Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Četinari
  • 11.02.2021. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Čelarevo, Bačka Palanka

Proces od oživljavanje reznica četinara do kupca traje pet godina

Karanovići iz Čelareva četinare od samog početka proizvode oživljavanjem reznica biljaka iz rasadnika, a kompletan ciklus proizvodnje počev od oživljavanja do sadnice koja je spremna za presađivanje kod krajnjeg korisnika traje oko pet godina.

Foto: Radoslav Karanović
  • 1.068
  • 136
  • 1

Radoslav Karanović iz Čelareva kod Bačke Palanke diplomirao je na Fakultetu tehničkih nauka, radi u struci ali se bavi i rasadničkom proizvodnjom četinara. U početku je to bio hobi, a danas je ovo veliki porodični posao koji su razvili svojim radom, iskustvom ali i upornošću, tako da četinari iz rasadnika "Jela" ove porodice krase vrtove i dvorišta širom Srbije.

Posao su započeli 2013. godine uzgojem tuja (Smaragd, Columna, Globoza). Kako bi izbegli početničke greške i adekvatno se edukovali obratili su se stručnjacima iz Beograda te stekli praktična i teorijska znanja. Prvi zasad zasnovali su na površini od 2.000 m2 gde su imali i jedan plastenik koji im je poslužio za proces oživljavanja biljaka.

Na samom početku, baš u pravo vreme da se posao razvija, a proizvodnja unapredi stigle su i subvencije Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu pa su izbušili bunar, a zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku dobili su subvencije za primenu solarne energije u navodnjavanju.

Dva presađivanja do uzgoja na otvorenom

Četinare su od samog početka proizvodili oživljavanjem reznica biljaka iz rasadnika, a kompletan ciklus proizvodnje počev od oživljavanja do sadnice koja je spremna za presađivanje kod krajnjeg korisnika traje oko pet godina.

"Nakon procesa oživljavanja koji se odvija u plasteniku i traje oko dva meseca četinare presađujemo u prihvatne saksije koje punimo kvalitetnim supstratom", kaže Radoslav Karanović dodajući da nakon godinu dana, kada je dobro razvijen korenov sistem biljke ponovo presađuju u veće saksije, a posle još jednog vegetativnog ciklusa sadnica četinara je spremna za presađivanje na otvorenom.

Tu mlade biljke ostaju još tri do četiri godine sve dok ne dostignu visinu od jednog do jednog i po metra, kada im je dobro razvijen korenov sistem i kao takve spremne su za presađivanje u vrtove ili dvorišta.

Mlađi Karanović ocenjuje kvalitet tuja

"Ovako dug proces rasta i razvoja sadnica je verovatno i jedan od razloga što se proizvođači tako lako ne odlučuju za ovu vrstu proizvodnje", tvrdi naš sagovornik napominjujući da svemu ovome treba dodati i činjenicu da su ulaganja velika, posao zahtevan i odgovoran, a prvi finansijski rezultati dolaze tek posle pete godine.

Najprodavanija kraljica tuja

Porodica Karanović danas se može pohvaliti rasadnikom na oko dva hektara, a akcenat i dalje stavljaju na četinare, najčešće je to jela, crni bor, evropska i srebrna smrča, šimšir, duglazija Pančićeva omorika, zatim nekoliko vrsta tuje.

"U našem rasadniku najzastupljenija je tuja smaragd simboličnog naziva - "kraljica tuja" kao najkvalitetnija vrsta za naše podneblje, može se saditi pojedinačno, a odlična je preporuka za sadnju u grupacijama poput žive ograde", kaže naš sagovornik napominjujući da je i najtraženija obzirom da je veoma dekorativna i jednostavna za  održavanje.

Karanovići osim četinara uzgajaju i nekoliko lišćarskih vrsta, a to su javor, jasen, katalpa, crveni hrast, lipa, divlji kesten, bela breza, evodija.

Najdraža preporuka kupaca drugim potencijalnim

Obaveza ima tokom cele godine, tokom proleća kada se radi na održavanju rasadnika ali i tokom jeseni kada je vreme sadnje i presađivanja, pa tada dodatno angažuju sedam do osam sezonskih radnika. Najteži i najzahtevniji deo posla je uništavanje korova, okopavanjem, freziranjem i plevljenjem ali je, kako kaže Karanović, pravi užitak period kada krene vegetacija jer tada su jasno vidljivi rezultati dobrog i odgovornog rada.

"Moja velika podrška je moj otac koji je od prvog dana bio uz mene, kao i moja supruga Jelena ali moja dva mala sina koji vole da su uz nas u rasadniku", kaže naš sagovornik dodajući da sadnice popularizuje putem društvenih mreža, oglasa, reklamnog materijala ali mu je najdraži kada sadnice iz njegovog rasadnika sami kupci preporuče drugima.

Karanovići osim četinara uzgajaju i nekoliko lišćarskih vrsta

"Sve češće nas zovu komšije naših kupaca pa se često u toku sezone vraćamo na ista mesta što je ujedno poruka da radimo na ispravan i kvalitetan način", kaže na kraju Radoslav Karanović dodajući da će i dalje raditi na unapređenju kvaliteta, bogatijoj ponudi ali i na unapređenju proizvodnje prvenstveno modernizujući proces navodnjavanja i prihrane biljaka, a u planu je i povećanje površine rasadnika.


Tagovi

Uzgoj četinara Tuje Kraljica tuja Radoslav Karanović Lisćarske vrste Subvencije Presađivanje tuja


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D