Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja cveća
  • 11.10.2021. 16:00
  • Pčinjski okrug, Korbevac, Vranje

Zbog renoviranja kuće počela da se bavi cvećarstvom

Orhideje su bile prvo cveće koje je Aleksandra Trajković iz Korbevca kod Vranja, ponudila svojim kupcima. Sada ima mnogo bogatiju ponudu.

Foto: Gordana Nastić
  • 2.110
  • 731
  • 1

Da pre par godina sa suprugom nije počela da renovira kuću, zbog čega je bila prinuđena da proda 50 saksija sa orhidejama koje je dugo negovala s ljubavlju, a koje nije imala gde da smesti, Aleksandra Trajković iz sela Korbevac kod Vranja, najverovatnije nikada ne bi ozbiljno počela da se bavi proizvodnjom cveća.

Odluku da tada proda svoje orhideje, donela je tek kada su je odbili svi oni na koje je računala da će brinuti o njenom cveću dok ne završi renoviranje kuće. Međutim, Vranjanke su naprosto na pijaci razgrabile njeno cveće nepitajući za cenu. Tada se u njoj rodila i ideja da krene sa ovom proizvodnjom kako bi obezbedila dodatan izvor prihoda za porodicu, a pogotovo za svoje četiri ćerke.

Staklenik od starih prozora

Trajkovićeva je ubrzo krenula sa izradom plastenika od 400 kvadrata u svom Korbevcu, a potom još tri od po 20 i 35 metara kvadratnih. Koliko god prostora imala u njima, on joj uvek manjka za svo ono cveće koje želi da proizvede i ponudi tržištu. Zato kada su početkom ovog meseca sa suprugom menjali postojeću stolariju na kući ona je odmah angažovala majstore sa zadatkom da joj od stare stolarije naprave staklenik koga namerava da zagreva tokom zimskih meseci.

Vranjanke se grabe za njene orhideje na pijaci

"Staklenik ovakvog tipa odavno mi je bio potreban. Sada kada sam konačno uspela da ga napravim, u njemu ću bez problema moći tokom zime da čuvam svoje cveće, ožiljavam i klijam seme", priča zadovoljno Trajkovićeva.

Od samog početka pa sve do danas naša sagovornica je brižljivo organizovala svoju proizvodnju pažljivo birajući sa kojim asortimanom cveća će izaći na tržište. Uvek se trudila da ponudi nešto novo, odnosno što njeni konkurenti nemaju. Otuda je počela da uzgaja i astromeriju koja je još poznatija i kao divlja orhideja. Međutim, kada je ponudila svojim kupcima oni nisu znali o kakvoj biljci je reč.

"Iako su se svi divili njenoj lepoti, kupci su se u početku teško odlučivali za nju zato što nisu imali nikakvog iskustva u njenom uzgoju. Međutim, kada su videli o kakvoj predivnoj biljci je reč sada je rado kupuju, iako nije nimalo jeftina."

Specijalizovala se i za proizvodnju rezanog cveća

I ona je sama veoma zavolela, uprkos tome što sa puno muka dolazi do sadnica. Na sve ovo zaboravi kada se ona tokom leta razgrana i pojavi raskošni cvet koji može biti, bele, crvene, narandžaste, ljubičaste boje. Njeni cvetovi leti posebno dolaze do izražaja kada se ova biljka uzgaja u vrtnim gredicama, posudama na balkonu ili terasi.

"Oni koji nemaju balkon ili terasu u lepoti ovog cveta mogu da uživaju ako ga stave u vaznu gde dugo može da zadrži svežinu", savetuje.

U ponudi i cvetni buketi

Tokom proteklih godina ova mlada žena specijalizovala se i za proizvodnju rezanog cveća poput ljiljana, gladiola, hrizantema, a među kojima se obavezno nađu i neke začinske biljke, kao i eukaliptus koji koristi kao dodatak cvetnim aranžmanima koje ona pravi za svoje mušterije. Deo rezanog cveća ona tokom leta i osuši kako bi zimi u suvom obliku svojim kupcima ponudila predivne cvetne bukete. Kaže da ove godine ne priprema osmomartovski program zbog pandemije korona virusa, a zbog koje nije mogla prošle godine u martu tržištu da u uličnoj prodaji plasira proizvedeno cveće.

Ona je, međutim, svu svoju snagu usmerila na proizvodnji novog cvetnog asortimana koji će ponuditi vlasnicima cvećara u Vranju. Dobar deo tog asortimana gde se našla krasula, bogomila, agova, kaktus i sukulenti već je prezentovala posetiocima na nedavno održanom Četvrtom pčelarskom sajmu jugoistočnog Balkana i Drugom međunarodnom sajmu lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda u Vranju, a gde je napravila "pravi bum", što je pokazatelj da je na dobrom putu da uspe u ovom poslu. 


Foto prilog


Tagovi

Aleksandra Trajković Orhideje Divlja orhideja Rezano cveće Saksijsko cveće


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.