijih i najkreativnijih načina vrtlarenja. Savršeni su za sunčane položaje vrtova, posebno uzvisine ili kosine, koje ponekad zadaju glavobolje pri planiranju vrta. Izgradnja kamenjara omogućuje vrtlarima neograničenu igru sa mnoštvom biljnih vrstа, čiji bi izražaj bio manji ako bi se sadile na tradicionalan način.

Vodite računa o odabiru kamenja i mestu gde ćete ih postaviti

Kako bi kamenjar izgledao što prirodnije, potrebno je odabrati kamenje koje se uklapa u područje u kojem se živi. Takvi će kamenjari imati privlačan izgled i mamiti poglede mnogih prolaznika. Kod postavljanja kamenja, njihov položaj ne bi trebao da bude u nekoj liniji ili uzorku. Između kamenja ostavite prostor za biljke. Manje kamenje postavite oko većeg kako bi se stvorio prirodniji izgled. Ako je vrt na uzvisini, veće kamenje treba postaviti prema dnu vrta.

Birajte vrste koje mogu da podnesu sušu

Pri odabiru biljaka, biraju se vrste koje mogu da podnesu sušu, kako bi kamenjar imao što izvorniji izgled. Preporučuje se uzgoj biljaka nižeg i srednjeg rasta, kako ne bi zasenile lepotu kamenja. Pre same sadnje, važno je obratiti pažnju na drenažu tla. kako se pri zalivanju ne bi nakupljao višak vode. U slučaju potrebe, može da se doda pesak ili kompost, kako bi se poboljšala drenaža. Takođe, biljke treba uskladiti sa klimom i njenim zahtevima za sunce. Puzavci su lep detalj svakom kamenjaru, jer upotpunjuju prostor i odlično se uklapaju u  vrt.

Čuvarkuća (Sempervirum spp.)

Intrigantnih listova u rozeti, čuvarkuća nema velike zahteve za uzgoj. Dolazi u širokom rasponu boja i nijansi, a kako bi održala svoje živopisne boje, čuvarkuća mora biti smeštena na suncu.

Pustinjska ruža (Delosperma cooperi)

Visine oko 10 cm, svaki će kamenjar obasjati svojim ružičastim cvetovima. Jednostavna za uzgoj, cvetaće celo leto. Za njn uzgoj potrebno je osigurati dobru drenažu i sunčani položaj.

Lavanda (Lavandula angustifolia)

Mirisan i lekovit grm interesantan je izbor za kamenjare zbog svog rasta, koji je u kontrastu sa drugim biljkama puzajućeg rasta. Lavanda je otporna na sušu te zahteva sunčani položaj i dobru drenažu. Uz veliki broj varijeteta, njeno cvetanje počinje početkom leta i traje do septembra.

Primorski karanfil (Armeria maritima)

Trajnica je niskog rasta lepih rozih ili belih cvetova sakupljenih u grozdasti cvat. Jednostavnog uzgoja, idealna je za osunčane položaje ili one sa blagom senkom. Cveta tokom juna i avgusta.

Letnji sneg (Cerastium tomentosum)

Srebrno beli zvezodliki cvetovi podsećaju na pahuljice snijega, no posebni su i listovi, srebrno sive nijanse. Ovaj srebrni tepih odlično će se uklopiti u kamenjar. Njegovi biserni cvetovi će se isticati celo leto.

Plava trava (Festuca glauca)

Trajnica niskog rasta (oko 20 cm) stvara ukrasne zaobljene busene uskih igličastih listova. Zbog svog karakterističnog izgleda i boje listova, prikladna je za mnoge stenovite vrtove. Kako bi listovi postigli sivoplavu boju, potrebno je puno sunca. Budući da se formiraju cvetne stabljike, one se mogu ukloniti, kako bi se zadržao sferni oblik.

Timijan (Thymus serpylum)

Mediteranska biljka, lekovitog delovanja, ali i vrlo dekorativna. Očaravajućih sitnih ljubičastih cvetova i sitnih listova, timijan može da bude i puzavac. Visine do 10 cm, njegovi mirisni cvetovi privlače pčele i druge oprašivače.

Jastučac (Aubrieta deltoidea)

Savršeno se uklapa u kamenjare, jer svojom pojavom daje odličan kontrast kamenju. Preferira sunčani položaj, ali zahteva i povremeno zalivanje. Cveta tokom proleća u različitim bojama, od plave, ljubičaste i ružičaste, čak i crvene.

Hojhera (Heuchera Sanguinea)

Popularnost ove biljke ne skriva se samo u divnim crvenim cvetovima, već u različitim nijansama listova. Nakon nestanka cveta, listovi u beloj , bronzanoj, braon i ljubičastoj boji, i dalje će biti zanimljiv deo kamenjara. Ne podnosi teško glinasto zemljište, nego blago alkalno i neutralno. Zahteva blago vlažno zemljište i sunčani položaj.

Verbena (Verbena officinalis)

Niskih zahteva za uzgoj, verbena cvete od proleća do jeseni. Varijeteti obiluju ljubičastim, belim, ružičastim, crvenim i narandžastim nijansama. Preferira sunčano mesto sa dobrom drenažom, te je nije potrebno često zalivati.


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više gaji i plantažno. Nema velikih zahteva u pogledu kvaliteta zemljišta, gajenje joj je vrlo ekonomično, a može poslužiti i kao... Više [+]

Timijan

Timijan

Engleski naziv: Garden thyme | Latinski naziv: Thymus vulgaris L.

Timijan je sastojak mešavine čajeva protiv kašlja, a eterično ulje se primenjuje kao antiseptik. Osušeni timijan koristi se kao začin. Samonikla vrsta T. serpyllum u našim... Više [+]

Tagovi

Kamenjar Biljke za kamenjar Lavanda Timijan Pustinjska ruža Čuvarkuća


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!