Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovite biljke
  • 19.01.2019. 18:30

Sedam lekovitih biljaka koje možete uzgajati sami

Zašto biste odlazili u apoteku, kada možete da nađete sve što vam je potrebno u sopstvenoj bašti?

Foto: Pixabay / Antranias
  • 5.989
  • 80
  • 1

Narodna medicina duboko je ukorenjena u tradiciju naroda sa ovih prostora, ali je brzina života dovela do toga da radije biramo tabletu, koju možemo da popijemo odmah, umesto pripreme čaja ili tinkture od lekovitih biljaka, za koje je ipak potrebno vreme. Ipak, potreba za prirodom je sve veća. Modern farmer je zato predstavio sedam sigurnih biljaka, koje se dugo upotrebljavaju u medicinske svrhe, uz napomenu da se ipak uvek konsultutjete sa poznavaocima biljaka ili lekarima pre upotrebe. 

Ehinacea

Echincaea purpurea and Echinacea angustifolia

Bilja poznata po svojim dekorativnim svojstvima, a posebno onim u vezi sa jačanjem imuniteta. Samo koren ima lekovito svojstvo, pa ćete morati da ga iskopate, kako biste ga upotrebili za čaj ili tinkturu. Ona može da se seje ili sadi, voli osunčani prostor i može da narste do 60 centimetara. 

Ehinacea - rešenje za jači imunitet

Hristov venac

Passiflora incarnata

Dok su cvetovi ove biljke prelepi za gledanje, listovi su ti koji imaju lekovito dejstvo. Deluju kao blagi sedativ, ali i afrodizijak. Bere se u proleće, leto ili jesen. Takođe se koristi za čajeve i tinkture. Voli sunce, može da se seje ili sadi, a naraste do čak šest metara.

Snežna lopta 

Viburnum opulus

Ova žbunasta biljka naziva se još i snežna grudva ili đul ruža. Njena kora se koristi za ublažavanje menstrualnih grčeva. U rano proleće, kada se javljaju biljni sokovi, neposredno pre listanja, kora se lako ljušti sa manjih grana. Koristi se za pripremu tinktura. Ova biljka voli sunčane predele, a narasta od dva do tri metra.

Kantarion

Hypericum perforatum

Ovi lepi, žuti cvetovi (naslovna fotografija) namenjeni su onima koji su u blagoj depresiji, ili imaju druge poremećaje raspoloženja. Naravno, postoje i mnoga druga blagotvorna dejstva ove biljke. Cvetovi se beru u leto, za čaj i tinkture. I kantarion može da se seje ili sadi, a narasta do 60 centimetara.

Gingko

Gingko biloba

Ovo azijsko drvo ima dugu tradiciju u kineskoj medicini. Koristi se u raznim slučajevima, od glaukoma do bolesti srca. Danas se u Evropi posebno koristi u poboljšanju funkcija mozga, tačnije memorije. Lišće se bere tokom leta, a koristi se za spravljanje tinktura. Razvija se iz sadnice, na sunčanom terenu, a može da naraste i do  15 metara.

Crna zova

Sambucus nigra

Cvet, kao i plod ove žbunaste bijke koristi se kada smo prehlađeni, imamo grip, ali i kod bronhitisa i kašlja. Cvet se bere tokom proleća, a plod tokom kasnog leta. Može da se koristi za čaj, tinkturu, ali i kao sirup, sa medom, đumbirom i cimetom. Područje za uzgoj bi trebalo da je u polu seni, a biljka će narasti od tri do četiri metra. 

Rimska kamilica 

Matricaria recutita

Kako uzgajati kamilicu?

Kamilica se koristi za gotovo sve - od prehlade, stomačnih problema, do anksioznosti i nesanice. Cvetovi se koriste za pripremu čaja, a beru se leti. Kamilica se seje, na sunčanom terenu, i dostiže visinu od oko 45 centimetara. 


Povezana biljna vrsta

Kantarion

Kantarion

Engleski naziv: St. John's wort | Latinski naziv: Hypericum perforatum

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka. Latinski naziv biljke – Hypericum perforatum – potiče od grčkih reči hyper = iznad i exion = misao, što označava njenom naročitu... Više [+]

Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Lekovite biljke Bašta Ehinacea Hristov venac Snežna lopta Kantarion Gingko Crna zova Rimska kamilica 

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.