Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sakupljanje bilja
  • 11.06.2022. 07:30

Vreme je za berbu i sušenje lekovitog bilja - na šta treba paziti?

Berbu treba obaviti po sunčanom danu, kada se digne rosa, a nikada mokre biljke posle kiše ili od magle i rose.

Foto: Depositphotos/ lzf
  • 720
  • 57
  • 0

Ako želite sopstvene čajeve, lekovito bilje možete sami uzgajati ili ga sakupljati u prirodi, što će vam omogućiti da se krećete, boravite na svežem vazduhu, ali i da uživate u sveže ubranim biljkama.

Meseci jun i jul su idealni za branje raznog bilja: lipa, matičnjak, neven, majčina dušica, menta, vrijesak, smilje, kopar, mažuran, kadulja, origano, kantarion, bokvica, slez, kopriva, kamilica, hajdučka trava, pelin, čičak i mnoge druge biljne vrste.

Pripremite se za berbu

Za berbu u sopstvenoj bašti ili prirodi se potrebno pripremiti. Kada želimo da beremo divlje lekovite biljke neophodno je da se prethodno informišemo i naučimo da prepoznamo vrste i kada se obavlja berba. Tokom letnjih meseci sakupljamo koren, listove, nadzemni deo, pupoljke, cvetove ili plodove.

Berbu treba obaviti po sunčanom danu, kada se digne rosa, a nikada biljke mokre posle kiše ili od magle i rose. Sačekajte da tečnost sa biljaka ispari. Koncentracija eteričnih ulja biće najveća u kasnim jutarnjim satima. To će vam omogućiti bolje i brže sušenje. Berite zdrave biljke, ali i njih posle berbe očistite od primesa i odbacite oštećene listove.

Berbu obavite u kasnim jutarnjim satima (Foto: R. Vojnović)

Kako bi olakšali posao, ponesite potreban alat (malu motičicu za koren, makaze, nož). Ubrano bilje stavljajte u platnene vrećice. U plastičnim kesama biljke će se upariti, a to je preduslov da postanu crne tokom sušenja i neupotrebljive. Biljke razvrstajte prema vrsti već prilikom berbe koristeći više vrećica. 

Nikada ne sakupljajte biljke koje rastu u blizini puteva i divljih deponija. Što dalje od puta biljke će biti čistije i manje zagađene. U bašti gde uzgajate lekovito bilje za berbu nikako ne koristite pesticide i hemijska mineralna đubriva. Takođe, ne berite biljke koje rastu u savremenim voćnjacima koji se tretiraju pesticidima.

Prilikom branja čuvajte biljke i prirodu. Ne uništavajte žbunove višegodišnjih vrsta. Na jednom području ostavite bar trećinu određene vrste koju berete kako bi joj dali šansu da se tu i održi.

Ne berite zaštićene vrste i biljke koje rastu u nacionalnim parkovima. Nešto treba ostaviti za budućnost i očuvanje životne sredine.

Sušenje lekovitog bilja

Sušenje sakupljenog bilja se obavlja na vazduhu, u pećnici, dehidratoru ili savremenim komorama. Male količine za ličnu upotrebu ne zahtevaju kupovinu skupih sušara. Dovoljno je da se sušenje obavlja na senovitim i prozračnim mestima, a biljke su vezane u manje snopiće ili se prostru po podlozi na koju smo položili čist papir ili stolnjake. Mogu se napraviti i posebni mrežasti okviri ili stolovi na kojima će se biljke najbrže osušiti. Snopiće je potrebno čvrsto uvezati kako tokom sušenja ne bi došlo do ispadanja stabljika i obesiti ih naopačke.

Krajnje je vreme za branje lipe (Foto: M.C.Celić)

Kod sušenja na podlozi obavlja se preokretanje biljne mase svakih 12 časova, a proces traje od dva do tri dana.

Potrebno je sprečiti kontakt životinja sa materijalom koji sušimo. To se prvenstveno odnosi na miševe, insekte, mačke i pse.

Sušenje u pećnici zahteva niže temperature. Tokom sušenja povremeno kontrolišite bilje, rastresite ga i okrenite. Ipak, temperaturu u pećnici ćete teško regulisati i najčešće je previsoka.

Bolji izbor je dehidrator na kome možemo podesiti temperaturu. Od velike pomoći će nam biti u kišnim sezonama kada nije moguće sušenje na vazduhu.


Tagovi

Sušenje bilja Lekovito bilje Berba biljaka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta