Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mini ruže
  • 26.02.2020. 18:00

Uzgoj mini ruža u saksijama - jednostavno i dekorativno

Uzgoj ruža u saksijama je mnogo lakši od sadnje na otvorenom, jer je sve što nam treba saksija koju možemo premeštati po dvorištu, staviti na popločeni deo ili u zatvoreni prostor. Najvažnije je osigurati im odgovarajuću drenažu.

Foto: Depositphos/olinchuk
  • 42.489
  • 266
  • 0

Patuljaste, mini ili minijaturne ruže su vrlo popularne poslednjih godina - možda zato jer ih nije teško uzgajati. Radi se o hibridnim ružama uzgojenim da ostanu male veličine. Kao i kod drugih vrsta, svaki varijetet ima različite karakteristike, a mini ruže su najčešće visine do 50 cm, iako ima onih i do jednog metra.

Iako ove ruže imaju manje cvetove nego ostale vrste, to nadoknađuju njihovim brojem. Otporne su na hladnoću i mrazove, a cvetaju tokom cele sezone. 

Prilikom sadnje na dno saksije stavite malo šljunka

Saksije za sadnju je potrebno dobro očistiti, a na dno staviti šljunak ili kamenčiće debljine oko dva centimetra kako bi se osiguralo odvodnjavanje. Treba odabrati supstrat koji će omogućiti pravilan rast korena, a u tu svrhu možete kupiti zemlju specijalizovanu za ovu vrstu cveća. 

Uzgoj ruža u saksijama je mnogo lakši od sadnje na otvorenom, jer je sve što nam treba saksija koju možemo premeštati po dvorištu, staviti na popločeni deo ili u zatvoreni prostor. Najvažnije je osigurati im odgovarajuću drenažu kako biljke ne bi istrunule zbog preteranog zalivanja.

Osigurajte im dovoljno svetlosti i vode

Ruže su 'spoljne' biljke, što znači da neće cvetati, ako ne dobiju dovoljno svetlosti. Ruži je potrebno najmanje pet sati sunca svaki dan pa prema tome odaberite mesto gde ćete ih staviti.

Šta uzgajati na južnoj strani balkona ili terase?

Potrebno je prstom proveriti vlažnost zemlje svaki dan ili svaka dva dana. Zemlja mora biti vlažna, ali nikako natopljena vodom. Uvek ispod posude stavite tanjirić u koji će višak vode da otekne ili kao što je ranije spomenuto, pre sadnje na dno posude staviti šljunak ili kamenčiće kako bi osigrali bolje ceđenje i sprečili zadržavanje vode u saksiji. Preporučuju se zalivanje s kišnicom ili odstajalom vodom. Leti zalivajte obilno, a zimi umereno.

Pregusto korenje potrebno presaditi

Kako ruže rastu, imaće i sve više korenja, a ako ono postane pregusto, biljka više neće cvetati. Stoga proverite grm, možda koren možete odvojiti i presaditi u tegle, a samim time ćete imati i više biljaka. Da biste ih presadili, s korenja uklonite što više zemlje.

Orežite precvetale cvetove i suve grančice

Nakon što precvetaju, obavezno orežite takve cvetove i suve grančice, a jednom godišnje treba je orezati kako bi se podstaknuo njen rast, što se preporučuje u jesen. Ružu orežite približno na polovinu, što znači da ako je biljka visoka 40 cm nakon rezidbe bi trebala biti visoka 20 cm. Za rezidbu uvek koristite oštre makaze i režite pod uglom od 45°.

Protiv biljnih vaši borite se belim lukom, čili paprikom, sapunom

Štetočine i biljne bolesti

I mini ruže mogu da napadnu razne bolesti i štetočine, pa je bitna prevencija. Biljne vaši mogu čak i razornije delovati na minijaturno grmlje jer je manje i može lakše da oslabi. Za borbu protiv pepelnice, crne pegavosti i rđe koriste se fungicidi, a biljne vaši se suzbijaju insekticidima.


Tagovi

Uzgoj ruža Minijaturne ruže Mini ruže Patuljaste ruže Uzgoj u saksijama


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer