Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 21.10.2019. 18:00
  • Grad Beograd, Obrenovac

Porodica Bugarski - ponosni vlasnici plastenika sa 15.000 saksija cveća

Proizvodnju cveća porodica Bugarski počela je pre 15. godina, u početku skromno na maloj površini, a danas je to plastenik sa više od 15.000 saksija raznog cveća. U plastenicima u Krtinskoj, gaje se najlepše: ciklame, begonije, hrizanteme božićne zvezde i muškatle.

Foto: Depositphotos/ChiccoDodiFC
  • 697
  • 18
  • 0

Ovo je oblast u kojoj posao cveta cele godine, ali iskusni cvećari obavezno dodaju i da je najskuplja, jer kako bi se započeo posao neophodna su velika finansijska sredstva. To najbolje zna dugogodišnji proizvođač cveća iz sela Krtinska, Dušan Bugarski.

Proizvodnju cveća počeli su pre 15. godina, u početku skromno na maloj površini, a danas je to plastenik sa više od 15.000 saksija raznog cveća i ovde u plastenicima porodice Bugarski u Krtinskoj gaje se najlepše: ciklame, begonije, hrizanteme božićne zvezde i muškatle. Za uspeh u cvećarstvu neophodno je samo jedno: "Iskustvo, u svemu tome je najvažnije, kao i mogućnost da si imao od koga da naučiš da gajiš to cveće," kaže Dušan.

Praznici imaju svoje biljke!

Bugarski: Može lepo da se živi od proizvodnje cveća

Iskustvo se stiče radom, a posla u plastenicima i sa cvećem ima tokom čitavog dana. "Svaka ova saksija prešla je nekoliko puta preko mojih ruku, nema biljke, da kažem, da se pojavilo nešto na toj biljci da nisam primetio jer sam svaki dan u plasteniku i svaki dan pratim razvoj biljaka," kaže Dušan Bugarski. 

Najviše posla, kao i novca ima u proleće kada je sezona. Deo zarade Dušan svake sezone ulaže u proizvodnju. "Veliko je ulaganje, veliki je rad, a samo tržište je šareno, mali proizvođači obaraju cene, posebno za hrizanteme," ističe ovaj domaćin.

Uprkos tome on se ne žali, čak i u godinama kada je bilo najteže nikada nije razmišljao o tome da promeni posao. "Nisam se pokajao i može lepo da se živi od prozvodnje cveća, veliko je ulaganje i veliki rad, posebno zimi temperature su niske, ne spava se po celu noć, plastenici se obilaze i loži se vatra," kaže ovaj domaćin.

Porodica Bugarski je vlasnik plastenika sa više od 15.000 saksija raznog cveća

Božićna zvezda najtraženija ali i najosetljivija 

Iako se ljubav prema cveću uglavnom vezuje za ženski pol, Dušan se najbolje oseća kada je u plasteniku i pažljivo brine o biljkama koje su osetljive, a među najostljivijima je božićna zvezda. Božićna zvezda u prirodi raste kao grm visine do tri metra, a kao saksijska biljka poraste na visinu 30-45 cm i znatno je gušća. U svetu je opšte prihvaćena kao jedan od simbola božićnog praznika iako do hrišćanskog sveta nije došla sve do 18. veka.

U Meksiku je uzgajana stotinama godina pre toga. Prema još jednom verovanju prastanovnika Centralne Amerike, božićna zvezda svoj privlačan izgled duguje astečkoj boginji, kojoj je zbog neuzvraćene ljubavi prepuklo srce. Legenda kaže da je iz kapljica njene krvi izrastao vatreni cvet žarkocrvene boje okružen tamnozelenim listićima.

Da bi procvetala, zahteva najmanje 12 do 14 sati tame svake večeri pa zato i kažu za nju da je biljka kratkog dana. Da bi se unapredilo cvetanje krajem oktobra biljku treba prekriti tamnim platnom, kutijom ili nekim sličnim tamnim neprozirnim materijalom u trajanju od najmanje 14 sati dnevno (od podneva do narednog jutra) svakog dana. Ovako skraćivanje dana treba vršiti svakodnevno oko osam nedelja. Ukoliko do biljke dopre i tračak svetla narušiće proces formiranja crvenih listova.

Božićna zvezda - biljka kratkog dana (Foto: Pixabay / RitaE)

"Prostor mora da se zamračuje da bi biljka procvetala, i to je najveći problem. Mora najpre šest nedelja da se navlače crni najloni, posle toga traži temperaturu neku od 15-20 stepeni. Mora tu temepraturu imati konstantno preko zime, ako je ne bude imala ne može da pocrveni," kaže Dušan Bugarski.

A kada je ovaj iskusni proizvođač cveća u pitanju nema razloga za brigu, božićne zvezde će sigurno biti jer se o cveću brine i što je najvažnije dobro ga poznaje.


Tagovi

Proizvodnja cveća Plastenik Božićna zvezda Razvoj biljaka Cveće Dušan Bugarski


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Refleksije 🤩

Zobnatičko jezero i Begečka jama.

#VolEmVojvodinu