Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni preparati
  • 28.03.2023. 16:30
  • Pomoravski okrug, Despotovac

Počela od melema iz manastira Manasija, a sada pravi preparate na bazi bilja i meda

Melem za opekotine i ožiljke Danka Stanisavljević je pravila više od 40 godina, a pre dve godine, uz pomoć ćerke farmaceuta, počela je da proizvodi prirodne kreme za negu lica i tela.

Foto: Jelena Lukić
  • 615
  • 64
  • 0

Danka Stanisavljević Cica iz Despotovca je pre više od 40 godina dobila od igumanije iz manastira Manasija kod pomenutog grada, zadužbini despota Stefana Lazarevića, recepturu za melem protiv opekotina.

"Moja mama je bila babica, a igumanija je znala da sam ja od malena provodila dosta vremena na planini i u šumi tražeći lekovite biljke. Došla je kod moje majke i rekla da ima melem čiji recept želi meni da ostavi u amanet. Tako je krenulo", objašnjava Stanisavljevićeva. 

Najpre su napravile manje količine za njih i poklanjale su prijateljima i rođacima.

Svi proizvodi sadrže pčelinji vosak i med sa Homolja

"Melem je savršen i pomogao je svima koji su ga koristili. Za vrlo kratko vreme prestaje i bol i crvenilo kod opekotina. Sadrži vosak, macerat zove, koren zove, kantarionovo ulje, propolis, med." 

Udruženo znanje i iskustvo

Dankina ćerka Aleksandra Branković, koja je farmaceut, predložila je pre dve godine da udruže njeno znanje iz farmacije i Cicino iskustvo. Počele su da proizvode razne meleme i kreme pa su tako nastali Cicini melemi.

"Počele smo sa proizvodnjom najpre dve kreme, pa smo proširile asortiman. Uključile smo nove biljke sa našeg podneblja, i to iz delova koji nisu zagađeni. Treba otići što dalje na planinu gde nema automobila, zagađenja i tamo brati biljke", ističe naša sagovornica koja sada pravi kreme za lice i negu kože, meleme za pete, za opekotine i ožiljke, kao i protiv hemoroida, oteklina i proširenih vena, zatim dezodoranse, biljna eterična ulja i balzam za usne. 

Razne kreme za lice i negu kože

Svi proizvodi sadrže pčelinji vosak i med sa Homolja, matični sok organski gajene aronije i nerafinisano suncokretovo ulje domaćeg proizvođača. U kremama nema veštačkih konzervansa, emulgatora, boje ili bilo kakvih drugih aditiva. Kaže da uživa u pravljenju ovim krema i melema, ali i u branju lekovitog bilja jer obožava planine njenog zavičaja.

"Najveće zadovoljstvo mi je da nađem pravu biljku za pravi lek. Naša ideja vodilja je bila da uopšte ne koristimo hemiju, ni u tragovima. Zato berem lekovite biljke na nezagađenoj planini. Od biljaka koristim žalfiju, kamilicu, ruzmarin, lavandu, kantarion, bagrem. Berem ih uglavnom na Beljanici koja je 30 km udaljena od grada i tu nema zagađenja."

Ne moraju da se drže u frižideru

Uglavnom svi proizvodi sadrže aroniju.

"Ima divno svojstvo zatezanja kože. Takođe je antioksidans i sprečava stvaranje toksina u našem organizmu. Pošto ima taj efekat zatezanja, odlična je protiv bora, a koža dobija ono što joj je neophodno - hranu i vlagu, pa koža postaje baršunasta. Mi koristimo aroniju Igora Ristića iz Vitanca koja se nalazi u okruženju gde nema zagađivača i ne prska se. Uzimam matični sok i mlevene bobice za kreme sa efektom pilinga, za anticelulit kreme, kao i za kreme za pete i melem za negu kože", kaže naša sagovornica.

Iako u kremama nema konzervansa nije potrebno da se drže u frižideru.

Od biljaka koristi žalfiju, kamilicu, ruzmarin, lavandu, kantarion, bagrem

"Vosak je najbolji prirodan konzervans, u njemu ne može ništa da se pokvari već održava kremu svežom. Kreme se ne moraju držati u frižideru ako je temperatura do 20 stepeni. Svi naši preparati su održivi na toj temperaturi", ističe Cica, koja ne pravi velike količine krema već po potrebi.

"Količine krema zavise od potreba tržišta. Ne pravim veliku da bi kreme bile sveže. Otprilike se pravi oko kilogram kreme. Kada ima veće potražnje, radimo i više. Svaku kremu pravim kao za sebe. Ono što ostane posle pakovanja, ja namažem na lice."

Najtraženije su krema za lice, krema za negu kože, melemi za opekotine, krema za vene i hemoroide. Traženi su i dezodoransi koji su pogodni za one koji su alergični na parabene. Cica kaže da se na ovaj način vraća prirodi kojoj duguje veliku zahvalnost. 


Tagovi

Melemi Melem za opekotine Manastir Mamnasija Danka Stanisavljević Cica Med i propolis Branje bilja Lekovito bilje


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Refleksije 🤩

Zobnatičko jezero i Begečka jama.

#VolEmVojvodinu