Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj suncokreta
  • 28.05.2019. 12:00

Suncokret je ukras svakog vrta i lako ga je uzgojiti

Ova biljka voli plodno, humusno tlo i najbolje bi bilo posijati ga gdje su ranije rasle mahunarke, rajčica ili kukuruz. Pri sadnji dodajte gnojiva i po potrebi malčirajte.

Foto: Pixabay/9883074
  • 1.823
  • 92
  • 0

Suncokret sam posijala jedne godine u vrt i od tada ga imam uvijek. No, kod mene je on samonikla biljka jer u kasnu jesen, nakon što se nahrane ptice, dovoljno sjemenki završi u zemlji. U proljeće niknu biljčice pa ih presadim na mjesto koje mi odgovara. 

Ovaj cvijet svakom vrtu daje poseban ugođaj, a niske vrste možete saditi u cvjetnjaku ili čak na balkonu. 

Suncokret je iz porodice Asteraceae i stigao je u naše krajeve iz Sjeverne Amerike i Europe. 

Biljka naraste 40 - 60 cm, a poneke i znatno više, do preko dva metra, ovisno od vrste. One hibridne koje kupujmo u trgovinama i tržnicama su uglavnom niske, pogodne za vrt i nije im potrebno dodatno podupiranje. Imaju jaku cvjetnu stabljiku i srcoliko zeleno lišće. Vrste nižeg rasta su obično i razgranatije i s više cvijeta od viših vrsta.

U slučaju da imate višu sortu suncokreta, sadite ga uz ogradu ili mu omogućite potporu

Cvijet može biti uobičajene žute, ali i narančaste te crvenkasto smeđe boje s tamnom - crnom bojom u sredini gdje nastaju njegove sjemenke. Latice mogu biti jednostavne ili duple. Cvate od početka srpnja pa do listopada. Osim ukrasa vrta, cvijet će poslužiti kao rezana biljka u vazi ili cvjetnim aranžmanima. 

Sjeme se u vrt sije sredinom svibnja i u lipnju, na razmak od 30-ak centimetara. Presadnicu možete i kupiti te ju posaditi. Želite li sami proizvesti svoje sadnice, u posudu ga posijte u travnju i držite na temperaturi većoj od 15 i manjoj od 20°C. 

Ova biljka voli plodno, humusno tlo i najbolje bi bilo posijati ga gdje su ranije rasle mahunarke, rajčica ili kukuruz. Pri sadnji dodajte gnojiva i po potrebi malčirajte.

Malčiranje je mjera koja čuva kvalitetu zemljišta

Nemojte ga saditi u blizini krumpira jer suncokret razvija veoma jak korijenov sustav koji iz zemljišta crpi vodu, hraniva, zauzima veliki prostor. Krumpir ima slabije razvijen korijenov sustav, a treba mu mnogo vode i hrane za formiranje i rast krtola. Krumpir nije u stanju biti konkurencija suncokretu. U ovoj kombinaciji suncokret potiskuje krumpir.

Zašto suncokret ne podnosi krumpir, a malina jabuke?

Suncokret, jasno, voli vrlo sunčano ili sunčano mjesto. Potrebno je često zalijevanje, ali i prihranjivanje tijekom ljetnih dana i to jednom tjedno. 


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Suncokret Uzgoj suncokreta Sjetva Sadnja Vrsta tla Dobri susjedi Loši susjedi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]