Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petunija
  • 15.02.2019. 10:30

Sjetva petunije - sami uzgojite presadnice

Petunija je prelijepa cvjetajuća biljka koja cijelo ljeto ukrašava balkone, terase, žardinjere, dvorišta. Stvorene su petunije s različitim oblikom i bojom cvijeta. Presadnice petunije možete uzgojiti sami.

Foto: Pixabay.com/127071
  • 17.236
  • 240
  • 2

Petunija je vrlo omiljena jednogodišnja cvjetna vrsta koja uljepšava mnoge balkone, terase i dvorišta. Odlikuje se dugim periodom cvjetanja, stvara mnoštvo cvjetova, a izborom sorte možemo birati oblik, veličinu i boju cvijeta. Zahvaljujući križanju stvorene su sorte i hibridi čiji jednostruki ili dvostruki cvjetovi mogu biti jednobojni ili ih krase različite kombinacije boja.

Ovisno od naših želja i uvjeta koje možemo pružiti biljkama odabrat ćemo petunije s krupnijim ili sitnijim cvjetovima, one koje bolje podnose kišu ili one koje su otpornije na sušu. Većina sorti i hibrida voli da je posadite na sunčano mjesto, ali će im tijekom vrelog ljeta više odgovarati polusjenovito mjesto.

Petunija ima vrlo sitno sjeme

Do sjemena petunije možete doći kupovinom, razmjenom ili ste sačuvali sjeme od biljaka koje ste uzgojili prethodne godine. Kako se radi o vrlo sitnom sjemenu imat ćete dovoljno biljaka za uzgajanje, a najveći problem je da ravnomjerno rasporedite sjeme prilikom sjetve zbog njegove veličine.

Uzgajanje nije teško i ako ste sijali sjeme bilo koje biljke sigurno već imate dovoljno znanja za uspješan pothvat uzgajanja presadnica petunije. Za uspješan uzgoj trebat će vam: dobro sjeme, posude, supstrat.

Supstrat za sjetvu treba biti kvalitetan. Petunija voli rahlije zemljište i ako je supstrat teži, zbijeniji, a ne možete doći do namjenskog supstrata, dodajte pijesak. Omjer supstrata i pijeska treba da je 5:1.

Sjetva slična sjetvi bosiljka

Tijekom veljače i ožujka obavlja se sjetva petunije. Odabranu posudu potrebno je napuniti supstratom, lagano protisnuti i zaliti. Sjeme petunije što ravnomjernije rasporediti po površini. Kako je vrlo sitno možemo prethodno pomiješati sjeme s pijeskom kako bi ga lakše posijali. Sjeme nije potrebno dodatno prekrivati supstratom ili se samo blago pospe supstratom. Sjetva je slična sjetvi bosiljka, a sjeme petunije se ponaša na isti način kao sjeme bosiljka. Posijano sjeme pošpricajte vodom, a posudu prekrijte prozirnom folijom. Tako se površinski sloj neće brzo prosušiti i to će osigurati uspješno klijanje i nicanje mladih biljaka. Posudu držite na prozorskoj dasci, jer je potrebno osigurati dovoljno svjetlosti i topline. Birajte prozore s južne strane.

Optimalna temperatura za klijanje i nicanje je 25°C, dok temperatura ispod 20°C može dovesti u pitanje uspjeh klijanja i nicanja. Ako ne možete osigurati optimalnu temperaturu i osivjetljenost posudu s posijanim sjemenom možete držati ispod stolne lampe.

Provjerite stanje usjeva i obavite provjetravanje skidanjem folije ako je supstrat previše vlažan. U optimalnim uvjetima već nakon tjedna pojavit će se mlade biljke, a tada je potrebno smanjiti temperaturu na 20°C.

Najbolje je zalijevanje obaviti preko podloška

Mlade biljčice su vrlo osjetljive na nedostatak vode, ali i na višak. Zbog toga je najbolje da se zalijevanje obavlja preko podloška i da supstrat sam povlači onoliko vode koliko mu je potrebno.

Spor početni rast mladih biljčica uvjetovan je razvojem korijenovog sistema. Ako ste pregusto posijali sjeme pincetom počupajte suvišne biljke. U gustom usjevu brzo dolazi do izduživanja biljčica, pa i do polijeganja i propadanja.

Mlade biljčice presadite u zasebne teglice kada kada razviju dva prava lista. Presađivanje se obavlja na klasičan način, poput presađivanja mladih paprika ili rajčice. Primijetite li pojavu izduživanja biljčica smanjite temperaturu na 15°C i nastavite njegovati mlade biljke, redovno ih zalijevati i prihranjivati.

Kako bi dobili dobro razvijenu grmoliku biljčicu potrebno je obaviti prikraćivanje iznad 5. pravog lista. To će potaknuti račvanje i formiranje novih grančica što će cijeloj biljci dati izgled cvjetajućeg grma.

Kod kupovine izbjegavajte izdužene, tanke i lomljive biljke. Birajte niže, kompaktnije biljke s tamnije obojenim listovima.


Tagovi

Petunija Sjetva petunije Presadnice Sitno sjeme Presađivanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]