Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Selen
  • 29.04.2017. 18:30

Uzgoj biljke koja leči mirisom

Selen se seje u proleće u saksije, a potom se presađuje u baštu. Preporučuje se uzgoj na osunčanom mestu, kako bi se stvaralo što više eteričnog ulja u biljci.

Foto: unikk / Pixabay
  • 9.083
  • 235
  • 0

Selen (Levisticum officinale) pripada porodici štitarica (Apiaceae). Karakterističnog mirisa, ovo začinsko bilje dodaje se supama kojima daje posebnu aromu. Ima i lekovita svojstva.

Semenke imaju najviše eteričnog ulja

Selen naraste do dva metra visine i raspona jedan metar. Cvetovi su sitni, žuto zelene boje, koji se nalaze u štitovima.

Listovi mogu da budu od tamnije do svetlije zelene boje. Donja strana listova je glatka, a oblik podseća na list hrasta. Listovi su jajoliki i perasti, zaobljene ivice. Koren je kratak i debeo. Iz njega se razvijaju veliki prizemni listovi dugih peteljki, koji formiraju lisnu rozetu, od kojih biljka poprima grmolik izgled.

Semenke su duguljasto rebraste, podeljene na dva dela. Svi delovi biljke imaju jak aromatičan miris, koji potiče od eteričnih ulja. Najveća koncentracija eteričnog ulja je u semenkama, korenu i listovima. Ukus je vrlo sličan celeru.

Uzgoj na osunčanom mestu

Kod razmnožavanja iz semena, seje se u proleće u saksije u grejanom prostoru na temperaturi od 15°C. Kada sadnice dovoljno narastu, potrebno ih je presaditi u baštu na razmak od 60 cm.

Selen se može razmnožavati i deljenjem biljke. Uzimaju se delovi biljke na kojima su razvijeni pupoljci. Biljka se deli u proleće ili jesen.

Preporučuje se uzgoj na osunčanom mestu, kako bi se stvaralo što više eteričnog ulja u biljci.

Pretkulture ne smeju biti biljke iz iste porodice

Pretkulture ne bi trebalo da budu korenasto povrće (šargarepa, peršun, celer) jer su u istoj porodici. Selen preferira vlažna zemljišta. Pre sadnje, zemlju je potrebno prekopati i pođubriti. Najbolje ga je saditi u jesen direktno u zemlju.

Puni raspon listova ostvaruje u trećoj ili petoj godini. Za podsticanje rasta listova, reže se oko ruba korena. Uzgoj selena moguć je i u velikim loncima, na otvorenom.

Selen napadaju bušači listova. Napadnute listove treba ukloniti i uništiti. Biljku je potrebno skratiti do visine tla, a zaražene grane spaliti. Nakon rezanja, biljku treba prihraniti.

Berba listova pre cvetanje

Berbu listova treba obaviti u rano leto, pre cvetanje. Listovi nisu idealni za sušenje, ali se mogu smrzavati sveži listovi.

Seme se sakuplja kada budu smeđe boje. Štitovi sa semenkama beru se po suvom vremenu i spremaju u papirnu vrećicu. Ona bi trebalo da se okrene naopako i da se tako suši, na prozračnom i suvom mestu.

Koren se sakuplja u jesen druge ili treće godine i suši.

Kulinarstvo i medicina

Koristi se u kulinarstvu kao dodatak supama, čorbama i jelima od mlevenog mesa. Sveži listovi dodaju se salatama. Sveži ili smrznuti listovi dodaju se u jelo za vreme kuvanja. Sušeni koren se takođe može koristiti u kulinarstvu, ali njegovu koru treba pre upotrebe oguliti. Koren se koristi kada je biljka starosti dve do tri godine.

Selen se koristi kod probavnih smetnji i smanjenja nadutosti. Pomaže kod reume i ima antiseptička svojstva. Podstiče izlučivanje otpadnih materija iz tela i smanjuje vodu u organizmu.

Za čaj od selena potrebne su dve kašičice selena, koje se preliju hladnom vodom. Zagreje se do vrenja. Piju se dve šolje dnevno. Za smirenje želudca, kašičicu selena dodati u čašicu konjaka, procediti i zašećeriti.

Bubrežni bolesnici i trudnice ne smeju da koriste ove preparate.

Foto: unikk / Pixabay


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.