Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita ruža
  • 12.09.2022. 07:30

Ružina osa raste u čupavoj loptici - makaze u ruke!

Zbog izuzetno lepog izgleda često se dešava da ih narod unosi u kuću. Ali, može da vam se desi da se prostorija veoma brzo ispuni s malim osicama.

Foto: Ranka Vojnović
  • 319
  • 14
  • 0

Jesen je vreme kada na žbunovima ruža uočavamo čudne, čupave izrasline u formi loptice. Najčešće se javljaju na divljim ružama, ali i na neki pitomim kultivarima. Više ih ima ako je biljka pod stresom. Suša, visoke temperature, ali i višak vlage mogu uticati na njihovu veću pojavu.

Na početku su male, svetlozelene, a zatim se povećavaju, dobivaju zelenu boju i crveno obojene čuperke. U periodu zime i proleća se sasuše i postaju smeđe.

Male osice

Ove neobične izrasline nastaju delovanjem ružine ose Diplolepis rosae. Ženka unutar lisnog pupoljka polaže do 60 jaja iz kojih se izlegu bele larve koje život provode zaštićene u okrugloj šiški.

Mlade šiške na divljoj ruži

Tokom svojih aktivnosti one stvaraju materije koje izazivaju abnormalan rast pupoljka. Unutrašnjost je ispunjena brojnim komorama u kojima se razvijaju larve sve do proleća. Šiške mogu dostići prečnik do 10 centimetara. Sedam dana posle polaganja jaja izlegu se larve koje se hrane unutrašnjim hranljivim tkivom ove tvorevine. Konačni razvoj se završava krajem oktobra, a larve prestaju da se hrane i prelaze u formu predlutke u kojoj ostaju do proleća.

Ženke su duge oko četiri milimetra. Telo je crne boje, a delovi stomaka i nogu su žutocrveni. Najviše se razmnožavaju partogenetske. Mužjaci su sitniji, crni i ima ih manje od jednog postotka u populaciji.

Makaze u ruke!

Brojne su parazitske osice koje uništavaju ovu populaciju. Štete su prvenstveno estetske. Najbolje je da se uklone mehanički, odseče grančica sa šiškom, i sve spali.

Izgled šiški početkom septembra

Zbog izuzetno lepog izgleda često se dešava da ih narod unosi u kuću. Odsecanjem grančica sa dekorativnim lopticama ne prestaje razvoj larvi i može da vam se desi da se prostorija veoma brzo ispuni s malim osicama.


Tagovi

Diplolepis rosae Ruže Štetočine ruže Osica Čupava loptica Žbun ruže Ružina osa


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]