Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lukovice i krtole
  • 08.02.2020. 07:30

Prolećna sadnja lukovica i krtole - na šta obratiti pažnju

Lukovičasto i krtolasto cveće čest je ukras u vrtu, a dolazi vreme njihove sadnje. Pročitajte na šta treba obratiti pažnju i kako se sade pojedine vrste.

Foto: Depositphotos/OlgaPonomarenko
  • 5.162
  • 68
  • 0

Cveće koje raste iz lukovica i krtole čest je ukras vrta, a neko od njih cveta i zimi u unutrašnjosti domova. Dele se na letnjo-jesenje (sade se u proleće, a cvetaju leti i u jesen te se kupuju od februara do maja) i prolećne (sade se u jesen, cvetaju u proleće, a kupuju od avgusta do decembra).

Nakon prestanka cvetanja listove lukovica je potrebno pustiti da u potpunosti uvenu. Nakon toga treba izvaditi i prosušiti lukovice, spremiti ih u papirne kese te držati na suvom i hladnom mestu kako bi bile spremne za sadnju u proleće.  

Prilikom sadnje lukovica treba paziti na dubinu i kvalitet zemljišta u koje ih sadimo. Gomoljasto i lukovičasto cveće ne podnosi stajsko đubrivo i nepropusno zemljište. Takvo zemljište treba popraviti dodavanjem humusno-tresetnog supstrata koji rahli zemljište, a ujedno je i đubrivo.

Kako se sade lukovice?

Lukovice treba saditi prema veličini, a pravilo je da je dubina sadnje 2 do 3 puta veća od njihove veličine. Prema tome, manje lukovice se sade na dubinu od 5 do 10 cm, a veće na dubinu od 10 do 20 cm. Prolećne lukovice nisu otporne na niske temperature pa ih je najbolje saditi početkom maja nakon što prođe opasnost od mrazeva. Sade se u fazi mirovanja: prolećne lukovice u jesen do kraja decembra, ako zemlja nije smrznuta i letnjo-jesenje koje se sade u proleće.  

Krtole i lukovice imaju najlepše cvetove!

Najčešće se sade u grupama jer tako njihova boja i oblik najbolje dolaze do izražaja. Treba paziti da ih ne sadite pregusto, kako ne bi međusobno oduzimale hranjive materije i vlagu. Razmak sadnje je kod manjih lukovica od 5 do 7,5 cm, a kod većih i do 15 cm. Dno lukovica i krtole treba ležati na rahlom tlu, a između njih ne treba biti vazduha. Tako će se oni dobro ukoreniti, neće doći do nakupljanja vode, a time ni truljenja.

Koje biljne vrste odabrati?

Za obilnije cvetanje dalija (georgina) potrebno je sunčano mesto i plodno propusno zemljište. Kada kopate jamu, odmah stavite i oslonac na kog ćete ih kasnije privezati. Dalija zahteva redovno zalivanje i prihranjivanje svake tri nedelje. Procvetale cvetove redovno uklanjajte. Dalija se uzgaja i iz semena, a izvađene gomolje nakon cvetanja treba staviti u pesak ili treset. Cvetanje možete ubrzati tako da ih sadite u lonce, a treba ih ostaviti u zatvorenom prostoru do druge polovine maja i tada ih presaditi na otvoreno.

Kana naraste do 80 cm visine, a ponekad i više, cveta od juna i sve do kasne jeseni, dok se ne pojave prvi mrazevi. Odgovara joj sunčan položaj. Ima velike dekorativne listove, a cvet joj je žut, narandžast i u nijansama crvene boje. Sredinom oktobra potrebno je skratiti. Izvađene krtole spremiti na mesto na koje temperatura na pada ispod 0°C.

Radovi u maju: Kako da vaša bašta zasija sa gladiolama i dalijama

Gladiole se sade na sunčana mesta koja su zaštićena od vetra. Dubina sadnje je od 10 do 13 cm, a razmak sadnje od 10 do 15 cm. Najbolje ih je saditi u grupe od 5 do 7 biljaka iste boje, a kako bi neprestano cvetale tokom celog leta sade se od sredine aprila do sredine juna u razmacima od 14 dana, budući da cvetanje jednog pupoljka ne traje duže od dve nedelje. Sade se u grupama dovoljno blizu jedna drugoj kako bi se međusobno podupirale i nije im potrebno dodatno podupiranje. Osim kao vrtno cveće, idealne su i kao rezano cveće za bukete i vaze.

Frezija ima jak miris, a uzgaja se najčešće kao cveće za rezanje, njene krtole se sade krajem aprila kako bi cvetale od avgusta do oktobar. Mesto na kom se uzgajaju treba biti polusenovita i zaštićena od vetra, a zemljište plodno i propusno. Sade se na dubinu od 5 do 8 cm, a razmak između gomolja je 10 cm. Iz svakog posađenog gomolja izrasće 4 do 6 malih grana s 10 do 15 mirisnih cvetova. Ako ih ne režemo, isteraće nove grančice, nakon što se prve osuše. Zahtevaju redovno zalivanje i to u jutarnjim satima.

Ljiljan: egzotičan, mirisan - kako ga uzgajati

Za uzgoj ljiljana potrebno je sunčano mesto jer će se u suprotnom stabljike iskriviti u potrazi za suncem. Za razliku od cveta, stabljika podnosi senku pa ih treba saditi u travnjak ili niske pokrivače tla. Lukovice nemaju zaštitni omotač pa se zbog toga lako osuše. Vrh lukovice treba pokriti slojem zemlje debljine oko 10-ak cm, a potrebno ih je zalivati redovno. Ljiljani ne podnose presađivanje i najbolje uspevaju na mestu na kom su prvi put posađeni.

Anemona ili šumarica je biljka koja može ulepšati svaki prostor. Pre prolećne sadnje krtole se preporučuje staviti u hladnu vodi, 24 sata pre jer će se tako lakše i brže primiti. Što se tiče jesenje sadnje, krtole je zimi obavezno pokriti i dodatno zaštiti od niskih temperatura, mrazeva i padavina. Idealno mesto za sadnju je lagani hlad jer biljka ima osetljive cvetove zbog kojih ne sme biti direktno na suncu. Zalivanje je potrebno jednom nedeljno, a leti i do dva puta nedeljno. Ova biljka je poznata po izrazito sporom rastu, pa je prilikom njenog gajenja potrebno strpljenje.


Tagovi

Lukovice Gomolji Prolećna sadnja Cveće


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.