Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja cvijeća
  • 10.07.2021. 09:00

Što sve proizvođač treba ispuniti kako bi stavio cvijeće i sadnice na tržište?

Upoznavanje temeljne zakonske regulative prvi je korak u ovome procesu, ističu iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede. 

Foto: Maja Celing Celić
  • 4.351
  • 214
  • 0

Svaki proizvođač neke kulture pa tako i cvijeća i njihovih sadnica, prije stavljanja na tržište, treba zadovoljiti niz uvjeta određenih propisima vezanim uz certificiranje poput podrijetla, autentičnosti sorte, zdravstvenog stanja i nadzora, uvjeta proizvodnje, pakiranja, označavanje i drugog. 

Upoznavanje temeljne zakonske regulative prvi je korak u ovome procesu, ističu iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede koji su izradili i brošuru o ovoj temi. 

Podsjećaju, propisi kojima je regulirana proizvodnja i njihovo tržište su Zakon o poljoprivredi, Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, Zakon o biljnom zdravstvu, Pravilnik o upisu u Upisnike dobavljača, laboratorija i uzorkivača poljoprivrednog sjemena i sadnog materijala, Pravilnik o stavljanju na tržište poljoprivrednog reprodukcijskog materijala ukrasnog bilja te Provedbena i Delegirana uredba Komisije.

Tko se može baviti proizvodnjom i trgovanjem?

Drugi korak odnosi se na pojašnjenje tko se može baviti proizvodnjom i prodajom cvijeća i sadnica, a to su, kako navodi nekadašnja Savjetodavna, pravne i fizičke osobe, upisane i registrirane u Upisnik sadnog materijala. 

Također, tu je i pojam dobavljač, a odnosi se na osobu koja prema Pravilniku o stavljanju na tržište poljoprivrednog reprodukcijskog materijala ukrasnog bilja mora voditi različite evidencije. 
On je obvezan dostaviti Plan godišnje proizvodnje Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu, najkasnije do 30. travnja tekuće godine. Kontinuirano mora poduzimati aktivnosti i voditi evidencije u skladu s člankom 33. stavkom 2. Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja. 

"Dužan je i voditi bilješke o svakoj pojavi štetnih organizama na svojim proizvodnim površinama i prostorima te o svim mjerama, koje je u vezi s navedenim poduzeo“, ističu. 

Kada je pak riječ o trgovini cvijeća i sadnica, nju mogu obavljati pravne i fizičke osobe, koje su registrirane u sudskom ili obrtnom registru za djelatnost trgovine na veliko ili na malo. Subjekti, koji žele biti trgovci cvijećem, mogu ishoditi rješenje o minimalno tehničkim uvjetima u Županijskom odjelu za gospodarstvo (bivši Ured državne uprave). 

Važno je napomenuti, poljoprivrednici, proizvođači koji prodaju cvijeće i sadnice cvijeća kod kuće "na kućnom pragu“ i/ili na tržnici ne podliježu obvezi minimalnih tehničkih uvjeta.

Osobe koje su registrirane za prodaju na veliko, moraju imati zaposlenog diplomiranog inženjera agronomije ili magistra agronomije, dok osobe koje su registrirane za prodaju na malo, moraju imati zaposlenog djelatnika sa završenim IV. stupnjem obrazovanja poljoprivredne struke.

Mali proizvođači

Vezano za male proizvođače, prema Pravilniku o stavljanju na tržište poljoprivrednog reprodukcijskog materijala ukrasnog bilja je fizička osoba, koja proizvodi ukrasno bilje na površini do 500 m² u zaštićenom prostoru, odnosno 1500 m² na otvorenom, čija vrijednost godišnje proizvodnje ne prelazi polovinu prosječne plaće zaposlenih u RH. 

"Može stavljati na tržište cvijeće i sadnice cvijeća u okviru 'lokalne cirkulacije' odnosno na lokalno tržište, koje je određeno područjem općine u kojoj se nalazi mjesto proizvodnje malog proizvođača i općine koje s njom graniče, pod uvjetom da prodaje neprofesionalnim krajnjim korisnicima, koji nisu profesionalno uključeni u proizvodnju i daljnju trgovinu ukrasnog bilja“, objašnjavaju iz Uprave za stručnu podršku. 

Prodaja, biljne putovnice i uvoz

Od 14. prosinca 2019. izdaju se biljne putovnice prema novom formatu koji je propisan Provedbenom uredbom EU 2017/2313. ona, napominju, nije potrebna za bilje, biljne proizvode i druge predmete kada se prodaju izravno krajnjem korisniku, što uključuje i neprofesionalne proizvođače bilja. 

"To znači da kad se izravno prodaje bilje, biljne proizvode i druge predmete kupcu za osobnu uporabu, ne postoji obveza izdavanja biljnih putovnica. Iznimka je prodaja putem ugovora na daljinu, kada postoji obveza izdavanja biljnih putovnica krajnjem korisniku“, pojašnjavaju.

O svakoj prodaji tih proizvoda potrebno je voditi evidenciju, koju treba ažurirati u AGRONET sustavu (elektronička aplikacija namijenjena za pomoć poljoprivrednim gospodarstvima i ostalim korisnicima u ostvarivanju prava na potpore u poljoprivredi).

Što se tiče uvoza cvijeća i sadnica, ono mora biti u ujednačenim partijama, pakirane i označene certifikatom o sadnom materijalu izdanim od nadležnog tijela zemlje izvoznice. Fitosanitarni inspektor provjerava da li je dobavljač uredno upisan u Upisnik sadnog materijala.

Uvoznik vodi evidenciju o uvezenim količinama te o vrsti, sorti, državi proizvodnje, nadležnom tijelu za izdavanje certifikata, državi izvoznici, količini i slično.

Uvjeti za upis u Upisnik sadnog materijala

Prema Pravilniku o Upisu u upisnike dobavljača, laboratorija i uzorkivača poljoprivrednog sjemena i sadnog materijala, svi proizvođači koji se ne svrstavaju u male, moraju biti upisani u Upisnik dobavljača. Pravilnik definira uvjete, koje proizvođači presadnica cvijeća moraju ispuniti, da bi se mogli upisati u Upisnik sadnog materijala.

Osim toga, proizvođač presadnica cvijeća (i povrća) mora zatražiti i od Agencije dobiti odobrenje za obavljanje nadzora pod stručnom kontrolom nad svojom proizvodnjom.

Također, da bi mogao nadzirati svoju proizvodnju, mora imati minimalno dvogodišnje iskustvo u proizvodnji sadnog materijala.

Da bi se izvršio upis u Upisnik, prema Pravilniku o Upisu u upisnike dobavljača, laboratorija i uzorkivača poljoprivrednog sjemena i sadnog materijala, potrebno je ispuniti i predati Obrazac 1,2 i 3. Nadalje dobiti odobrenje od Agencije, Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo, uplatiti upravnu pristojbu te priložiti dokaz o dvogodišnjem iskustvu u proizvodnji.

"U slučaju da se u Upisnik upisuje proizvođač, koji svoju djelatnost obavlja na obiteljskom gospodarstvu kojeg nije nositelj, mora priložiti i ispunjeni Obrazac 5“, napominju iz Uprave za stručnu podršku. 

Na temelju podnesenog zahtjeva Ministarstvo poljoprivrede donosi Rješenje o upisu u Upisnik te dodjeljuje upisnički broj. Upisnički broj se kasnije koristi kod izdavanja dokumenata potrebnih za stavljanje presadnica cvijeća na tržište, a prema Pravilniku o stavljanju na tržište poljoprivrednog reprodukcijskog materijala ukrasnog bilja.

Što sve treba proizvođač ispuniti kako bi stavio cvijeće i sadnice na tržište pogledajte u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Proizvodnja cvijeća Sadnice Tržište Mali proizvođači Biljne putovnice Uvoz


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]