Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlji origano
  • 29.11.2020. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Dražinovići

Niču zasadi divljeg origana kod Požege, u planu i aromatična ulja

Dva mladića iz Beograda Aleksa Vučićević i Andrija Jovanović u Dražinovićima kod Požege zasadili su na površini od 1,1 ha zemlje divlji origano. Cilj im je da naprave destileriju i proizvode aromatično ulje.

Foto: Privatna arhiva
  • 637
  • 27
  • 0

Aleksa Vučićević i njegov zet Andrija Jovanović odlučili su da na Aleksinoj dedovini u Dražinovićima kod Požege pokrenu poljoprivrednu proizvodnju. U tom momentu nisu znali šta i kako. Pošto je to voćarski i povrtarski kraj, gde kukuruz, krompir, jabuke i drugo, uspešno uspevaju, prvo su razmišljali u tom pravcu, ali razmišljali su i o aromatičnom bilju.

"Nekoliko godina unazad razmišljam o uzgajanju nekih kultura na selu. Tu imamo dosta livada i obradive zemlje, koja nije taknuta 30 do 40 godina, od kada su preminuli babe i dede. Sa zetom Andrijom pričao sam o mojoj ideji da uzgajamo nešto, što je njega zainteresovalo. Počeli smo detaljnije da se raspitujemo šta je bolje zasaditi, da li neko voće ili povrće, ili aromatično bilje kako bismo pravili eterična ulja. Odlučili smo se za aromatično bilje, ali ne i za koju vrstu", kaže Vučićević i dodaje da su prvo uradili analizu zemljišta i hidrometereološke uslove na tom podnevlju, angažovali konsultansku firmu u vezi sa tim, koja im je dala predlog kultura koje su dobre da se sade na tom podnevlju.

Besplatnom analizom zemljišta do boljih prinosa

"Mi smo se odlučili za divlji origano."

Na jedan hektar 36.000 sadnica

Odmah po odluci počeli su pripremu zemljišta. Bilo je u početku teško obraditi zemljište s obzirom da decenijama nije korišćeno. Uporedo su radili na nabavci organskih sadnica iz rasadnika u Hercegovini. Parcela je bila spremna i krajem oktobra i početkom novembra počeli su sadnju.

Nakon dugog premišljanja i analize zemljišta odlučili su se na uzgoj divljeg origana

"Na jedan hektar smo zasadili 36.000 sednica. Novi smo u ovom poslu, prvi put ulazimo u poljoprivredu, pa nismo hteli da sadimo veću površinu, jer još konkretno ne znamo šta nas sve čeka. Prvo smo se dvoumili da li sami iz semena proizvedemo sadnice ili da ih kupimo gotove. Odlučili smo se za ovu malo skuplju, ali sigurniju varijantu. To je za početak, a kasnije možda i sami počnemo da proizvodimo sadnice. Prema nekim proračunima sa jednog hektara u prvoj godini trebalo bi da dobijemo 20 do 30 kg eteričnog ulja, a u drugoj i narednih godina 30 do 40 kg", kaže naš sagovornik i dodaje da je divlji origano višegodišnja biljka i raste pet do šest godina.

Koristi se nadzemni deo biljke, a raste oko pola metra u visinu.

Destilacija pod vodenom parom

Početkom iduće godine planovi su im da nabave destilator. Čekaju da se raspišu konkursi za podsticajna sredstva, pa da konkurišu kod ministarstva ili kod pojedinih evropskih fondova, jer je nabavka destilatora skupa.

Mladi u Pocerini uspešno gaje i prerađuju lekovito bilje

Divlji origano u narodu poznata kao vranilova trava je višegodišnja biljka. Stabljike su većinom uspravne crvenkaste i u donjem delu odrvenele, dok su na vrhu razgranate. Naraste u slobodnoj prirodi do 50 cm. Listovi su jajastog oblika. Cvetovi su sitni, ljubičasto crvene boje sakupljeni u grupice. Cveta od jula do oktobra. Zbog svog sastava, veoma je lekovito, a naročito ulje.

"Ulje origana je jedan od najboljih antiseptika. Jako je korirsno u borbi protiv virusa i bakterija, protiv prehlada, može se koristiti za inhalacije ili piti u rastvoru sa maslinovim uljem. Jako je lekovito i po nekom dejstvu je jače i od belog luka", objasnio je Vučićević i dodao da se nadzemni deo biljke pre cvetanja kosi i skuplja, pa šalje u proces destilacije pod vodenom parom.

Cilj osnivanje zadruge i proširenje površina i izbora kultura

Ako sve bude teklo po planu, naš sagovornik i njegov zet planiraju da prošire zasade. S obzirom da je to nova kultura u Draženovićima, meštani su se baš zainteresovali.

Nova kultura - velika zainteresovanost

"Meštani sela su nam pomogli u obradi zemlje i u sadnji. Veoma su se zainteresovali s obzirom da je ovo povrtarski kraj. U stvari, nama je cilj da napravimo zadrugu, gde će meštani gajiti neko drugo aromatično bilje, pa da u našem pogonu za destilaciju proizvodimo i eterična ulja od drugih biljaka. Tako bi imali u ponudi više vrsta eteričnih ulja i nastupili na tržištu sa većim asortimanom", kaže mladi proizvođač i dodaje da će za sada imati plasman kod firme putem koje su nabavili sadnice, jer se oni bave proizvodnjom krema i kozmetikom, a možda se odlučimo da i sami prave bočice od 10 ml kao gotov proizvod.


Foto prilog


Tagovi

Uzgoj divljeg origana Aleksa Vučićević Andrija Jovanović Analiza zemljišta Vranilova trava Eterično ulje Aromatično bilje Destilator Zadruga


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.