Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje ruža
  • 08.03.2016. 12:00

Povrtarstvo zamenili gajenjem ruža!

Porodica Lazarević bavila se raznim vrstama poljoprivredne proizvodnje. Poslednjih godina orijentisali su proizvodnju na uzgoj ruža u plastenicima. Nedeljno proizvedu oko 7.000 ruža.

  • 6.139
  • 961
  • 0

Porodica Lazarević iz sela Maskare kod Varvarina, prateći tražnju na tržištu, bavila se raznim vrstama poljoprivredne proizvodnje - gajenjem paprika, kornišona, ali i uzgojem svinja. Poslednjih godina, šansu za porodični biznis prepoznali su u hortikulturi i to proizvodnji ruža.

Za popularnost gajenja ruža, koje se prodaju kao rezano cveće, zaslužan je razvoj dekoracija raznih događaja.

Maskare - mesto poznato po proizvodnji ruža

Ruže porodice Lazarević
Ruže porodice Lazarević

Ovaj mirisni biznis predstavio nam je Marko Lazarević (29), koji je od nedavno i preuzeo odgovornost za rukovođenje proizvodnjom i prodajom.

"Proizvodnja ruža predstavlja porodični posao u koji smo uključeni tata, mama, baka, sestra, tri radnika i ja. Od 2009. godine sam preuzeo da upravljam proizvodnjom. Moji roditelji su pre toga proizvodili pod otvorenim nebom. U jednom momentu su se bavili i uzgojem drugog cveća, ali smo sada orijentisani samo na ruže. Ranije su se bavili proizvodnjom raznih vrsta povrća i gajenjem svinja, ali smo shvatili da je ovo najbolje za nas", na početku razgovora objašnjava Marko.

U ovom mestu ima 10-tak proizvođača ruža, po čemu je ovaj kraj i poznat. Za gajenje ruže u ovom kraju zaslužan je bivši direktor poljoprivredne škole u Futogu Dositej Milenković, koji je 60-tih godina doneo ruže u Maskare, odakle je poreklom.

Uzgoj se odvija u plastenicima

Lazarević ruže
Celokupna proizvodnja

odvija se u plastenicima

Marko kaže da se sada celokupna proizvodnja odvija pod plastenicima. Na površini od 50 ari porodica Lazarević ima 19 plastenika dimenzija 26 m dužine i 8 m širine, koji su opremljeni sistemom za navodnjavanje "kap po kap". On dodaje i da je gajenje ruža još uspešnije u staklenicima. Ovakav način proizvodnje je veoma skup, ali su zato ruže vrhunskog kvaliteta.

Gajenje ruža je unosan i lep posao, ali je isto tako težak i naporan, kako zbog visokih finansijskih ulaganja, tako i zbog ulaganja fizičkog rada. “Berba ruža traje od 1. maja do 15. novembra, petnaestak dana manje-više. Sa ove površine narežemo 7.000 ruža nedeljno. Ali nije samo berba naporan posao. Krajem novembra skidamo najlone, da dišu. Posipamo stajnjak i ostavimo da miruje. Zbog bolesti i štetočina, potrebno je često okopavanje, čak tri puta u 15 dana. Navodnjavanje je potrebno vršiti na 4-5 dana. Đubriva i mikroelemente je potrebno dodavati po potrebi", objašnjava naš sagovornik.

Kvalitetom i cenom konkurišu uvoznim ružama

Ruže porodice Lazarević
Kvalitetom i cenom konkurencija uvozu

Sorte ruža koje porodica Lazarević gaji najvećim delom su iz uvoza i, kako kažu, zbog toga imaju kvalitetne ruže. Osim toga, cena koju dogovore sa kupcima ista je tokom cele godine. Tako su ruže prodice Lazarević konkurentne i kvalitetom, ali i cenom uvoznim ružama.

“Bacio sam akcenat na sortu Ekvador, koja ima manji broj cvetova nego ostale vrste ruža, ali su zato cvetovi krupniji i kvalitetniji. Moje ruže su 20 centi po komadu i to je veleprodajna cena koja važi za celu godinu. Imamo naravno i neke skuplje sorte. Cena uvoznih ruža je promenljiva i kreće se u intervalu od 40-150din/komad", kaže Marko.

Za sada nemaju nameru da proširuju proizvodnju

Poručivanje ruža vrši se oko 5 dana unapred. Kupci su cvećare i agencije za dekoraciju. Marko objašnjava da za sada ne planira da proširi proizvodnju, zato što trenutno zadovoljava potrebe tržišta i da je ovo obim proizvodnje koji može da postigne sa svojom porodicom. Kako smatra da dobre stvari ne treba menjati, on misli da preveliko širenje proizvodnje ne bi donelo odgovarajući kvalitet, a to je ono na čemu najviše potencira.


Foto prilog


Tagovi

Ruže Varvarin Maskare Marko Lazarević Dositej Milenković Gajenje ruža Plastenička proizvodnja Hortikultura Rezano cveće Cena ruža Tržište cveća


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)