Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lekovitog bilja
  • 12.05.2018. 10:30

Neven i beli slez vode ka boljoj budućnosti

Petoro prijatelja iz sela Dobrić bavi se uzgojem lekovitog bilja, a ujedno su osnovali i specijalizovanu poljoprivrednu zadrugu .

Foto: Pixabay / Jan-Mallander
  • 1.333
  • 58
  • 0

Profesionalni vozač Srđan Aleksić, iz pocerskog sela Dobrić, pre dve godine ostao je bez posla, pa se, sticajem okolnosti, posvetio gajenju lekovitog bilja. Pridružili su mu se prijatelji, pa njih petoro obrađuju šest hektara zemlje, a na pet su posejani neven i beli slez. Ujedno su osnovali i prvu Specijalizovanu poljoprivrednu zadrugu za proizvodnju začinskog, aromatičnog i lekovitog bilja.

"Neven počinje da se bere za 20 do mesec dana i zahteva veće angažovanje, jer tokom godine ima više posla. Svaki treći-četvrti dan se bere, dok recimo, beli slez ne zahteva toliko posla - ima jedno, do dva kopanja, a na jesen se vadi i čisti se kao ren", objasnio je Aleksić za RTS.

Beli slez donosi zaradu od 3.000 evra

Cilj - bolja budućnost

Ova družina ne koristi pesticide i hemikalije u proizvodnji, a imaju stalne kupce iz zemlje, Rusije i Češke. Svi su visokoobrazovani, a cilj im je sigurna zarada, pa samim tim i bolja budućnost.

"Ja sam po struci diplomirani kriminalista, trenutno bez posla, pa malo dok je taj zastoj, došli smo na ideju da probamo nešto inovativno, što retko ko radi", kaže Olivera Ivković, dok Milorad Aleksić dodaje: "Ovdašnji ratari su mislili da je to samo šala, da je bespotrebno trošenje vremena i novca, ali kada su videli prošle godine prinos i sve ostalo, sve više se informišu, žele da i oni učestvuju u tome".

Najveći problem - radna snaga

Mladim poljoprivrednicima najviše nedostaju radnici, jer ručno pleve, okopavaju, beru i suše lekovito bilje, koje nameravaju da gaje organski. Dosetili su se da sklope ugovor sa Kazneno-popravnim zavodom u Šapcu, kako bi obezbedili radnu snagu. Objašnjavaju da je potrebno posvetiti dosta vremena poslu, da bi bilo efekta. 

Uspeli su, pomoć novca iz Fonda za podsticaj mladih poljoprivrednika, da kupe destilator za poizvodnju eteričnih ulja, pa se nadaju povećanju površine pod lekovitim biljem, kao i novoj sušari.


Tagovi

Srđan Aleksić Olivera Ivković Milorad Aleksić Lekovito bilje Dobrić Zadruga


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer