Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj suncokreta
  • 01.06.2019. 08:00

Suncokret je ukras svake bašte i lako ga je uzgajati

Ova biljka voli plodno, humusno tlo i najbolje bi bilo posejati ga gde su ranije rasle mahunarke, paradajz ili kukuruz. Pri sadnji dodajte đubriva i po potrebi malčirajte.

Foto: Pixabay/9883074
  • 7.452
  • 19
  • 0

Suncokret sam posejala jedne godine u bašti i od tada ga ima uvek. Ali, kod mene on je samonikla biljka jer u kasnu jesen, nakon što se nahrane ptice, dovoljno semenki završi u zemlji. U proleće niknu biljčice pa ih presadim na mesto koje mi odgovara. 

Ovaj cvet svakoj bašti daje poseban čar, a niske vrste možete saditi u cvetnjaku ili čak na terasi. 

Suncokret je iz porodice Asteraceae i stigao je u naše krajeve iz Severne Amerike i Evrope. 

Biljka naraste 40 - 60 cm, a po neke i znatno više, do preko dva metra, u zavisnosti od vrste. One hibridne koje kupujemo u prodavnicima i pijacama uglavnom su niske, pogodne za baštu i nije im potrebno dodatno podupiranje. Imaju jaku cvetnu stabljiku i srcoliko zeleno lišće. Vrste nižeg rasta obično su i razgranatije i sa više cvetova od viših vrsta.

U slučaju da imate višu sortu suncokreta, sadite ga uz ogradu ili mu omogućite potporu

Cvet može biti uobičajene žute, ali i narandžaste ili crvenkasto smeđe boje, sa tamnom - crnom bojom u sredini gde nastaju njegove semenke. Latice mogu biti jednostavne ili duple. Cveta od početka jula pa do oktobra. Osim ukrasa bašte, cvet će poslužiti kao rezana biljka u vazi ili cvetnim aranžmanima. 

Seme se u bašti seje sredinom maja i u julu, na razmak od 30-ak centimetara. Rasad možete i kupiti i takođe na taj način sejati. Želite li sami proizvesti svoje sadnice, u posudu ga posejte u aprilu i držite na temperaturi većoj od 15 i manjoj od 20°C. 

Ova biljka voli plodno, humusno tlo i najbolje bi bilo posejati ga gde su ranije rasle mahunarke, paradajz ili kukuruz. Pri sadnji, dodajte đubriva i po potrebi malčirajte.

Malčiranje je mera koja čuva kvalitet zemljišta

Nemojte ga saditi u blizini krompira jer suncokret razvija veoma jak korenov sistem koji iz zemljišta crpi vodu, hraniva, zauzima veliki prostor. Krompir ima slabije razvijen korenov sistem, a treba mu mnogo vode i hrane za formiranje i rast krtola. Krompir nije u stanju biti konkurencija suncokretu. U ovoj kombinaciji suncokret potiskuje krompir.

Dobri i loši susedi među biljkama

Suncokret, jasno, voli vrlo sunčano ili sunčano mesto. Potrebno je često zalivanje, ali i prihranjivanje tokom letnjih dana i to jednom nedeljno. 


Tagovi

Uzgoj suncokreta Setva Sadnja Vrsta zemljišta Dobri susedi Loši susedi


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.