Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Južni balkon
  • 02.05.2018. 20:00

Šta uzgajati na južnoj strani balkona ili terase?

To što imate balkon ili terasu, koji su čitav dan okupani suncem, ne znači da ovde neće uspevati cveće, začinsko bilje, povrće i voće.

Foto: Flickr/Doug Beckers
  • 10.061
  • 166
  • 1

Kada govorimo o balkonu koji je okrenut prema jugu, podrazumevamo da nema ni malo senke. Dakle, sunce "prži" ceo dan. Bez obzira na to, postoji cveće, pa ćak i povrće i voće, koje će uspevati na takvom balkonu. Naravno, biće im potrebno više pažnje, posebno što se tiče zalivanja i prihranjivanja. 

Imajte na umu da se posude, u kojima su biljke, pregrejavaju pa nije loše da budu bele boje. Zemlju možete prekriti drvenim malčem ili kuglicama, kako bi se sprečilo ispravanje vlage. Biljke će zahtevati više zalivanja, čak i dva puta dnevno. Zalivajte ih odstajalom vodom ili, ako je direktno iz slavine, ujutro hladnom, a uveče mlakom. 

Biljke na južnoj strani balkona će zahtevati i više đubrenja, jer će više cvetati, pa ih prihranjujte svakih 10 do 14 dana

Na sunčanoj strani se mogu uzgajati sve biljke koje ne zauzimaju puno prostora i vole sunce. Takođe, biljke koje obično rastu u delimičnoj senci, uspeće na ovakvom mestu, ako im možete pružiti hlad u popodnevnim satima. 

Vertikalni vrtovi - odlično rešenje za mala dvorišta i balkone

Cveće

Cveće koje podnosi puno sunca su karanfili (Dianthus), pelargonija (Pelargonium), petunija (Petunia), verbena (Verbena officinalis), kadifa (Tagetes), noćna frajla (Mirabilis jalapa), hrizanteme (Chrysanthemum) i ruže (Rosa). Vrućinu i nedostatak vode odlično trpe bugenvilija (Bougainvillea) i prkos (Portulaca grandiflora). 

Ako imate mesta, možete posaditi hibiskus (Hibiscus), vrtni slez (Altheaea rosea) i oleander (Nerium oleander). Također i plumeriu (Plumeria), jasmin (Jasminum officinale), gardeniju (Gardenia).

Začinsko bilje

Na južnoj strani će uspevati svaka vrsta bosiljka i peršuna. Možete uzgajati i mirođiju, ruzmarin, žalfiju i lavandu, kojima je potrebna malo veća posuda. U manjim posudama možete uzgajati origano, majčinu dušicu, borač, vlašac i nanu. Uzgoj stabla karija je takođe moguć, ako imate više prostora, jer mu treba veći lonac. 

Povrće

Uzgoj povrća na sunčanom balkonu je jednostavan. Ovde će uspevati svo lisnato povrće, kao što su salate, ali i kelj, raštan. Sunce vole i paradajz, paprika, patlidžan, kao i krastavci, mahune, tikvice, šargarepa i rotkvice. 

Voće 

Možete uzgajati bilo koje patuljasto stablo. Sve citrusne sorte će rasti dobro na suncem okupanom balkonu. Takođe, na jugu će odlično uspevati i masline. 

Izvor: Balcony Garden Web


Tagovi

Južna strana Cveće na južnoj strani Povrće Voće Balkonsko cveće Balkonsko povrće Sunčana strana


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]