Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sukulenti
  • 26.05.2018. 18:30

Pustinjska ruža - najlepši puzavac

Intenzivna boja cvetova i zelena boja listova, pustinjsku ružu čini omiljenom ukrasnom vrstom u mnogim vrtovima.

Foto: Pixabay / Hans
  • 26.761
  • 124
  • 0

Pustinjska ruža (Delosperma cooperi) je autohtona biljka južne Afrike, prelepih intenzivno rozih cvetova, koji izgledom podsećaju na margarete. Cvetovi su posebno očaravajući, jer se čini kao da se presijavaju i svetlucaju. Ovo cveće karakteriše dugo cvetanje kroz godinu i zelena boja listova. Zbog toga je jedna od omiljenih ukrasnih vrsta u mnogim vrtovima.

Pustinjska ruža je višegodišnji sukulent puzajućeg rasta, glatkih i mesnatih listova, visine između 7 cm i 15 cm. Širina rasprostiranja može biti oko 60 cm, ali i više. Cveta od ranog proleća do jeseni, a cvetovi rastu u tolikom obimu da prekriju svo lišće. Cvetovi mogu biti i ljubičasti, žuti, crveni ili beli. Tokom noći, oni su zatvoreni. Njeni cvetovi privlačni su mnogim vrstama leptira.

Pogoduje joj vrlo sunčan položaj

Za rast joj pogoduje vrlo sunčan položaj, sa suvim i dobro propusnim zemljištem. U suprotnom, njen rast će biti otežan i usporen. Može podneti siromašna i peskovita tla, kao i blažu senku. Tokom sezone cvetanja, zalivanje bi trebalo da bude retko. Pustinjska ruža voli mnogo topline, a toleriše slano zemljište i sušu. Iako može da prezimi na otvorenom, u područjima s oštrijom klimom i puno vlage, preporučuje se rast na zaklonjenoj lokaciji ili prekrivanje tokom zime. Kako bi lakše prezimila, u jesen treba smanjiti zalivanje. S obzirom na to da je sukulent, pustinjska ruža može malo da se nađubri, ali nije nužno.

Pustinjska ruza
Rado viđen ukras u vrtovima (Fofo: Martina Režek)

Jednostavna je za uzgoj i ne zahteva posebnu brigu. Odličan je izbor za osunčane i suve delove vrta. Izuzetno se uklapa za označavanje granice u vrtu, kao i za kamenjare i kosine.

Pripazite na širenje

Razmnožava se deljenjem, reznicama ili semenom. Ako se razmnožava deljenjem, to je najbolje izvesti u proleće. Reznice se mogu uzimati u proleće ili leto. Kod setve semena, ne treba ga prekrivati zemljom, iz razloga jer je potrebna svetlost da bi proklijale.

Iako može da raste u posudama za cveće, njen izražaj će biti značajniji ako raste slobodno u vrtu. Brzog je rasta, pa bi trebalo pripaziti na njeno širenje, kako ne bi zauzela previše prostora drugim biljkama u vrtu.


Tagovi

Pustinjska ruža Sunčan položaj Kamenjari Puzavac Delosperma cooperi


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.