Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Kemper
  • 22.02.2021. 12:00
  • Virovitičko-podravska, Orahovica

Sjetva cvijeća: Zemlju je potrebno poravnati, a ako sadrži treset treba ju prosijati

U početnoj fazi dok biljka ne počne klijati, a to su prva tri dana, zemlja treba biti jako vlažna. Nakon što krene s klijanjem vlaga se smanjuje, a nakon što cvijet izraste zemlja se treba prosušiti i tek onda zaliti. 

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 2.592
  • 61
  • 0

OPG Kemper na 1.600 metara kvadratnih uzgaja 30-tak vrsta cvijeća, od petunija, begonija pa sve do krizantema i multiflore.

Sjetva nekih vrsta već je završila, dok se druga polako privodi kraju, a vlasnik Marin Kemper otkrio je Poljoprivrednoj televiziji kako se ona radi i na što sve treba obratiti pažnju kako bi uzgoj bio što uspješniji. 

Treba biti oprezan s vlagom

Prije same sjetve potrebno je dezinficirati pribor kako se ne bi prenijele moguće bolesti i bakterije od ranije. Zemlja se nakon toga puni u stiropore s rupama ili ribarske kašete koje koristi i sam sugovornik jer kaže, tako štedi prostor i treba mu puno manje posuda. Napominje kako je bitno ne napuniti ju do vrha nego ostaviti jedan do dva centimetara, ravnomjerno rasporediti i utisnuti. "Ako ju ostavimo neravno dobit ćemo nejednako klijanje što nije dobro“, dodaje. 

U slučaju da je supstrat (zemlja) suh može se lagano porositi. Nakon toga sjeme se ravnomjerno i lagano posipa te doda zemlje taman do vrha koji je ostao i ponovno poravna. "U slučaju, da se koristila ona koja nije za sjetvu i ima krupne komadiće treseta, potrebno ju je prosijati“, naglašava ovaj cvjećar. 

Posebno oprezan treba biti i s vlagom. Ne treba je biti ni previše ni premalo. U početnoj fazi dok biljka ne počne klijati, a to su prva tri dana, zemlja treba biti jako vlažna. Nakon što krene s klijanjem vlaga se smanjuje, ali još uvijek je treba biti dovoljno, a nakon što cvijet izraste zemlja se treba prosušiti i tek onda zaliti. 

U velikoj proizvodnji poput Kemperove teško ju je ručno održavati pa on dodaje tanki sloj vermikulita- mineral koji zadržava vlagu i onemogućuje da biljka uvene. "Treba paziti jer ako posipate deblji sloj biljka će pustiti žile u njega i kasnijim prepikiranjem one se trgaju“, upozorava sugovornik.

Obratiti pažnju svakako treba i na kiselost odnosno lužnatost zemlje. Kemper koristi supstrat vrijednosti od 6,0-6,5 ph i onaj koji u sebi sadrži 75% bijelog treseta i 25% crnog. "Takav omjer daje prozračnost i bolju drenažu. Možemo bolje kontrolirati uvjete i vlagu“, ističe. te dodaje da se na kraju sjeme zalije i ostavi na jednom mjestu dok ne proklija. 

Sjetva prilagođena vremenu prodaje

Što se temperature tiče, ona pojašnjava Marin, ovisi o fazama rasta. Ono što na svom OPG-u prakticiraju je da u prva dva dana bude na 24°C kako bi budući cvijet bio u što toplijem i krenuo s klijanjem. Kada se to počne događati spuste ju na 20-22°C i tu je drže dok ne počne lijepo rasti. U zadnjoj fazi spuštaju temperaturu na 16-18°C. "U slučaju da su temperature više tada se može u toj završnoj fazi koristiti i regulator rasta“, kaže. 

Kada je riječ o samom vremenu sjetve, ona je objašnjava ovaj OPG-ovac prilagođena vremenu prodaje biljke. Što znači, ako neko cvijeće želimo prodavati u petom mjesecu treba mu sigurno dva, a nekima i više da izrastu.

"S nekima smo krenuli već prije Božića, neke smo u siječnju, a evo s nekima smo krenuli sada u veljači. Biljke s kraćim periodom rasta nismo smjeli u prosincu jer bi prerasle i tako bi dobili lošu i nekvalitetnu sadnicu“, navodi Marin. 

Za kraj ističe kako je neko sjeme važno zamračiti u komore, neko pokriti nakon sijanja zemljom, a sve to ovisi o  veličini i vrsti. "Mi petunije zasipamo s tankim slojem i tako ju štitimo od sunca“, napominje sugovornik dodajući kako je važno na kraju označiti na papirić što smo posijali u tu posudu. 

Kako sijati cvijeće možete pogledati u videu:


Tagovi

OPG Kemper Sjetva cvijeća Vlaga Temperatura Petunija Marin Kemper


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner