Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita ruža
  • 12.09.2022. 07:30

Ružina osa šiškarica raste u čupavoj loptici - škare u ruke!

Zbog izuzetno lijepog izgleda često ih se unosi u kuću. No, može vam se dogoditi da se prostorija vrlo brzo ispuni s malim osicama

Foto: Ranka Vojnović
  • 1.934
  • 70
  • 0

Jesen je vrijeme kada na grmovima ruža uočavamo čudne, čupave izrasline u formi loptice. Najčešće se javljaju na divljim ružama, ali i na nekim pitomim kultivarima. Više ih ima ako je biljka pod stresom. Suša, visoke temperature, ali i višak vlage mogu utjecati na njihovu veću pojavu.

Na početku su male, svjetlozelene, a zatim se povećavaju, dobivaju zelenu boju i crveno obojene čuperke. U periodu zime i proljeća se sasuše i postaju smeđe.

Male osice

Ove neobične izrasline nastaju djelovanjem ružine ose šiškarice Diplolepis rosae. Ženka unutar lisnog pupoljka polaže do 60 jaja iz kojih se izlegu bijele ličinke koje život provode zaštićene u okrugloj šiški.

Mlade šiške na divljoj ruži

Tijekom svojih aktivnosti one stvaraju tvari koje izazivaju abnormalan rast pupoljka. Unutrašnjost je ispunjena brojnim komorama u kojima se razvijaju ličinke sve do proljeća. Šiške mogu dostići promjer do 10 cm. Sedam dana poslije polaganja jaja izlegu se ličinke koje se hrane unutrašnjim hranjivim tkivom ove tvorevine. Konačni razvoj se završava krajem listopada, a larve se prestaju hraniti i prelaze u formu predkukuljice u kojoj ostaju do proljeća.

Ženke su duge oko 4 mm. Tijelo je crne boje, a dijelovi trbuha i nogu su žutocrveni. Najviše se razmnožavaju partogenetske. Mužjaci su sitniji, crni i ima ih manje od jednog postotka u populaciji.

Škare u ruke!

Brojne su parazitske osice koje uništavaju ovu populaciju. Štete su prvenstveno estetske. Najbolje je da se uklone mehanički, odreže grančica sa šiškom, i sve spali.

Izgled šiški početkom rujna

Zbog izuzetno lijepog izgleda često ih se unosi u kuću. Rezanjem grančica s dekorativnim lopticama ne prestaje razvoj ličinki i može vam se dogoditi da se prostorija vrlo brzo ispuni s malim osicama.


Tagovi

Diplolepis rosae Ruže Ružina osa šiškarica Štetočine ruže Osica Čupava loptica Grm ruže


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.