Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višegodišnje biljke
  • 28.06.2019. 18:00

Prirodni klima uređaj - višegodišnje biljke snižavaju temperaturu u baštama i parkovima?

U budućnosti, u Beču žele saditi više višegodišnjih biljaka jer upravo one, zajedno sa drugim vrstama otpornim na vrućinu i suše, pomažu u snižavanju temperature gradskih površina i tako deluju kao prirodni klima uređaj grada.

Foto: Pixabay/njypcom
  • 812
  • 33
  • 0

Nakon što je prošle nedelje postavljena hiljadita javna česma sa pitkom vodom za građane i posetioce, ove nedelje su iz Grada Beča najavili nove mere u borbi protiv klimatskih promena. Visoke temperature, tropske noći i toplotni talasi predstavljaju veliki problem bečkim baštovanima koji već godinama sarađuju sa inostranim kolegama kako bi pronašli rešenja za uticaj klimatskih promena na biljke u gradskim vrtovima i parkovima. 

U Beču postavili 1.000 javnu česmu sa pitkom vodom!

Iz saradnje je proizašla ideja sadnje kombinacija višegodišnjih biljaka na gradska područja. U pitanju su zeljaste biljke sa atraktivnim cvećem koje nakon sadnje više nije potrebno ponovo presađivati. Ova vrsta biljaka zbog strukture lista gubi vrlo malo vode i dobro podnosi sušu i vrućinu što znači da za njeno održavanja nisu potrebne velike količine vode. Uz to, brzo rastu i u skladu sa godišnjim dobom, menjaju svoju boju čime unose kontrast u dominantno zelenilo ostalih biljaka. Kako cvetovi višegodišnjih biljaka variraju po boji, obliku, veličini i formi, moguće ih je kombinovati na razne načine, navodi eurocommpr.at

Bečki gradski vrtovi zaduženi su za preko tri hiljade cvetnih gredica širom grada. U budućnosti žele saditi više višegodišnjih biljaka jer upravo one, zajedno sa drugim vrstama otpornim na vrućinu i sušu, pomažu u snižavanju temperature gradskih površina i tako deluju kao prirodni klima uređaj grada.


Tagovi

Uzgoj višegodišnjih biljaka Prirodni klima uređaj Cvetne gredice Uređenje parkova Klimatske promene Otporno na sušu


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić