Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sobne biljke
  • 30.11.2020. 10:30

Zaštita sobnih biljaka tijekom zime - suhi zrak potiče grinje, folija dezorijentira tripsa

Zima je razdoblje kada se na sobnom bilju javljaju razni štetnici. U njihovoj zaštiti treba prednost dati preventivnim metodama i prirodnim preparatima.

Foto: Depositphotos/Alexander52
  • 2.389
  • 171
  • 0

Zima je period kada se štetnici iz prirode javljaju na sobnom bilju. Posebno je njihovom napadu izloženo ono koje je smješteno u kuhinji ili kupaonici, gdje osim topline postoji i povećana vlažnost zraka.

Sve to stvara idealne uvjete za povećanje populacije raznih kukaca. Najčešće se kao neprijatelji biljaka tijekom zime pojavljuju razne leptiraste i štitaste uši, grinje, tripsi, mušice i brojni drugi.

Preventivne mjere - provjerena zaštita

Najbolja zaštita je redovito provođenje preventivnih mjera koje će omogućiti da uživamo u zdravim i lijepim biljkama.

Izbor mjesta gdje se drže, opskrbljenost vodom i hranivima, vlažnost zraka, kvaliteta supstrata, veličina posude su najvažniji faktori koji djeluju na njihovo zdravlje. One koje su pod stresom podložnije su napadu štetnika i pojavi bolesti.

Njega sobnog bilja tijekom zime

Nikada ih ne treba ostaviti za vrijeme hladnih dana u malim posudama, posebno ako je vidljivo da korijenje izlazi kroz otvore na dnu lončanice. Korijen u malom prostoru podložniji je truljenju i može dovesti do propadanja cijele biljke. Neke vrste su na to vrlo osjetljive, poput krasule (japansko drvo novca).

Suhi zrak potiče pojavu grinja

Centralno grijanje je još jedan stresni faktor koji negativno djeluje jer stvara suhi zrak s povećanim sadržajem prašine što isušuje lisnu masu. Osim toga, najčešće lončanice držimo na prozorskim daskama ispod kojih se nalaze radijatori. Toplina isušuje supstrat i mora se obratiti pažnju na opskrbu vodom. Ovisno o kvaliteti supstrata, može se dogoditi da je plitki površinski sloj vlažan, ali da su dublji slojevi potpuno suhi. U takvoj sredini - isušenoj i toploj, dolazi do oštećenja korijena i uvenuća. Ovo će uzrokovati i pojavu grinja.

Uzgojite drvo novca za kojega kažu da privlači pozitivnu energiju i obilje bogatstva

Uobičajeno je da se sobne vrste zalijevaju kada se površinski sloj, od 1 do 2cm, isuši te ga treba uskladiti s kvalitetom i dinamikom isušivanja i potrebama za vodom.

S ishranom tijekom zime ne treba pretjerivati, posebno s upotrebom dušičnih gnojiva. Previše dušika dovest će do pretjeranog stvaranja nježnih zelenih dijelova koji će se izduživati zbog nedostatka svjetlosti. Upravo takvi sočni dijelovi su idealno mjesto za ishranu raznih ušiju.

Izolirajte nove biljke

Provjeravajte stanje biljaka barem jednom tjedno. Pregledajte stablo, listove, cvjetove, površinu supstrata, stanje na dnu posude i u podlošku ispod nje. Često će brzo djelovanje na pronalazak male kolonije i njeno suzbijenje značiti spas za cvijeće, a vas sačuvati od situacije da pronađete potpuno uništene listove.

Zima je i razdoblje kada se kupuju ili dobivaju na dar nove sobne biljke. Postoji mogućnost da s njima stignu i neželjeni štetnici ili uzročnici bolesti. Zbog toga ih nikada ne treba držati u istoj prostoriji s onima koje već imate.

Odredite jednu sobu koja će služiti kao karantena za nove vrste. Mjesec dana je dovoljno za pokazati jesu li zdrave, ili su s njima stigli patogeni. Ukoliko postoji neka zaraza, simptomi će postati vidljivi. Prilikom zalijevanja i gnojidbe, oni na red dolaze posljednji. Tako će se spriječiti raznošenje uzročnika zaraze. Poslije upotrebe, posude za zalijevanje oprati. Također, operite i ruke.

Folija dezorijentira štetnike

Kod suzbijanja štetnika, prednost treba dati mehaničkim, fizičkim i bio metodama. Najbolje je kada se odmah primijeti pojava male kolonije pa se prenese cvijeće u drugu prostoriju i pristupi njihovom suzbijanju.

Manji broj štetnih kukaca može se isprati ili obrisati s lišća. Ovo je najlakša metoda i koristi se kod većine ušiju. Ukoliko se u vodu za brisanje doda malo tekućeg bio deterdženta za pranje suđa, sapunica će zatvoriti dišne puteve lisnih ušiju. Zbog toga se ova otopina može iskoristiti i za prskanje biljaka koju su napale uši. Bolji učinak će imati na mlade jedinke nego na krilate insekte. Tretman se ponavlja nekoliko puta dok se ne suzbiju kompletno. Za neke vrste, brisanje će imati bolji efekt ako se obavi s vatom namočenom u alkohol.

Na površinu supstrata i oko stabla može se staviti aluminijska folija. Refleksija folije dezorijentirat će štetnika. Ovaj trik koristi se kada se primijeti pojava tripsa.

Suzbijte lisne uši prirodnim putem

Lovne posude žute boje možete i sami napraviti tako što ćete uzeti manju posudicu ili tanjurić. Dovoljno je u nju usipati malo vode i nekoliko kapi deterdženta za suđe. Napravljena klopka djelovat će na razne insekte koje privlači žuta boja i oni će se utopiti u vodi.

Listove sa štetnicima možete i otkinuti i baciti ih ako se radi o manjem broju.

U poljoprivrednim ljekarnama imaju u ponudi mnoga sredstva izrađena na bazi prirodnih tvari, kao što su na primjer minerali.

Sami možete napraviti različite prirodne pripravke kojim ćete tretirati bilje. Za njihovu pripremu iskoristite ulje neem-a, češnjak, čili papričice, duhan.


Tagovi

Sobne biljke Zaštita biljaka Kvaliteta supstrata Prihranjivanje biljaka Pojava grinja Uzročnici bolesti Zalijevanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]