Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvo novca
  • 21.09.2018. 18:30

Uzgojite drvo novca za koje kažu da privlači pozitivnu energiju i obilje bogatstva

Drvo novca, prema verovanju, u vaš dom će doneti novac i blagostanje. Saznajte kako se sadi i neguje.

Foto: Sanja Čović
  • 61.660
  • 303
  • 1

Drvo žada, pareša, stablo novca, krasula (eng. Crassula) su nazivi za izuzetno zanimljivu kućnu biljku, uz koju se vežu mnogi mitovi. Prema verovanju, ova biljka u dom donosi pozitivnu energiju i obilje bogatstva. Kroz istoriju se ova biljka poklanjala ljudima kada bi se venčali, jer se verovalo da će privući novac i blagostanje u novi dom. Takođe, postoji verovanje da  je u kući treba držati sa desne strane ulaznih vrata, kako bi imali više novca.

300 vrsta biljki koje se nazivaju stablo novca

Stablo novca je izuzetno lepa biljka, sa granama na kojima se nalazi sjajno i glatko lišće zelene boje. Na lišću se zna pojaviti i crvena boja kada je drvo preterano izloženo suncu, te braon boja kada biljka ima previše vlage. Važno je naglasiti da opadanjem starih listova rastu novi mladi listovi. Ova biljka potiče iz Južne Afrike, a može narasti do 2,5 metra. Postoji oko 300 vrsta biljki koje se nazivaju stablo novca. Najčešće se razlikuju u vrsti rasta i obliku lista. Osim drva žada, koji raste kao zeleni grm, popularna je vrsta crassula ovate koja proizvodi nekoliko klica i raste uspravno. Crassula muscosa ima ravnu i kratku klicu, dok crassula rupetris ima okrugle, mesnate zeleno-braon listove.

Sadnja stabla novca

Ovo kućno stablo moguće je posaditi iz semena, a njegovo presađivanje je moguće izvršiti iz lista. Odnosno, uzmete list sa biljke i samo ga stavite u zemlju koju ste pripremili. Korenu će trebati duže vremena da se "primi", ali uspeh je zagarantovan. Drugi način presađivanja je da list biljke stavite u vodu i držite ga minimalno 14 dana kako bi pustio koren. Nakon što pusti koren, posadite ga u glinenu posudu.

Stablo novca se lako razmnožava 

Kad je u pitanju presađivanje, ovu biljku je najbolje presaditi svakih tri do pet godina, te ih je najbolje staviti u teške posude, zato što sama biljka svojim rastom otežava i sklona je da se prevrne, ako je posađena u malu saksiju. Nakon presađivanja, potrebno je biljku držati na suncu minimalno 15 dana.

Najbolje mesto za stablo novca je svetlo i toplo mesto, gde nema velike topline ili hladnoće, kao ni kiše. Zimska temperatura ne bi trebalo da bude ispod 10 stepeni. Leti je moguće biljku držati napolju, ali je potrebna zaštita od kiše.

Stablo novca ne treba previše zalivati

Stablo novca ne treba previše zalivati. Ako ga previše zalivate, lišće će postati braon, te će početi da opada. Preporučuje se jedno zalivanje u 14 dana. Kako bi bili sigurni kada ćete zaliti ovu biljku, ispipajte zemlju. Ako je vlažna, nemojte je zalivati. Količina vode koja treba ovoj biljci zavisi od sobne temperature, izloženosti suncu, kao i od veličine posude. Tokom zime ovoj biljci je potrebno jako malo vode.

U prirodi može da naraste i do 2,5 metra

Kako odabrati zemlju i prihranu?

Što se tiče vrste zemlje i prihrane, važno je naglasiti da ova biljka ne voli hemikalije. Za sadnju je dobro koristiti zemlju za kaktuse bogatu mineralima. Preporučuje se ubacivanje komada gline u zemlju, kako bi bolje držala vlagu. Đubrenje se preporučuje jednom godišnje, đubrivom za kaktuse, ali ne tokom zime.


Tagovi

Pareša Biljka Novac Stablo novca


Autorka

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Univerzitetu. Već nekoliko godina radi na onlajn portalima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D