Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Balkonsko cvijeće
  • 20.04.2019. 16:30

Što zasaditi na terasi, a da joj se svi dive?

Prije nego što počnete saditi cvijeće, trebalo bi se raspitati koje uopće odgovara vašoj terasi. Jedno od osnovnih pravila je to na kojoj strani svijeta se terasa ili balkon nalaze.

Foto: Depositphoto/Wavebreakmedia
  • 4.704
  • 170
  • 0

Svjedoci smo da se posljednjih godina uglavnom grade minijaturni stanovi s manjim terasama, a jedina oaza stanara njihova je terasa. Na žalost, pokazalo se da te male oaze imaju vrlo loše uvjete za rast i razvoj biljaka i cvijeća. Naime, terase ili su izložene suncu, kiši, vjetru, nalaze se blizini zida i prozora ili se nalaze u hladovini. Zbog svih ovih stvari, treba znati kako pravilno izabrati vrstu cvijeća. 

Zato prije nego što počnete saditi cvijeće, trebali bi se raspitati koje uopće odgovara vašoj terasi. Jedno od osnovnih pravila sadnje balkonskog cvijeća je na kojoj se strani svijeta nalazi balkon.

Što uzgajati na južnoj strani balkona ili terase?

Ako se on nalazi na jugu, trebali bi izabrati biljke koje vole sunčevu svjetlost, a ako je kojim slučajem okrenut ka istoku ili zapadu, kupite cvijeće kojem više odgovara hladovina ili sjena. Zato vam donosimo savjete kako da izaberete cvijeće za vašu terasu.   

Pelargonija kao klasičan izbor

Jedna od najpoznatijih, odnosno, najpopularnijih vrsta cvijeća za balkon su pelargonije (Pelargonium, muškatl). To ne treba čuditi jer je riječ o vrlo otpornom cvijeću koje se lako uzgaja. 

Pelargonija voli sunce, a kada se posadi na sunčanom i odgovarajućem mjestu, lijepo uspijeva i ima lijepe cvjetove. Treba redovno zalijevanje i prihranu. Njihovo zalijevanje treba biti redovno, ali umjereno. Tijekom ljetnih mjeseci, u kasnijim podnevnim satima kada zađe sunce, možete ih prskati vodom koja je malo odstajala. Ako su noći svježe, ova mjera se ne preporučuje.  

Prepoznajte i spriječite bolest pelargonije

Da bi ovo cvijeće napredovalo, u proljeće ga treba orezati, a nakon toga zaliti. Nakon dvije godine, bilo bi poželjno da ih zamijenite novim mladicama. A kako bi one bile u punom sjaju, odlična prihrana za njih je otopina vode i joda - kap joda dodajte u litru vode pa 50 ml otopine poprskajte po unutrašnjim zidovima lončanice. 

Viseće petunije vole sunčana mjesta

Jedna od najljepših vrsta cvijeća koja krasi terasu viseća je petunija. Ovaj atraktivni cvijet može od vašeg balkona napraviti pravi mali rajski vrt. Nije previše zahtjevna biljka, a voli sunčana i sjenovita mjesta, vlažno zemljište i redovno prihranjivanje.

Preporuka je da ih zalijevate vodom koja je siromašna vapnom (pustite neka odstoji) i jednom tjedno ih prihranjujte gnojivom za petunije. Kada ih zalijevate, vodite računa da ne pokvasite listove. Ukoliko se dogodi da lišće počne žutjeti i sušiti se, trebalo bi pojačati prihranu.

Verbena idealna za početnike

Verbena je još jedna ljepotica pogodna za terasu. Ovu biljku krasi mnoštvo sitnih cvjetova raznih boja. Riječ je o jednogodišnjoj biljci iz Južne Amerike. Njen uzgoj nije zahtjevan pa je zato ovo cvijeće preporučljivo početnicima. Njih je najbolje saditi u lončanice, viseće korpe i žardinjere. Korijen biljke mora biti  zdrav i čisto bijele boje. Treba saditi jednu do dvije biljke u lončanicu, veličine 19 do 21cm.

Verbena voli sunčano i polusjenovito mjesto, redovno zalijevanje i prihranjivanje svaka dva tjedna. Dobro podnosi sušu dok neke sorte neće imati problem ni sa jakim vjetrovima i jakim suncem.

Zalijevanje: Ovo cvijeće redovno se zalijeva samo poslije sađenja i to dok se biljka ne primi. Kada jednom krene rasti, ne smijete pretjerivati s količinom vode pri zalijevanju. Zalijevajte samo kada je zemlja vrlo suha, odstajalom vodom, rano ujutro ili nakon zalaska sunca. Voda ne bi smjela ostati na podlozi, ako je uzgajate u teglici.

Mladim biljkama treba otkinuti vrh stabljike i to onda kada izrastu dva, tri para listova jer ćete tako potaknuti grmolik rast. 

Prihrana: Prihranjujte biljku jednom u sezoni, odnosno, u proljeće kada biljka dostigne visinu od desetak centimetara. Tada se koristi gnojivo na bazi željeza.

Bakopa - puzavica neobične forme

Bakopa, u narodu poznatija kao snježna lopta zbog svoje neobične forme, zanimljiva je puzavica. Plavi, bijeli ili žuti cvjetovi na njenim dugim puzećim zelenim granama vrlo su zanimljiv ukras, na terasama. Dobro se uklapa sa svim cvijećem pogodnim za žardinjere, viseće korpe i lončanice. Njega nije komplicirana.  Ova puzavica sa sitnim cvjetovima, može izrasti od 50 do 80cm. Voli sunčano i polusjenovito mjesto, obavezno vlažno zemljište i prihranu tekućim gnojivom za cvjetanje.

Kako promijeniti boju cvjetova hortenzije?

Idealna temperatura za ovu biljku je između 13 stupnjeva noću i 21 stupanj danju. Kada su temperature više od 21 stupanj, cvjetanje je sporije. Ovu zanimljivu biljku treba redovno zalijevati, posebno ljeti, ali tek kada se zasuši gornji dio zemlje u kojoj se nalazi. Nakon zalijevanja, trebalo bi odliti višak vode s podloge. Ako se zemlja zasuši sedam do 14 dana, neće cvjetati, a ako je stalno u vlažnoj sredini onda korijen istruli.

Lijepa Liza (Impatiens) - podnosi i nepovoljne uvjete 

Latinski naziv za biljku je Impatiens i riječ je o vrlo atraktivnom cvijeću koje cvjeta bijelim, ljubičastim ili crvenim cvjetovima. Posebno su interesantne sorte sa šarenim cvjetovima. Mada na prvi pogled, djeluje kao nježna i krhka biljka, ovo cvijeće je idealno za početnike, jer može podnijeti i nepovoljnije uvjete uzgoja. Drugi nazivi ove biljke su: Lijepi dečko, vodenika, Lijepa Liza, Pištika, Nedirak.

Ovo cvijeće voli polusjenovita mjesta, mada može uspijevati i u potpuno zatamnjenim mjestima. Uz redovno zalijevanje i prihranu, imat ćete atraktivno cvijeće na balkonu. Uzgoj i prihrana: Lijepa Liza prihranjuje se uz svako drugo zalijevanje. Koristi se gnojivo koje ne sadrži fosfor. Između dva zalijevanja, pričekajte da se zemlja prosuši. Dok se ne pojave prvi cvjetovi, morat ćete čekati još pet do šest tjedana.

Ako cvijeće držite na temperaturama većim od 16 stupnjeva, cvjetanje i rast bit će intenzivniji, ali temperature veće od 30 stupnjeva usporit će ga.
Za njega je pogodan uzgoj u lončanicama i žardinjerama, s dobro propusnom zemljom. Odgovara mu sjena i zato ga nemojte izlagati direktnim sunčevim zracima. 

Begonija voli svjetla mjesta

Begonija važi za vrlo osjetljivu biljku, a za ovakvu ljepoticu vrijedi se potruditi, pronađite joj odgovarajuće mjesto na terasi i u njoj ćete uživati cijelog ljeta.
Begonija cvjeta od srpnja do rujna, a ima lijepe bijele, žute, tamnonarančaste, ljubičaste, crvene ili višebojne cvjetove. Ova biljka voli svijetlo mjesto, ali zaštićeno od direktnog sunca ili polusjenu, kao i zavjetrinu.

Zalijeva se tek kada se prosuši gornji sloj zemljišta i to ne direktno u lončanicu već u posudu ispod nje. Poslije dvadesetak minuta od zalijevanja treba odstraniti višak vode iz posude. Kada se biljka već oformi, prihranjujte je jednom u dva tjedna tekućim gnojivom za cvjetnice i obilno je zalijevajte, samo pazite da ne pokvasite listove i cvjetove.


Tagovi

Uzgoj cvijeća Prihrana Tekuća gnojiva Zalijevanje Balkonsko cvijeće


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.