Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 27.03.2021. 14:00

Pampas trava - jedinstvena atrakcija za dvorište bez mnogo brige

Brzorastuća, nezahtevnog uzgoja, odličan je izbor za velika dvorišta gde će se uklopiti kao zaštita od pogleda ili kao soliterni primerak.

Foto: Depositphotos/simonapavan
  • 1.436
  • 40
  • 0

Pampas trava (Cortaderia selloana), popularno je ukrasno bilje koje daje posebnu draž cvetnoj bašti. Dekorativni cvetovi koji podsećaju na velike perjanice, nagoveštavaju kraj leta i početak jeseni. Brzorastuća, nezahtevnog uzgoja, odličan je izbor za velika dvorišta gde će se uklopiti kao zaštita od pogleda ili kao soliterni primerak.

Potiče iz Južne Amerike, a u Evropi se pojavljuje u XVIII veku. Njena prvobitna namena bila je za sprečavanje erozije pa kao zaštita od vetra, ali zbog svog atraktivnog izgleda, brzo počinje da se uzgajati kao ukrasno bilje.

Robusna višegodišnja biljka, pripadnica je porodice trava (Poaceae). Zavisno od sortimenta, travnati busen postiže visinu od oko 2,5 do tri metra i oko dva metra širine ili više. Listovi su uski, oštro nazubljeni plavozelene boje. Cvetovi su sakupljeni u metlice koje mogu biti bele, sive ili roze boje. Cveta od jula do oktobra, a oprašuje se vetrom. Osušene metlice mogu da se koriste u uređenju enterijera, za izradu ukrasnih venaca, pa čak i u bidermajerima.

Prilagodljiva i nezahtevna 

Pampas trava najbolje će uspevati na osunčanom mestu u vrtu. Prilagodljiva je za alkalno, neutralno i kiselo zemljište. Premda joj odgovara vlažno tlo, snalazi se i u uslovima suše i jakog vetra. Može preživeti hladnije zimske mesece, ali uz debeli malč. Preko zime potrebno ju je prekriti jutenom vrećom, koja se uklanja u proleće, nakon što prođe opasnost od mraza.

Pri odabiru mesta, potrebno je promisliti o konačnoj visini i širini koju će ona postići. Raste široko i visoko, a ako se to ne uzme u obzir, moglo bi rezultirati pretrpanim izgledom vrta. Mesto neka bude osunčano veći deo dana, budući da senka negativno utiče na njenu visinu. Takođe, izbegavajte sadnju pored prilaza u dvorište ili uz ulicu. Zbog visine i širine, moguće je zaklanjanje pogleda na put ili pogleda vozača na vaš prilaz. Pripazite na dečiju igru u njenoj blizini, iz razloga što su njeni listovi vrlo oštri koji vrlo lako mogu iseći kožu.

Razmnožava se semenom ili pelcerom. Uzgoj iz semena je vrlo jednostavan, a setva je u rano proleće na osunčanom mestu. Semenke nije potrebno prekrivati zemljom jer je za klijanje potrebna svetlost i umereno zalivanje. Ako živite u području u kom obitava velik broj ptica, preporučljivo je prekrivanje semena. U slučaju da nemate mrežu za prekrivanje, setva se može izvesti i u posudama, pa kasnije presadite na željeno mesto.

Za bolju drenažu, pre setve se supstrat meša sa perlitom u odnosu 2:1. Posuda treba imati rupice kako bi se omogućilo provetravanje korenovog sistema. Ako sadite kupovne sadnice, možete ih posaditi u proleće ili jesen.

Prihrana u rano proleće 

Kod presađivanja, iskopajte rupu dubine i širine korenovog sistema i dodajte malo đubriva. Nakon presađivanja, biljku treba zaliti. Tokom prve godine nakon presađivanja, nađubrite početkom proleća, leta i jeseni. Iduće godine prihranjujte samo u rano proleće. Nakon otprilike tri godine će procvetati.

Briga u narednim godinama je neznatna, osim uz zalivanje kod ekstremnih suša. Orezuje se svake godine na visinu od oko 10 cm kako bi joj se osvežio izgled, što se izvodi u rano proleće ili jesen. Kod orezivanja je važno nositi zaštitne rukavice i odeću. Ne zahteva mnogo đubriva za svoj rast.

Iako se može se izvoditi od kraja avgusta do početka septembra, deljenje pampas trave se preporučuje u proleće, nakon poslednjeg mraza. Time će se biljci osigurati dovoljno vremena za formiranje jakog korena. 

Potencijalno je invazivno bilje jer stvara hiljade semenki na kraju vegetacione sezone, a jaki vetrovi ih mogu raširiti na velike udaljenosti. Semenke mogu da proklijaju u različitim klimatskim uslovima i u različitim tipovima zemljišta. Ako korenje počne nekontrolisano da se širi, potrebno ga je povremeno uklanjati.

Nema prirodnih neprijatelja te je otporna na štetočine. Usled toplih i kišnih vremena mogu se pojaviti gljivična oboljenja koja se ogledaju kao mrlje na listovima.


Tagovi

Pampas trava Cortaderia selloana Ukrasna trava Jednostavan uzgoj


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.