Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetski trendovi
  • 24.02.2018. 18:00

Skulpture od cveća u vašem dvorištu

Proleće samo što nije stiglo. Vreme je da razmišljate kako će vaš vrt izgledati ove godine. Da biste razbili stereotipne forme, predlažemo vam da napravite iskorak, preuzmete rizik i uživate u skulpturama od cveća. U svetu to već rade. Ne bi trebalo da je suviše teško.

  • 752
  • 19
  • 0

Priroda i vešte ljudske ruke zajedno mogu da budu pravi virtuoz u dvorištu. Skulpture od cveća odavno se prave u svetu. Najčešće se viđaju u javnim parkovima ili na egzibicionim izložbama. Ali, nije nemoguće da modifikovane forme smestite u svoj vrt, bez obzira koje on veličine bio. Potrebno je samo cveće, žica ili žičana konstrukcija. U pojedinim slučajevima  skulpture se mogu praviti od zemlje, a onda se prekriti tepih travom i ukrasiti cvećem.

Forme koje su popularne zaista su raznolike, od imitacije poleglog ćupa iz koga se preliva cveće, preko životinja, mitskih bića, dama sa krinolinama, pa do mašina, i žargonski rečeno "od aviona do kamiona". U svakoj kući, ili bar komšiluku, postoji majstor vičan savijanju žice ili varenju i pravljenju konstrukcija od gvožđa. A svako od nas iza kuće ili u garaži ima ostatke različitih profila gvožđa preostalih prilikom gradnje.

Izrada skice po ideji

U ovoj vrtnoj avanturi od presudnog značaja je zaista samo ideja i pravljenje precizne skice buduće skulpture. Za početak dovoljno je da ne budete preambiciozni. Poželjno je, naime, da krenete sa manjim formama. U slučaju neuspeha, razočaranje će biti manje! Kada zamislite skulpturu, pre izrade skice, planirajte gde biste mogli da je postavite u dvorište. Ili radite obrnutim redosledom. Ako imate "parče" ili "džep" u dvorištu koji vam je prazan i dovoljno prostran, zamislite koja bi skulptura bila pogodna za to mesto.

Skulptura ribe
Skulptura ribe

Vodite računa o opterećenju

Kada ste uradili skicu, sledeći korak su konsultacije. Deluje pomalo kao preterivanje i komplikovanje jednostavne akcije, ali nije na odmet  da se posavetujete sa nekim ko se razume u izdržljivost materijala. Naime, konstrukcija mora da izdrži opterećenje, te ako planirate veću skulpturu, to znači da će na njoj biti više cveća. Zato bi trebalo odabrati materijal, odnosno odgovarajuće profile žice za izradu, koje će podržati celu vašu zamisao. Za izradu se mogu koristiti i ostaci starog gvožđa, koga zaista ima u skoro svakoj garaži.

Sezonske ili zimzelene biljke

U pravljenju dvorišnih skulptura podjednako je važno i da odaberete prave biljke koje će prekriti žičanu strukturu. Ako ste veštiji i samouvereniji u pravljenju skulptura, možete da odaberete onu koja će potrajati nekoliko godina u vašem dvorištu. U tom slučaju birajte dugotrajne puzavice, ali računajte na to da ćete kompletnu skulpturu imati tek sledeće godine. Da biste dočarali zamišljenu sliku, biće vam potrebno nekoliko vrsta biljaka različitih nijansi, boja ili tekstura. Što se sezonskog cveća tiče, mogućnosti su neograničene. Čak možete u toku sezone dva puta menjati izgled skulpture, pa početi sa "dan i noć" varijantom i u jesen završiti za hrizantemama.

Kako to rade u pustinji?

Da nije nemoguće napraviti ono što ste zamislili pokazuje i primer vrta iz Dubaija. Iako su uslovi za bujanje zelenila u pustinji skoro nemogući, oni su uspeli da naprave nezamislive skulpture. Ako nemate svoju ideju, inspiraciju možete potražiti u njihovom ili nekom drugom vrtu.

Vrt u Dubaiju
Vrt u Dubaiju

Skulpture od zelenila i cveća u svetu su u domenu umetnosti ili egzibicionizma. U kanadskom gradu Montrealu svake druge godine održava se izložba upravo ovih skulptura. Umetnici sa različitih krajeva planete potvrđuju svoju kreativnost pravljenjem ljudskih ili životinjskih figura, muzičkih instrumenata. To je najveća svetska izložba tog tipa, a posetioce čekaju skulpture koje zadivljuju ne samo svojom veličinom, već i kompleksnošću prilikom same izrade.

Među spektakularne izložbe ovih skulptura, koje su posebna hortikulturna umetnička forma, spada i Parada cveća u holandskom gradu Zindertu. Ovaj festival na jugu Holandije je najstariji u Evropi i počeo je da se održava 1936. godine. Volonteri se skupljaju svake prve nedelje u septembru i prave ogromne skulpture. Kako je Holandija poznata po proizvodnji cveća, njihove kreacije prave se od lala, dalija, belih rada. Ostao je zabeležen rekord da je za jednu od ovih umetničkih tvorevina upotrebljeno čak 600.000 dalija.

Festival u Holandiji za nas može biti tek inspiracija. Za početak krenite sa manjim brojem biljaka i uživajte ovog leta u sopstvenoj umetničkoj skulpturi  ispred svoje kuće.

Foto: Magdalena Nenković


Tagovi

Skulpture od cveća Skice Parada cveća Uređenje vrta


Autorka

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]