Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj primule
  • 08.03.2019. 18:00
  • Šumadijski okrug, Topola

Poklon za osmi mart: Primula - buket u saksiji

"Mušterijama koje se odluče za primulu savetujem da je zalivaju dok je u cvetu, da ne bude suva, što je vrlo važno, da ne bi presušila", objašnjava Miodrag Marković iz Donje Šatornje, koji se već 20 godina bavi cvećarstvom. Za 8. mart u njegovom rasadniku za prodaju je pripremljeno 5.000 saksija, dok primula dominira.

Foto: Julijana El Omari
  • 4.024
  • 40
  • 1

U poslednje četiri godine, kao cvetni poklon dragoj osobi za Dan žena, kupci obavezno biraju karanfil, ciklamu, a naročito primulu, primetio je Miodrag Marković iz Donje Šatornje. Primula - jagorčevina raznih boja cvetova u središnjem delu i tamno zelenim listovima okolo, podseća na pravi mali buket i čini se da sezona 2019. nosi njeno ime.

Upravo, ime primula potiče od latinske reči primus što znači prvi, a u slučaju primule, naziv se odnosi na rano cvetanje, a nije neobično što je "prvi" izbor za 8. mart.

Nema potrebe za prehranom 

"Mušterijama koje se odluče za primulu savetujem da je zalivaju dok je u cvetu, da ne bude suva, što je vrlo važno, da ne bi presušila. Kad precveta, onda možete jedno ili dva puta nedeljno da je zalivate. Inače nema potrebe za prehranom. Jer ona je došla u fazu da samo iscvetava kad dođe do mušterije, a sve ostalo smo mi uradili od prehrane i opšteg uzgoja", objašnjava Miodrag.

Rasadnik Marković posluje kao porodična firma, a Miodrag sa suprugom svakodnevno provodi vreme u 500 kvadrata pod plastenicima sa parnim grejanjem gde uzgaja sve vrste muškatli, surfinija, zatim kaliope, lepog Jovu, hrizanteme i razno drugo cveće. Samo za 8. mart pripremili su 5000 saksija, među kojem primula dominira.

Primula (Foto: Julijana El Omari)

Primula se mora tretirati fungicidima u zimskom periodu

Međutim, Miodrag naglašava da dok je u razvoju, zahteva izvesnu negu i pravu meru u uzgoju, kako bi primula dostigla svoj pun potencijal u skladnosti listova i cvetova.

"Dok je mala, vrlo je zahtevna za održavanje. Traži svetlost i provetravanje. Neće preveliku tempteraturu i direktno sunce, više polusenku. Preko dana mora da se provetrava. Mora se tretirati fungicidima u zimskom periodu od sive plesni i truleži. Takođe mora da se tretira preparatima na bazi hormona da ne bi suviše narasla. Ona mora da bude kompaktna. Mnogi novi proizvođači, ne znaju kako to da urade, pa je zalivaju, prehranjuju i ona previše naraste. Sve je u listu, nigde cveta nema. Ona mora biti puna cveta, da oni dominiraju dok su listovi okolo.

Dobro mesto u sobi i redovno i pravilno zalivanje je dovoljno za ovu biljku, a sa prvim toplijim danima bez mraza možete je izneti i napolje.

"Najveći probem koji nju mogu da zadese od bolesti su lisne vaši i botritis (trulež). Ako se u zimskom periodu ne provetrava, a unutra je toplo, dolazi do ovih problema. Zato se primula može držati u kući, ali u nekom hladnijem delu. Cvet će se tako odražavati. Ako je izbacite sada napolje, mrazevi će uništiti njen cvet. Idealno je kad prođu mrazevi da se iznese. Ukoliko je napolju u zemlji, iz korena se budi kasnije, a cvetaće sa tolijim danima, kad krene vegetacija", naglašava Marković.

Prvi izbor za 8. mart - cvet primule (Foto: Julijana El Omari)  

Markovići se 20 godina bave uzgojem cveća

Već 20 godina u ovom poslu, Markovići su dobro "izučili" zanat, pa i zahtevnija biljka poput primule za njih više ne predstavlja problem, a zadatak mušterije je samo da je zaliva i uživa u raznobojnosti njenih cvetova. Cveće iz svog rasadnika u Donjoj Šatornji plasiraju najviše za tržište Beograda i okoline, a dolaze im i kupci iz čitave Šumadije i šire. Iskusni u svom poslu, Markovići neodlučnim mušterijama preporučuju cveće na osnovu njihovih uslova držanja u domu, tako da nema nezadovoljnih.

"Kad mušterija ne zna koje želi cveće, ja preporučim na osnovu uslova u kojim mušterija želi da drži cveće, nađe se neko rešenje. A za 8. mart svi kupuju naše cveće; od dečice male, zatim; muškarci, žene, stariji. Ja imam jako divne mušterije, ponosan sam na njih, mi smo već godinama tamo, već su me upoznali, tako da imaju poverenja u mene, pa radimo i narudžbine", pohvalio se Miodrag.


Povezana biljna vrsta

Primula

Primula

Engleski naziv: - | Latinski naziv: -

- Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Cveće Cvećarstvo Primula Miodrag Marković Fungicidi 8. mart


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.