Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Melemi Timočke krajine
  • 02.12.2022. 13:00
  • Zaječarski okrug, Grljan, Zaječar

Proizvode meleme od lekovitog bilja, a odlučili se za drugačiji način finansiranja?

Da bi unapredili svoju proizvodnju, Zdravkovići su se odlučili za nov način finansiranja za naše područje, a koji je u ekspanziji u svetu.

Foto: Dušan Zdravković
  • 846
  • 201
  • 0

Bračni par Zdravković odlučio je da na zapuštenom imanju u Grljanu kod Zaječara pokrene proizvodnju melema od lekovitog bilja koje raste u njihovoj neposrednoj okolini i obližnjim planinama.

"To domaćinstvo je pripadalo dedi moje supruge, ali kada je on premunuo, niko više nije radio na posedu. Mi se u zadnje dve godine trudimo da oživimo to domaćinstvo. Ove godine zasadili smo ogledno polje lavande, da vidimo kako će da uspe pored Timoka i pokazalo se dobro. Plodna je zemlja, a biljka otporna. U narednom periodu planiramo sadnju i drugih biljaka, poput smilja i nevena", otkrio je za Agroklub Dušan Zdravković.

Od Tupižnice, preko Trnja do Stare planine

Bilje koje koriste beru na krajolicima njihove opštine, ali i na Staroj planini, Rtnju, Tupižnici. Ono što ne stignu da uberu, otkupljuju od travara koji se time bave godinama.

"Trudimo se da to budu trave autohtone za istočnu Srbiju: hajdučka trava, kantarion, kopriva, bokvica, kleka, neven, zatim smilje koje se pokazalo kao vrlo dobro u kozmetičke svrhe, ali i zdravstvene - za ekceme. To je prirodna kozmetika koja bi trebalo da zameni ovu konvencionalnu, poput krema za lice koje su bazirane na naftnim derivatima."

Svaki sastojak je i jestiv

Od prikupljenog bilja Zdravković pravi "Meleme Timočke krajine", a sada četiri vrste, a uskoro će biti dostupan i onaj od lavande. Proizvodi ovog tipa, dugačiji su od svih do sada viđenih, jer su i jestivi.

"Koristim sirovine koje mogu i da se konzumiraju, što znači da u jedan melem ide devičansko maslinovo ulje, odnosno u tom ulju se biljke maceriraju 40 do 50 dana na suncu. To ulje koje je baza melema se procedi. Zatim, stavljam pčelinji vosak od proverenih pčelara, organsko kokosovo ulje, kakao puter, eterična ulja takođe uzimam od proverenih proizvođača", objasnio nam je sagovornik.

Prirodni sastojci deo su melema

Najviše se za sada traži melem od smilja i konoplje.

"Konoplja se najbolje pokazala za umirivanje iritacije kože, ali i za akne, bubuljice, ali takođe i za negu tetovaža na primer. Namena je široka. Smilje se dobro pokazalo kod zrelije kože, starijih osoba kojima se bore pojavljuju - jer podmlađuju kožu. Smilje je inače poznato kao biljka besmrtnosti", kaže Zdravković i dodaje da su ovi melemi namenjeni svima, kako za starije i mlađe žene, tako i za decu i muškarce.

"Ja stavljam na kosu i bradu posle brijanja, a prvenstveno sam počeo da pravim za suprugu, pa sam uvideo koliko su dobri, tako smo i izbacili hemikalije iz domaćinstva koji nisu nužno potrebni."

Cilj - unapređenje proizvodnje

Kako bi dalje uložili u svoju proizvodnju, odličili su se za jedan korak nekarakterističan za poljoprivredna domaćinstva, a to je finansiranje putem crowdfunding-a. To je način osiguranja kapitala koji se sastoji u javnom predstavljanju različitih vrsta projekata, najčešće u početnoj fazi razvoja, u koje građani ulažu novac na osnovu neposredne javne interakcije sa nosiocem projekta.

"Postoji platforma gde svako ko želi može da donira novac, a za uzvrat dobija poklone od zahvalnice do melema, knjige čajeva, pa čak i tura berbe bilja, što je više za korporacijske uplate. Mi smo se opredelili za tako nešto sa namerom da usavršimo proizvode, u smislu boljeg pakovanja i slično, da probamo da plasiramo na tržište kao nešto što je dobra alternativa", kaže Zdravković i dodaje da je u svetu je ovakav način finansiranja u ekspanziji.

"To funkcioniše tako što vi stavite na platformu cifru određene svote koju želite da skupite, koja traje određen broj dana - u našem slučaju 30 dana. Ako se sakupi ta cifra ili više od toga - kampanja je uspela, ako bude nedovoljno, ona nije, a ljudima se vraća uplaćen novac."

Pet vrsta melema na raspolaganju kupcima

Istraživajući kraj Timočke krajine, predela bogatim lekovitim biljem, shvatio je da je ovaj deo prilično nerazvijen kad je u pitanju proizvodnja lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja.

"To sve sve svodi na neke pojedince, pa je meni dugoročni cilj da probam da to promenim, kroz lični angažman", siguran je sagovornik Agrokluba.


Foto prilog


Tagovi

Melemi Timočke krajine Dušan Zdravković Melem od konoplje Crowndfunding Melem od smilja Lekovitog bilje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!