Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Phalaris arundinacea
  • 05.03.2018. 18:00

Tokavica - trava za ukras, ali i za ishranu stoke

Tokavica ili plavi svetlik je veoma dekorativna biljka, koja se, kao mlada, koristi za ishranu stoke. Značajna je i u borbi protiv erozije.

  • 1.231
  • 24
  • 0

Tokavica (Phalaris arundinacea) je poznata i kao trstika, kanarska trava, plavi svetlik, svetlik. To je višegodišnja trava, slična trski, koja je rasprotranjena u Evropi, Aziji, severnoj Africi i Severnoj Americi. Izuzetno je invanzivna vrsta i potiskuje druge biljne vrste. Prisutna je na staništima sa visokim nivoom podzemne vode, pored reka, jezera, u ritovima. Sa rastom kreće veoma rano u proleće.

Koren tokavice je dobro razvijen. Ispod površine zemlje razvija rizome, kojima se širi i osvaja nova područja. Iz podzemnih čvorova razvija adventivno korenje, poput kukuruza. Na vlažnim staništima koren ima idealne uslove za razvoj i zato se na takvim staništima brzo širi.

Tokavica se seje u monokulturi u količini 16 kg do 18 kg semena, a može da se seje u travnim smesama u količini do 20% od ukupne količine semena.

Tokavica cveta tokom leta

Stablo dostiže visinu od 150 cm do 300 cm. Spada u grupu najviših trava. Šiljasti listovi su dugi do  25 cm i široki do dva centimetra. Na početku vegetacije stablo i listovi su nežni, kasnije ogrube. Cvast je metlica duga od osam do 20 cm i veoma zbijena. Bočne grančice metlice, duge do pet centimetara, naizmenično su raspoređene i nose mnoštvo klasića. Metlica je u vreme cvetanja raširena, a pre i pose cvetanja metlica je skupljena. Boja metlice može biti blеdo zelena, crvena, tamnocrvena. Tokavica cveta tokom leta, u junu i julu. Seme je sitno, dugačko oko tri milimetra.

Ukrasna trava

Tokavica se gaji kaa ukrasna trava. Odlikuju se lepotom svojih listova, koji mogu biti tamni ili svetli, prošarani tanijiim i svetlijim nijansama u vidu pruga, mogu biti izrazito svetle boje ili sa tamnocrvenim rubom. Uzgajaju se na osunčanim mestima ili onima u polu-senci, pored vodenih površina ili na zabarenim mestima. Na istom mestu mogu da opstanu između osam i 10 godina. U zemljištima sa dovoljno vlage, i ako je dobro pođubreno, postaje veoma agresivna i potiskuje sve biljke iz staništa stvarajući monokulturu. Dobro raste na siromašnim zemljištima, kao i na zagađenim industrijskim lokacijama.

Kada se jednom poseje, tokavicu je teško iskoreniti.

Može da se koristi za proizvodnju paleta, biomase i protiv erozije

Može da se koristi za proizvodnju paleta, biomase i kao sirovina u proizvodnji celuloze i papira.

U poljoprivredi se koristi za ispašu, kao seno i kao jeftina silaža. U ranim fazama razvoja, pre cvetanja, koristi se za ishranu životinja. Za ispašu se koristi do visine od 20 cm do 25cm. Ispaša se tokom proleća, u periodu intenzivnog rasta, obnavlja svake dve nedelje na istoj lokaciji, kada prođe period regeneracije.

Tokavica od cvetanja ogrubi i nije pogodna za ishranu životnija. Ukoliko se kosi u toku ili posle cvetanja, može se koristiti kao stelja. Prinos zelene mase se kreće oko 60t/ha ili 15t/ha sijena.

Zbog osobine da stvara podzemnu mrežu rizoma i da je veoma invazivna, koristi se u borbi protiv erozije.

Foto: ChWeiss / Bigstock


Tagovi

Tokavica Plavi svetlik Ishrana stoke Biomasa Ukrasna trava


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Refleksije 🤩

Zobnatičko jezero i Begečka jama.

#VolEmVojvodinu