Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni preparati
  • 18.04.2020. 10:00

Zaštitite ruže od lisnih vaši prirodnim insekticidima

Lisne vaši veoma često napadaju ruže. Postoji veliki broj prirodnih preparata za njihovo suzbijanje, a koji ne štete prirodnoj sredini. Pročitajte šta mi preporučujemo.

Foto: Depositphotos/welcomia
  • 37.957
  • 136
  • 0

Lisne vaši su najčešće štetočine koje se javljaju na ružama. Njihove kolonije mogu u potpunosti da unište biljku, stvore mnogo problema, unište pupoljke i spreče cvetanje. Pošto se hrane isisavanjem hranjivih sokova iz biljke, ona zaostaje u porastu, slabije cveta, smanjuje se broj pupoljaka koji se formiraju za narednu godinu. Postaje podložnija napadu štetnih organizama i pojavi raznih oboljenja.

Kako bi sprečili napad ovih insekata i uništili njihove kolonije na ružama, potrebno je okrenuti se prirodnim preparatima koji neće naštetiti ni cveću ni prirodnoj sredini.

Sve što treba da znate o uzgoju ruža - pravilna sadnja i nega

Ružama se tokom cele godine treba posvetiti pažnja, kako bi biljke bile zdrave i manje podložne napadu štetočina. Redovno ih treba orezivati i đubriti, pogotovo organskim hranivima, kao što je kompost, humus i slično.

Mehaničko uklanjanje

Na početku napada možemo da skinemo listove ili pupoljke na kojima se formiraju početne kolonije. Obavezno ih treba spaliti i na taj način uništiti zaostale vaši. Ukoliko je napadnuto više listova, uz pomoć mokre krpe možemo da ih speremo i na taj način uklonimo male napasti. Pranje će biti efikasnije ako krpu navlažimo sapunicom.

Ukoliko su napadnuti cvetni pupoljci, njih umočimo u rastvor sapunice i lagano prstima uklonimo zaostale jedinke. Posle ovog tretmana, biljke isprati čistom vodom. Tretman pranja sprovodi se svako veče, tokom jedne do dve nedelje. U svakom slučaju, broj tretiranja se prilagođava jačini napada. Potrebno je pratiti njihovu brojnost. Zbog toga redovno pregledajte donje strane listova i cvetne pupoljke. Već je napomenuto da ih ovim putem možemo mehanički ukloniti, ali sapunicu možemo iskoristiti i kao insekticid za tretiranje biljaka.

Napravite svoje prirodno sredstvo

Za suzbijanje ovih štetnih insekata možemo koristiti rastvor šećera ili tamna pića sa mnogo šećera, koji će onemogućiti kretanje, disanje i ishranu lisnih vaši. To će dovesti do njihovog izumiranja.

Za uspešniji uzgoj, ruže ubodite u krompir!

Bubamare su prirodni neprijatelji ovih insekata. One drže brojnost u prirodnoj ravnoteži. Pokušajte da ih privučete u svoj ružičnjak sadnjom biljaka koje ih privlače (kopar, korijander, peršun).

Prirodni insekticidi na bazi biljaka, začina, esencijalnih ulja lako se pripremaju i primenjuju. Insekticide od belog luka, čili paprika, vrhova paradajza, maslačka primenite odmah čim napravite.

Maslačak, beli i crveni luk

Za pripremu preparata od maslačka potrebno je oko pola kilograma lišća ovog cveta potopiti u 10 litara tople vode i ostaviti da stoji dva do tri sata. Proceđen insekticid se odmah primenjuje. Postupak se ponavlja svakih deset dana.

Za sredstvo od belog luka uzme se 30 grama ovog povrća, usitni i prelije jednom litrom vode. Ostavi se 24 sata, procedi i tim rastvorom se tretiraju ruže.

Korov koji koristi poljoprivrednicima

Što se tiče preparata od crnog luka, uzme se 30 grama crvenog luka ili jedna manja glavica i narenda na krupno. Isto napravimo i sa običnim sapunom. Potrebno je veoma malo sapuna pet do šest grama. Ova smesa se prelije jednom litrom vode i ostavi oko pet sati. Proceđen rastvor se koristi za tretiranje ruža.

Možete iskoristiti i prirodna svostva duvana i u jedan litar vode dodati 40 gr ove biljke i ostaviti preko noći. Ujutro se smesa procedi i doda još jedan litar vode. Tada je rastvor spreman za upotrebu.

I prirodna ulja pomažu protiv štetočina

Biljna ulja možemo koristiti za dobijanje prirodnih insekticida. Ulje od ruzmarina, ulje od nane, od karanfilića, pomorandže i mnoga druga ulja se mogu iskoristiti kao prirodni insekticidi.

Pre nanošenja, razblažuju se sa vodom i nikad se ne smeju direktno naneti na biljku. Lisne vaši ne podnose mirise raznih biljnih vrsta. Tu osobinu možemo iskoristiti da ih oteramo iz svog ružičnjaka. Biljke poput žalfije, belog luka, origana dobro je posaditi u blizini ruža. Posebno je beli luk zahvalan u tom pogledu jer će poboljšati imunitet ruže i smanjiti pojavu biljnih oboljenja.


Tagovi

Prirodni insekticidi Zaštita ruža Uzgoj ruža Biljna ulja Ulje od mente Tretiranje ruža Prirodni neprijatelji Lisne vaši Cvetni pupoljci Kolonije biljnih vaši


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.