Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovito bilje
  • 21.05.2019. 16:00

Uzgoj nevena: Setva, bolesti i berba

Cvetovi nevena beru se zajedno sa čašičinim listovima. Bere se sukcesivno, svaki drugi - treći dan. Ručna berba cvasti obično može početi već krajem maja.

Foto: Depositphotos/alisbalb2
  • 4.551
  • 67
  • 1

U Pčinjskom okrugu postoje odlični uslovi za gajenje nevena. Proizvođači koji u setvi upotrebe čisto seme bez takozvanih "dupleh" formi koje su bogatije aktivnim materijalima, mogu da ostvare odlične prinose.

Nada Lazović Đoković, stručnjak za ratarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi, ističe da je neven toploljubiva biljka koja dobro podnosi sušu. Uspešno se gaji u oblastima sa umereno vlažnom i umereno toplom klimom. Ima velike potrebe za vodom i hranivima.

Raste i na siromašnim zemljištima, ali da bismo dobili veće i bogatije cvetove, potrebna su duboka zemljišta, srednje obezbeđena hranljivim materijama.

Kako neven pomaže u borbi protiv štetočina paradajza

Neven je dobar predusev za druge kulture

Neven ima dug period vegetacije koja traje do prvih jesenjih mrazeva. U prosečnim uslovima seme niče za četiri do pet dana. Biljke se brzo razvijaju, a za 40 do 50 dana cvetaju. Ova biljka se uspešno može gajiti u plodoredu posle bilo koje kulture.

Najbolji predusevi su strnine, đubrene okopavine, i jednogodišnje leguminoze (grašak, pasulj, grahorice). Na istoj njivi može da se gaji tek posle dve godine. Priprema zemljišta je kao i za druge kulture koje se seju u proleće.  

"Nije preporučljiva upotreba organskih đubriva i prevelike količine azota, jer tada neven manje cveta. Prilikom jesenje obrade zemljišta treba uneti 60 do 80 kg N, 60 do 80 kg/ha P2 O5 i 80 do 100 kg /ha K2O. Neven se seje na stalno mesto početkom marta, kada je srednja dnevna temperatura 13 do 16 stepeni Celzijusovih, na razmaku između redova 40 do 50 cm, na dubini dva do tri cm, uz upotrebu pet do šest kg/ha semena," kaže Lazović Đoković. 

Zasejanu površinu po njenim rečima nakon setve treba povaljati. "Nakon nicanja, u fazi obrazovanih tri do pet listova, suvišne guste biljke se proređuju na pet do osam cm razmaka između biljaka u redu. U periodu vegetacije neophodna su jedan do dva međuredna okopavanja ili kultiviranja, da ne bi došlo do zakorovljavanja," kaže Lazović Đoković.

Ručna berba cvasti obično može početi već krajem maja (Foto: Danijela Plavšić)

Sakupljanje nevena

Kada donji listovi nevena počnu da žute, biljke se krajem jula ili početkom avgusta, pokose na 15 cm iznad zemlje i odnose se sa njive, koja se nakon toga pođubri sa 30 do 40 kilograma/ha N. Za tri nedelje biljke će ponovo cvetati i cvasti će moći da se sakupljaju sve do mrazeva. Ručna berba cvasti obično može početi već krajem maja. Bere se sukcesivno, svaki drugi - treći dan.

"Obrane cvasti će sačuvati boju i kvalitet samo ako se nakon branja odmah suše. Manje količine se suše raširene u tankom sloju na promajnom, zasenjenom mestu, a veće količine u sušarama, na 35 - 40 stepeni Celzijusovih. Suva masa je veoma higroskopna pa se pakuje u višeslojne papirne džakove. Sa jednog hektara može se dobiti 300 do 600 kg suvih kruničnih listova, odnosno 800 do 1. 500 kg cvasti", navodi Lazović Đoković.

Neven zahteva dobro pripremljeno zemljište

Bolesti nevena

Neven spada u red otpornih biljaka. I pored toga, međutim, može se desiti da je napadnu biljne vaši koje se mogu odstraniti upotrebom insekticida. Kao i svaka biljna vrsta, osetljiva je na više prouzrokovača biljnih bolesti. Mnoge biljne bolesti mogu značajno smanjiti kvalitet i prinos cvetova nevena, ali najznačajnije su fitopatogene gljive iz redova: Alternaria, Fusarium, Sphaerotheca, Botryotinia, Peronospora i Phytophtora.

Mikropopulacija semena lekovitih biljaka je brojna, a vrste iz redova Alternaria i Fusarium uglavnom preovlađuju.

Gajenje nevena u organskim baštama

Neven je veoma važan stanovnik organske bašte, a nalazi svoje mesto i u profesionalnoj organskoj proizvodnji. Seje se između redova povrtarskih i ukrasnih biljaka radi zaštite od nematoda, grinja, leptira kupusara, vaši, tripsa u združenoj setvi zajedno sa krompirom i šargarepom.

"Od listova, cvetova i plodova ove izuzetne biljke pravi se veliki broj zaštitnih sredstava. Neven se takođe koristi zaoravanjem biljaka i u cvetu, kao odlično sredstvo protiv zemljišnih štetočina", podvlači Lazović Đoković.

Neven i beli slez vode ka boljoj budućnosti

Ceđeno ulje od nevena

Slađan Đorđević iz Gornjeg Ristovca, nadomak Manastira Sveti Prohor Pčinjski, jedini je uzgajivač nevena u Pčinjskom okrugu. Ovo lekovito bilje proizvodi na oko trideset ari punih 17 godina. Sve cvetove nevena koje proizvede u osušenom stanju odlazi institutu Josip Pančić.

"Kilogram suvog nevena prodajem po ceni od 500 dinara. S obzirom da je ova roba veoma tražena na tržištu otkupna cena je mala. Zbog toga godinama već pokušavam da pokrenem proizvodnju ceđenja ulja od nevena, što se veoma isplati. Ne uspevam u tome jer na našem tržištu ne mogu da pronađem mašinu za ovu namenu. Nadu da ću ostvariti svoj cilj neprestano gajim u sebi otkako sam u Vojvodini, kod jednog mog prijatelja, koji ima ovu mašinu u svom vlasništvu, naučio kako se cedi ulje", kaže Slađan.


Povezana biljna vrsta

Neven

Neven

Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suvi cvet sve se više upotrebljava kao sastojak krema za lečenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih stanica i kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Tagovi

Uzgoj nevena Neven Organska proizvodnja Organska đubriva Bolesti nevena Nada Lazović Đoković Slađana Đorđević


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.