Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alternanthera
  • 03.06.2018. 16:30

Posadite crveni tepih u svom dvorištu!

Biljke koje ne daju raskošne cvjetove rijetko biramo za sadnju u dvorištima. Neopravdano zapostavljene, te biljke još nazivamo strukturnim. Međutim, uz dobru plansku sadnju one mogu pružiti neopisivo zadovoljstvo, a jedna od njih je alternanthera.

Foto: Magdalena Nenković
  • 2.008
  • 72
  • 0

Tajna ove jednogodišnje cvjetne vrste je u šarenim ili jednobojnim listovima, čija je struktura takva da daje punu i meku podlogu. Zbog toga se s njom rijetko sade neke druge vrste. Spektar boja i oblika lišća daje mnoštvo međusobnih kombinacija, te su same po sebi vrlo dekorativne. Sreća po njih, što se sve češće prihvaćaju novine i što se sve više cijene kreativne mogućnosti takvih vrsta.

Cvjetovi ove biljke bez posebnog značaja

One mogu biti osnovni dekorativni element svakog vrta. U rodu alternanthera ima oko 30 vrsta. Porijeklom su iz Brazila i sa Šri Lanke a u svojoj domovini rastu u razgranatim, niskim ili polugrmolikim oblicima. Rod je dobio naziv od latinske riječi alterno, što znači promjenjiv i anthera u prijevodu prašnička vrećica jer cvjetovi mogu biti sa ili bez njih. Cvjetovi se pojavljuju u zbijenim cvastima. Vrlo su sitni i nemaju neki poseban značaj, pa ih treba orezivati. Tajna ove biljke je u listovima koji su jajasto ovalni ili izduženo jajasti.

Birajte boju svog tepiha

Boje listova su: crvena, bordo, žuta, narančasta, zelena i ljubičasta. Ako se sadi jedna boja u gredici ili formaciji pa se tako dobiva "tepih" boje za koju ste se opredijelili. Visina biljke je 10-20 centimetara. Razmnožava se reznicama, koje se uzimaju s matičnih biljaka. Sadnja u dvorištu počinje u svibnju a važno je napomenuti da ta biljka voli svjetla mjesta i umjereno zalijevanje. Poželjna je redovna prihrana lako topivim gnojivima. Na svakih 15 dana ovo se ukrasno bilje može orezivati. 

Koristite je za mozaike i geometrijske oblike

Ova biljka je jednogodišnja, ali njezine se reznice mogu sačuvati u plastenicima za sadnju u narednoj sezoni. Biljku odlikuje gust raspored grančicakompaktan rast. Ona dobro podnosi uzgoj na otvorenom, a rezidba za nju nije traumatična. Svrstava se među rijetke vrste koje su idealne za pravljenje mozaika ili geometrijskih oblika u dvorištu, ali i za kaskadne oblike. U europskim gradovima je često koriste za pravljenje monograma na travnjacima ili drugih znakova, poput grbova ili natpisa. 


Tagovi

Ukrasno bilje Alternantera Alternanthera bettzikiana Alternanthera ficoidea Crveni tepih


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo