Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njega četinjača
  • 24.04.2022. 15:00

Prihrana četinjača ima specifične zahtjeve - najčešće im fali fosfora i kalija

Usporen rast, uvrnuti igličasti listovi koji su tamni na krajevima ukazuju na nedostatak fosfora. U slučaju kada nedostaje kalij iglice lako ispadaju

Foto: Depositphotos/iceberg_dp
  • 2.252
  • 73
  • 0

Potrebe za hranivima listopadnih i četinjačnih biljaka se razlikuju, a te razlike su još veće kada se usporede potrebe voćnih vrsta i četinjača. Voćkama je potrebno puno više hraniva jer svake godine obnavljaju cjelokupnu zelenu masu, formiraju cvjetove i plodove.

Četinjače nisu zahtjevne, ali se često mogu vidjeti biljke koje zaostaju u rastu i razvoju i loše izgledaju. Za njihovu prihranu nije preporučljivo koristiti gnojiva za voćne i druge kulture, jer najčešće sadrže velike količine dušika. Njihove potrebe za ovim elementom nisu velike. Zbog prevelikih količina dolazi do propadanja korijena, intenzivnog rasta i produžene vegetacije što rezultira izmrzavanjem mladih, nedozrelih prirasta.

Simptomi nedostatka hraniva

Na četinjačnim biljkama se vizualnim pregledom lako može utvrditi nedostatak hraniva. Najčešće pate od nedostatka fosfora i kalija. Usporen rast, uvrnuti igličasti listovi koji su tamni na krajevima ukazuju na nedostatak fosfora. U slučaju kada nedostaje kalij iglice lako ispadaju.

Nedostaci elemenata poput dušika, magnezija, željeza i bakra dovode do pojave žutih vrhova iglica. Ova pojava je više uočljiva na iglicama koje su starije od jedne godine. Često se javlja kod smreke.

Manjak bakra može biti uzrokovan viškom fosfora i zbog toga treba biti oprezan prilikom prihrane.

Kako gnojiti četinjače?

Dodavanje gnojiva se obavlja dva puta godišnje, u proljeće i jesen. Najveća aktivnost biljaka je u proljeće i to je termin kada su biljkama potrebna hraniva da izgrade novu zelenu i korijensku masu.

Preporučuje se upotreba zrelih organskih gnojiva, komposta ili glistenjaka. Stajski ili gnoj od peradi je bogat dušikom i zbog toga se izbjegava njegova upotreba ili ako se upotrebljava moraju se smanjiti količine.

Kada je u pitanju primjena folijarnih gnojiva, četinjače imaju niz nedostataka. Krošnja je gusta, a igličasto lišće je zbijeno. Voštana prevlaka na listovima sprječava prijanjanje ovakvih preparata. Zbog navedenog je bolje prihranu obaviti dodavanjem hraniva u zemlju.

U jesen se unose ona bogata fosforom koji će postati aktivan tijekom ranog proljeća.


Tagovi

Žućenje iglica Smreka Ispadaju iglice Usporen rast Četinjače Gnojidba četinjača


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]